Co może robić socjolog...

gdzie studiować i dlaczego socjologię, gdzie zdobyć dodatkową wiedzę socjologiczną
Awatar użytkownika
malec

Post autor: malec »

W takim razie jak wroce to Polski to komende uzupelnien odwiedze i sie wypytam. Jeszcze jedeno mam pytanie, czy orientujesz sie moze czy jest mozliwosc kontunyacji studiow podczas sluzby, w trybie zaocznym badz wieczorowym. Bo z jednej strony chcialbym zrobic magisterium z socjologii badz psychologii a z drugiej chcialem juz zaczac zawodowe zycie.
socjopat

Post autor: socjopat »

jak skoncze studia to poprostu nie pojde sam z siebie sie do nich zglosc.
Za moich czasów jak ktoś ochoczo się zgłaszał do armii - WKU od razu na badania psychiatryczne wysyłała, bo normalny na ochotnika się do armii nie pchał, ale czasy się zmieniają :twisted:
Jeszcze jedeno mam pytanie, czy orientujesz sie moze czy jest mozliwosc kontunyacji studiow podczas sluzby, w trybie zaocznym badz wieczorowym.
Jeżeli trafisz do jednostki w swoim mieście a tak być może się stać, bo wojsko tnie koszty i na weekendy się pozbywa inwentarza by nie żywić, to nic nie stoi na przeszkodzie byś zaocznie studioiwał w tym czasie, jakbyś się załapał na pisarza w woju to już bajka totalna (wszystkie weekendy wolne a i w tygodniu masa czasu dla siebie) :grin:
Ritter
Kontakt:

Post autor: Ritter »

Jeśli chodzi o dalsze studiowanie to musisz mieć zgodę przełożonych. Ze zgodą przełożonych wiąże się to, że armia wtedy płaci za Ciebie, ale jak dobrze umotywujesz...

@socjopat,
teraz wojsko się bije o ludzi, bo okazało się, że chętnych na zawodowego za 2k zł mało ;)
Stirlitz idąc przez Unter den Linden zauważył człowieka zamalowującego napis na ścianie.
Moderator - pomyślał Stirlitz.
Awatar użytkownika
malec

Hania mozesz napisac jak wygladalaja te etapy? tzn chyba jest to opisane na ich stronach www ale chcialem taka zyciowa relacje uslyszec :).

O dalszym kontunuowaniu studiow myslalem w Ritterowskiej perspektywie, tzn podswiadomie chodzilo mi o pelne sfinansowanie albo dofinansowanie usupelniajacych. Ostatnio komende odwiedzalem w lutym zeby anulowac swoj bilet (co roku zapominam doniesc pismo z uczelni i co roku mi powolanie przysylaja :) ) pani ktora mnie obslugiwala mowila ze ze znajomoscia obcego jezyka stosunkowo latwo dobre stanowisko zalapac w armii. Generalnie sposobal mi sie bardzo caly ten pomysl.
Ku chwale Ojczyzny socjoziomale :)
Ritter
Kontakt:

Tia, wiem coś na ten temat. Przyjechałem do WKU, zbrojny z pismo z uczelni a pani do mnie: "ale wie pan, że studia mogą, ale nie muszą odroczyć poboru?" Mało w drzwiach nie zszedłem z wrażenia. A okazało się, że potrzebują na gwałt informatyków z rosyjskim i angielskim. :wink:
Stirlitz idąc przez Unter den Linden zauważył człowieka zamalowującego napis na ścianie.
Awatar użytkownika
Hania24
**

Post autor: Hania24 »

Jezeli chodzi o Kraków to sprawa wygłada nastepująco, jeżeli chcesz kontynuowac naukę na studiach wieczorowych bądź zaoczny to dla nich nie stnanowi to zadnego problemu, a wrecz na to naciskają jeżeli chodzi o pracowników administracyjnych, co także jest powiązane w przyszłośći z łatwości awansu. Sama rekrutacja dzieli sie na etaty dla funkcjonariuszy i etaty cywilne.Cały proces traw od miesiąca do 8 miesięcy. Więc jezeli chodzi o mnie to wysłałam do nich swoja aplikacje po miesiącu zadzwonił do mnie koleś i zaprosił na rozmowe. Pierwszym etap to była standardowa rozmowa rekrutacyjna, nastepnie po tygodniu dzwonią do ciebie i zapraszają cie na szczegółowe badania lekarskie zaczynając od lekarza ogólnego kończąc na neurologii. Następnie sprawdzian sprawnościowy i po tym etapie podpisujesz dokument o ochronie informacji....................................................................przeprowadzają także wywiady środowiskowe na temat kandydata...
Socjopatka

Post autor: Socjopatka »

@Hania - dobrze rozumiem, że startujesz na stanowisko administracyjne czyli etat cywilny? Czy do tego niezbędny jest egzamin sprawnościowy???
Np. w wojsku w jednostce wrocławskiej przyjmują po studiach ale na zawodowych, egzamin sprawnościowy + angielski + psycholog, 2 lata szkółki a potem etat gdzieś w Polsce i 2 tys. netto.
@Ritter -
Ja mogę powiedzieć, ze wybrałem świadomie, bo już od roku pracowałem w branży
Nie mów, że jest coś takiego jak socjologiczna branża :wink:
Ritter
Kontakt:

Socjologiczna nie, ale jest coś takiego jak badania marketingowe i badania rynku. :razz:
Awatar użytkownika
Hania24
**

Dokładnie tak jak napisał mój poprzednik. Jezeli chodzi o testy to ogólnie dostaje sie kilka testów jeden dotyczy wyłącznie matematyki, drugi z historii współczesnej i trzeci ogólny na inteligencje, po tym czeka sie na kolejny telefon który oznacza ze zapraszają cie na kolejny etap, a jak wysla do ciebie list polecony to ci podziekują za wszystko....
Socjopatka

Socjologiczna nie, ale jest coś takiego jak badania marketingowe i badania rynku
Emm.. w takiej branży można pracować po różnych studiach, tudzież marketingu, ekonomii, matematyce, informatyce, ekonomoetrii itp.

Nadal nie wiem czy to administracja czy zawodowstwo, możesz hania podpowiedzieć, bo mnie to ciekawi?
Awatar użytkownika
Hania24
**

Jezeli chodzi o mnie to wyłącznie administracja.
Awatar użytkownika
malec

generalnie jaka jest roznica w sciezce kariery? jak wyglada kariera cywilnego pracownika a jak funkcjonariusza? I jeszcze chyba przy rekrutacji jest kwestia listow polecajacych chyba, mam racje?:)
socjopat

Uczyłem się z chłopakiem pracującym w kadrach w wojsku, niewiem jak to możliwe, ale był prowadzony jak wojak z wszystkimi przywilejami (odliczał już lata do emerytury - a 32 na karku) 8O

To chyba tak samo jak z biurwami na kopalni, które się zdarzało że są/były prowadzone w aktach jak pracownicy dołowi, nie możliwe a jednak :twisted:
Socjopatka

Hania24
Jezeli chodzi o mnie to wyłącznie administracja.
- czyli zdajesz egzamin sprawnościowy do pracy za biurkiem?!?
Malec
generalnie jaka jest roznica w sciezce kariery? jak wyglada kariera cywilnego pracownika a jak funkcjonariusza
Jeśli to było do mnie pytanie:
Jako funkcjonariusz np w policji śmigasz jako prewencjusz po ulicach, w wojsku trenujesz w terenie siebie i grupę szeregowców. Cywilny siedzi w papierkach. Ścieżka kariery jest długa i wymaga wielu wyrzeczeń.

Socjo - nie wydaje się to fair, bo cywilni nie są narażeni na wpływy, które dotykają zawodowych. Nie wyobrażam sobie, że mam dodatki i ulgi tak jak produkcyjni pracownicy w mojej firmie.
socjopat

Malec napisał:

W takim razie jak wroce to Polski to komende uzupelnien odwiedze i sie wypytam. Jeszcze jedeno mam pytanie, czy orientujesz sie moze czy jest mozliwosc kontunyacji studiow podczas sluzby, w trybie zaocznym badz wieczorowym. Bo z jednej strony chcialbym zrobic magisterium z socjologii badz psychologii a z drugiej chcialem juz zaczac zawodowe zycie.
Malec nadal chcesz do armii?, poczytaj :grin:
W szkole masz plan lekcji, praktyk zawodowych i innych zajęć. Podobnie jest w wojsku. W każdej jednostce wojskowej obowiązuje porządek dnia, który ustalany jest przez jej dowódcę. Nie we wszystkich jednostkach pobudka jest dokładnie o tej samej porze, w różnym czasie odbywają się zajęcia szkoleniowe, a także w różnych godzinach możesz mieć do swojej dyspozycji czas wolny.
W wielu jednostkach wojskowych porządek dnia wygląda następująco:

Powszednie dni tygodnia

Czas wykonania poszczególnych przedsięwzięć w godz. od-do
czas trwania w min.

6.00
Pobudka

6.00-6.10
10 minut
Przygotowanie do porannego rozruch fizycznego

6.10-6.40
30 minut
Poranny rozruch fizyczny

6.40-7.05
25 minut
Porządkowanie rejonów wewnętrznych, toaleta osobista

7.05-7.40
35 minut
Śniadanie

7.40-8.00
20 minut
Przygotowanie do zajęć i apel poranny

8.00-14.00
360 minut
Szkolenie programowe
(7 godzin lekcyjnych po 45 minut =315 minut plus 45 minut przerwy, w tym przerwa na drugie śniadanie)

14.00-14.45
45 minut
Apel południowy i przerwa obiadowa

14.45-15.45
60 minut
Obsługa uzbrojenia i sprzętu technicznego, praca kulturalno-wychowawcza, treningi itp.

15.45-21.30
345 minut
Dobrowolny udział w przedsięwzięciach rekreacyjno-wypoczynkowych, oglądanie programu telewizyjnego, wyjścia na przepustki, odwiedziny, ew. dodatkowe zajęcia doskonalące, kolacja

21.30-22.00
30 minut
Sprawdzanie obecności i porządkowanie rejonów, toaleta osobista

22.00
Capstrzyk
( kliknij jeśli chcesz przeczytać więcej )

Tylko pomyśl, po jakimś czasie nawet się zaczniesz wypróżniać zawsze o tej samej porze :mrgreen:
ODPOWIEDZ