Proszę o pomoc:)

gdzie studiować i dlaczego socjologię, gdzie zdobyć dodatkową wiedzę socjologiczną
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zaneta
**

Proszę o pomoc:)

Post autor: Zaneta »

:wink: Witam.Wybieram się na socjologię.Na ile procent muszę zdać maturę z wosu zeby sie dostac na przeciętną uczelnie o tym wlasnie kierunku?Zaznaczam ze nie zdaje histori..
Awatar użytkownika
malec

Post autor: malec »

musisz zobaczyc na interesujacych uczelniach jakie byly progi, ja polecam zdac mature jak najlepiej :)
Awatar użytkownika
lukasz
**

Post autor: lukasz »

Zależy gdzie mieszkasz bo na Uczelni Warszawskiej nie ma żadnych progów jeżeli chodzi o socjologię. Tam decyduję tylko kolejność zgłoszeń a rekrutacja trwa do wyczerpania miejsc.
Awatar użytkownika
Zaneta
**

Odpowiedź:)

Dokładnie chciałabym się dostać na Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.Dużo są wymagania?Jakie jest minimum na dostanie się? :???:
Awatar użytkownika
malec

Post autor: malec »

http://www.soc.uni.torun.pl/index.php?o ... Itemid=134

to jest link do dzialu rekrutacja na stronie instytutu socjologi UMK, Zwroc uwage na wagi punktow, mozesz wybierac pomiedzy matematyka, historia lub wosem. Co mnie bardzo dziwi na tej stronie to to, ze taka sama waga punktow z matury jest dla poziomu rozszerzonego i podstawowego ( z Wosu, majcy albo historii) wiec generlanie jak sie nic nie zmieni i jestes pewna co do kierunku to zdawaj wos podstawowy bo jest prostszy, i generalnie latwo z niego zdobyc okolo 90%, dokladnych danych nie znamy, mozesz napisac do nich maila z takim zapytaniem albo popytac na forum instytutu. Generalnie polecam sie zaczac uczyc mniej wiecej na poczatku lutego i dorbze do matury przygotowac :)

Update:
link do forum wydziału
http://www.soc.uni.torun.pl/index.php?o ... Itemid=156

istnieje szansa ze ktos udzieli ci bardziej szczegolowej odpowiedzi

i jeszcze raz powtarzam, nie sugeruj sie innymi tylko sie postaraj zdac jak najlepiej :) do roboty! :)
Awatar użytkownika
Zaneta
**

Dziękuje bardzo za odpowiedź:) za chwilę wejdę na ta stronę i sie dopytam wszystkiego.
yoanna
**

Post autor: yoanna »

Mam pytanko.Chciałabym dostać się na Uniwersytet Rzeszowski.Z tego co patrzyłam do wyborczej to osoba,która była na liście ostatnia miała 40 pkt.Przynajmniej wg Gazety Wyborczej.Na stronie UR pisze,że można zdawać dwa przedmioty: WOS lub historię.Z tym, że jeśli nie będę zdawać któregoś z tych przedmiotów otrzymam 0 pkt.I tu rodzi się moje pytanie,czy ktoś z Was studiuje na Uniwersytecie Rzeszowskim?Jeśli tak, to co zdawaliście?I ile mieliście punktów?
ODPOWIEDZ