Czy odpowiedni temat... ?

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Vicky019
**

Czy odpowiedni temat... ?

Post autor: Vicky019 »

Witam wszystkich. Mam zrobić projekt na przedmiot badania i metody socjologiczne. Długo myślałam nad tematem i nic co leży w zakresie moich zainteresowań nie pasuje mi do tych badań. Chce rozpatrzyć problem studiów dla papierka. Tylko nie mogę skonkretyzować tematu. Nie wiem, czy samo "Studia dla papierka problemem społecznym " będzie dobre. Myślałam raczej nad czymś w stylu "Studia dla papierka a problem bezrobocia absolwentów uczelni wyższych". Myślicie, że taki temat będzie dobry i odpowiedni? Bardzo proszę o odpowiedzi i z góry za nie dziękuję.
FrancisBegbie

Post autor: FrancisBegbie »

Myślę, że samo sformułowanie musisz poprawić. Mianowicie mam na myśli "papierek", co jest raczej sformułowaniem kolokwialnym, nie jest jasno określone, nie do użycia w mojej opinii do pracy "naukowej" - co innego np: artykuł popularnonaukowy:)

Popraw to i będzie ok.
Awatar użytkownika
Vicky019
**

Dziękuję :)
socjopat

Post autor: socjopat »

może "ciągłe podnoszenie kwalifikacji jako próba zwiększenia szans na rynku pracy"
Awatar użytkownika
Vicky019
**

Bo myślałam jeszcze nad tematem "Second life - zwykła rozrywka czy problem społeczny" czy coś w tym stylu
FrancisBegbie

Cześć,

Jest to całkowicie odmienny temat :) poza tym - rozrywka - jest również problemem społecznym :)
Mianem problemu społecznego, określa się zjawisko niekorzystne dla społeczności, w której występuje, oceniane przez tą zbiorowość jako zagrażające, niebezpieczne, konieczne do wyeliminowania. W związku z powyższym stwierdzenie problemu społecznego wymaga przyjęcia pewnych ustalonych standardów oceny i polega na wskazaniu zjawisk społecznych, które tych standardów nie spełniają. Zdarza się, że istnieją problemy społeczne, które są oczywiste dla wszystkich ludzi. Należy jednak pamiętać o tym, że to co jest problemem z punktu widzenia jednego typu wartości czy grupy społecznej, może być uważane za stan naturalny czy właściwy ze względu na inne wartości czy interesy innych grup społecznych.
Może po prostu, second life - jako problem społeczny (wykażesz w swych hipotezach czy jest to problem, jeżeli tak to w jaki sposób wpływa, ujawnia się dla społeczeństwa - jeżeli tak to dla jakiej jego części - a jak tak - to dlaczego i ze względu na co może wpływać na tą część. Jest szereg innych hipotez - czym ta część/grupa społeczeństwa ma się charakteryzować, dlaczego ta część/grupa ma się tym charakteryzować itd.

Np.

Związki na podstawie seksu genitalnego, powstałe za pomocą platformy second life są dewiacją w stosunku do grupy reprezentującej dewocjonalny katolicyzm...

Z kolei, związku "feewolne" dla pokoleYnia "....", powstałe w wyniku kontaktów interpersonalnych za pośrednictwem platformy second life, są jednym z wielu rozwiązań na zaspokojenie potrzeb miłości genitalnej...
Awatar użytkownika
Vicky019
**

Hej :) Bardzo Ci dziękuję :) Mam na to pół roku, więc dam znać jak skończę moje dzieło :)
FrancisBegbie

Powodzenia :)
ODPOWIEDZ