Mam wyniki, ale teraz czy to wystarczy?

gdzie studiować i dlaczego socjologię, gdzie zdobyć dodatkową wiedzę socjologiczną
gosiakak
**

Post autor: gosiakak »

a wiec, dostałam sie na socjologie na UWr, po euforii szcześcia, przyszedł jednak czas pytań.. czy sobie poradze? (hmm)

Nie jestem pewna, czy moja szkolna wiedza bedzie wystarczajaca na studiach, nie wiem nawet, co warto byłoby sobie powtórzyc, a moze Wy poradzilibysci mi coś, co ze szkolnego materiału przydałoby mi sie na pewno na studiach-powtórzyć może: którąś z epok historii, a moze cos z matmy?

czy jest na I roku coś czego powinnam sie w ogole obawiać? (statystyka??-co przerabia sie na niej na I roku?)

co prawda do pazdziernika jest jeszcze troche czasu, ale nie chce tych wakacji zmarnowac i tak sobie myśle, ze warto byloby juz teraz sie troche "podszkolić".
stąd moje zapytanie do Was; czy moglibyście mi juz teraz polecić jakąś obowiążkową lekturę na I roku socjo, która jest warta przeczytania?

jeśli moje "obawy" wydają sie Wam, smieszne, to tez mozecie to napisać,.. ale ja nie chodziłam do jakiejś super-ekskluzywnej szkoły we wrocławiu czy na prywatne korepetycje, zeby przygotowac sie do matury i pewnego startu na studia (szczerze mówiąc to nawet nie wierzyłam w to, ze mi sie uda-->mi ? :cry: ) a jak juz sie czegos podejmuje (w tym wypadku będzie to socjologia) to chcę dac temu 100% siebie.
socjopat

Post autor: socjopat »

Wyluzuj, szkołę średnią masz za sobą i niech tak zostanie. Historia jest ważna, jednak powtarzanie epok to strata czasu, wystarczy że kojażysz co się kiedy wydarzyło i dla czego lub inaczej jakie inne wydarzenie z historii mogło mieć na to wpływ. W pracy socjologa to nie zaszkodzi. Bo przecież to co dana grupa ludzi przeżyła wywarło wpływ na to kim teraz są. Matematykę też zostaw za sobą, teraz poznasz trochę inną matematykę, może to przerazić ale tak naprawdę to wszystko opiera sie na podstawach, które poznawaliśmy już w szkole podstawowej - wystarczy uruchomić szare komórki i logicznie myśleć. Bez obaw. Masz wakacje wiec korzystaj ze słońca. Jak ci się będzie bardzo nudzić w wakacje to poczytaj: Wojciszke "człowiek wśród ludzi" Sztompka "socjologia" i np. Nachmias "metody badawcze w naukach społecznych", a i jeszcze na dokładkę Andreski "Czarnoksięstwo w naukach społecznych" - to na luz, na pewno nie zaszkodzi :wink:

ps: na wakacje nie polecam TEGO
ODPOWIEDZ