Czy mieliście takie przedmioty...

gdzie studiować i dlaczego socjologię, gdzie zdobyć dodatkową wiedzę socjologiczną
EnOKa

Post autor: EnOKa »

XYLOMENO, te przedmioty są na magisterce do wyboru zamiast specjalizacji, bo na UAM podobno nie ma specjalizacji.
Xylomena
Kontakt:

Post autor: Xylomena »

(O Ciebie to chyba ktoś jest zazdrosny, bo jakbym sama nie zajrzała to bym nie wiedziała, że tu pisujesz :wink: ).

Ale chyba jeszcze się nie pchnąłeś na tą magisterkę (z takimi przedmiotami?)?
Skończona ilość słów dotyczy tylko skończonej ilości uczuć
FrancisBegbie

Post autor: FrancisBegbie »

Socjologia religii - KUL:P
Xylomena
Kontakt:

Pełna jasnośc, gdzie powinnam się wyprowadzic, żeby tytuły nadążały za moją wiedzą, tylko że póki co mnie nie stac.
Chyba trzeba kupic tą propozycję Socjopata i nie wybierac sobie przedmiotów, bo to co kryją to teoria tak teoretyczna, aż nie istniejąca, tylko patrzec jakie książki wyprodukowali wykładowcy poszczególnych uczelni, bo jakby nie zwał to będzie tylko o tym :wink:
Awatar użytkownika
Nadja
**

Post autor: Nadja »

Ja mam obecnie współczesne społeczeństwo niemieckie prowadzone w języku angielskim. W przyszłym semestrze będzie społ. rosyjskie. Dodam, że to studia licencjackie. Na US.
EnOKa

Post autor: EnOKa »

Ale przedmioty
Wydaje mi się, że socjologia nie ma się powoli czym zajmować i dlatego wymyśla sobie takie różne pierdoły jak socjologia ciała, socjologia społeczeństwa rosyjskiego, socjologia medycyny itp. itd. 8O
Xylomena
Kontakt:

Myślę, że nie tylko socjologia ma z tym kłopot. Nawet nauki ścisłe zaczynają się skłaniać w stronę humanistycznych i na odwrót.
Ostatnio chciałam gdzieś upchnąć swój esej przedstawiający koncepcję, że różnice komunikacyjne między kobietami, a mężczyznami są podporządkowane specyficznemu mechanizmowi doboru naturalnego manifestującego się, żadną tam selekcją na śmierć i życie, ale oddaniem duchowym, następującym zasadniczo podczas pożycia płciowego. (Wsadzanie wszystkiego jak leci :wink: do netu to porażka, bo nic z tego nie ma dla autora.) Szperałam po różnych tytułach periodyków i ich działach, by znaleźć, gdzie to może pasować bez skracania, bo długie. (Na marginesie - socjologia nie istnieje na rynku poza wydawnictwami uczelnianymi, a nawet jakiekolwiek nauki społeczne, z wyjątkiem psychologicznego pisemka "Charaktery" i rzeczy kręcących się wokół religii lub polityki.) I najbardziej mnie rozśmieszyło (w pierwszym odruchu), kiedy natknęłam się na pismo zbierające materiały (planowane wydanie za równo rok, co też groteskowe) do bloku tematycznego - filozofia biologii...
Dopiero jak zaczęłam dumać nad tym, co właściwie stoi na przeszkodzie, żeby zakwalifikować mój temat do filozofii biologii (bo nic temu nie przeszkadza - filozofia biologii, co do joty), to doszłam do wniosku, że raczej w czystości podziałów między naukami tkwi bezsens, niemożliwość poruszania naprzód w odkryciach, ilekroć dyscypliny się zazębiają.
socjopat

Post autor: socjopat »

Wyslij to na wydawnictwo, może do socjologia.pl się nada :lol:
Xylomena
Kontakt:

W sumie nie widzę przeszkód. Nie zwróciłam uwagi, że mamy taką zakładkę :wink:
Skoro robią zbiór o tym jak piszą uczestnicy konkursu, to jako interwał mogłaby być próbka - jak piszą oceniający... Chociaż, ja wiem? A dlaczego nie wszyscy moderatorzy? Albo zróbcie zrzutę materiałową na kolejny numer :roll: Ja już nadałam!
socjopat

Super!
FrancisBegbie

Enoka - socjologia ciała może być na prawdę spoko sprawą :) ost. przeczytałem coś w książce zbiorowej o ciele - sam teraz postaram się napisać o ciele pierwotniaków i ciele w profilu internauty :) ciekawe czy mi wyjdzie to ale widzę alegoryczne podobieństwa - moim zdaniem takie porównania baumanowskie są bardzo ciekawe.....

Co fakt to fakt - brakuje na "rynku" socjologicznego "papierzaka" - szkoda...
Xylomena
Kontakt:

No :cool: i dlatego jak są prowadzone badania w sprawie zainteresowań, to wychodzi z nich, że kobiety interesują się głównie kobietami i remontowaniem domów, a faceci, głównie sportem i też remontowaniem domów :lol: . Jak już będzie socjologia leżała w sklepach spożywczych, to od razu okaże się że nasze społeczeństwo zna się także na tym... że i ona jest obszarem Czyichś zainteresowań :wink: .
FrancisBegbie

Ja przeżywam wielki socjologiczny kryzys i chyba na magisterkę uderzę na kulturoznawstwo może - ale to może filozofię lub w ostateczności na etnologię...

Zasmakowałem teorii a strawić nie mogę nadal badań... :oops:
socjopat

Też kiedyś miałem smak na kulturoznawstwo ale już mi przeszło - po czasie stwierdzam że można ewentualnie wybrać specjalność (z kulturą w nazwie) na kierunku socjologia - etnologia też cię może znudzić (po doświadczeniach na socjologii) - nie wiem jak u Ciebie ale jak ja próbowałem etnologii w Cieszynie to obowiązkowa była nauka czeskiego i słowackiego :???:
FrancisBegbie

Dlatego ta etnologia na US to jest ew. może też UJ.

Zastanawiam się najbardziej teraz nad kulturoznawstwem na UJ i UŚ (bardziej chyba mi to odpowiada).

Socjologia może i ok, ale te badania to nie dla mnie, śmieje się z tego - po prostu nie będę dobrym empirykiem i nie ma sensu tego ciągnąć - ogranicza mnie to i dlatego też etnologia jest po trosze na dalszym planie.

PS: Słowacki to bym chętnie tam dziabnął jakbym miał dużo czasu :-)
ODPOWIEDZ