Socjologia czy Administracja

gdzie studiować i dlaczego socjologię, gdzie zdobyć dodatkową wiedzę socjologiczną
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
aqlina
**

Socjologia czy Administracja

Post autor: aqlina »

No i po rekrutacji :grin:

Dostałam sie na socjologie do Opola i jestem taka szczęsliwa, ze nie macie pojęcia :grin:
Tak na marginesie to we Wro. jestem 16 na rezerwowej, ale jednak wybieram Opole(Wro. jest duzo drozsze, niestety :???: )

Dostałam sie tez na administracje(taki 2 kierunek jakbym sie nie dostala na socjo)

I teraz rodzice mi marudza, ze moze jednak lepsza bede ta administacja..

Ahh juz sama nie wiem, zawsze mi sie marzyła socjologia, sama nie wiem czemu..

Oczywiscie sama zdecyduję gdzię pojdę. Narazie jest 99 do 1 dla socjo! :grin:

Ale może Wy mi cos poradzicie, może wiecie jak jest na ADM w Opolu?
Jacy sa wykladowcy, czy jest cięzko itp. itd...

Będe bardzo wdzieczna

Pozdrawiam

Zadowolona studentka I roku :grin:
Xylomena
Kontakt:

Post autor: Xylomena »

Rodzice pewnie wyobrażaję sobie Ciebie od razu przy Władzy z powodu tej Administracji :wink:
Mamy tu na forum studentów Administracji (uprawnieni do pisania, bo i tacy przerabiają Socjologię przez cały jeden semestr :cool: ), to może się do Ciebie odezwą, w czym widzą walory swojego kierunku. Jakby za bardzo najeżdżali na Socjologię, to dopiero sobie pogadamy...
Skończona ilość słów dotyczy tylko skończonej ilości uczuć
Awatar użytkownika
kot

Post autor: kot »

Administracja to jest po prostu nieco bardziej lajtowa (szersza) wersja prawa.

IMO jest to kierunek bardziej zawodowy, natomiast socjologia jest bardziej ogólnokształcąca. Wartościować które lepsze chyba sensu nie ma :)
W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to dowodami mogli obalić?
Nietzsche
Awatar użytkownika
hela
*

socjologia czy administracja? jedno i drugie :D

Post autor: hela »

tak sie sklada, ze jestem na IV roku socjologii i na II administracji jednoczesnie.... PO dwoch latach studiowania samej socjologii zdalam sobie sprawe, ze studia - owszem, swietne, ale pytanie - co po nich? Oczywiscie, jesli jest mozliwosc zahaczenia sie gdziekolwiek jeszcze w czasie studiow, to jest dobrze... Natomiast sama socjologia raczej nigdzie nie wystarczy... Nam ciagle na uczelni przypominaja, ze socjologia to nie jest "zawod", ale "profesja", ze socjolog moze robic "wszystko, czyli nic" [nic konkretnego]. Administracja to cos a la "kadlubowe prawo" - tak sie u nas na to mowi ;) ale perspektywy sa znacznie lepsze :))) Tak wiec, jesli masz tyle odwagi - jedno i drugie :D powodzenia :)
Awatar użytkownika
aqlina
**

Dziękuje za odpowiedzi.. :)
Teraz to daliscie mi do myslenia..
Helo, a czy moglabys napisac mi, ktore studia według Ciebie są ciezsze, na ktorych jest wiecej matematyki(matma to jak dla mnie-KOSZMAR),na których z chęcia i zaintersowaniem słucha się wykładowcy itp, itd.

Nie chciałabym wylądować na kierunku, który będzie mnie nudził, z którego będe 'uciekac'..Który byłby dla mnie matmą, chemią i geografią w jednym(przedmioty, których nie darze sympatia :) )

Chciałabym studiować coś co pokocham, a tutaj na Waszym forum, przeczytałam wiele opini, które utwierdzily mnie w przekonaniu, ze 'tak, chyba jednak socjologia :wink: '

Co do 2 fakultetu, to wydaje mi sie, ze narazie nie dam rady :)
Może tak jak Ty, na III, IV roku. Takie miałam i mam plany..

Pozdrawiam Was bardzo serdecznie
Awatar użytkownika
adrian
**

Post autor: adrian »

Aglina, mam podobny dylemat co ty, zdałem maturę dość dobrze, składałem na kilka uczelni (UWR,UO,UŚ) na dwa różne kierunki (germanistyka i socjo). Przez cały czas zastanawiam się, którą opcję wydaje się najrozsądniejsza i doszedłem do wniosku, że z punktu widzenia perspektyw, renomy, miasta wszystko przemawia za germanistyką we Wroclawiu. Ale z drugiej strony fascynuje mnie socjologia i temu kierunkowi chciałbym się w pierwszej kolejności poświęcić. Studia maja przede wszystkim spełniać nasze oczekiwania, odpowiadac naszym pasjom, marzeniom. Dlatego postanowiłem pójść na socjologię, Tobie tez radzę iść za glosem serca, a zawsze można za kilka lat posłuchać rozumu i wybrać drugi fakultet. pozdrawiam.
Awatar użytkownika
aqlina
**

Dzięki Adrian :)
I podobnie jak Ty składam papiery na socjologię :) Jednak tego chce moje serducho i ja sama :wink:
A gdzie będziesz studiował?We Wro. czy w Opolu?
Może się spotkamy na I roku :wink:

Pozdrawiam
Xylomena
Kontakt:

Post autor: Xylomena »

Najlepiej studiujcie sobie tyle kierunków na ile wam przyjdzie ochota, jeden po drugim, wówczas nie będzie mowy o żadnym żałowaniu, a osobiście się przekonacie, co jest czym.
(Statystyka, czyli w jakimś sensie matma, niestety jest nie do uniknięcia ani na Socjologii, ani na Administracji, ale to tylko jeden semstr!)
Skończona ilość słów dotyczy tylko skończonej ilości uczuć
Ritter
Kontakt:

Post autor: Ritter »

Ja bardzo przepraszam, ale czemu wszyscy twierdzicie, że socjologia jest be i nie można po niej znaleźć pracy?

Przykładowe miejsca pracy:
  • 1. Pentor
    2. OBOP
    3. CBOS
    4. ABW
    5. 4P
    6. Ipsos
    7. SMG KRC
    8. CBŚ
    9. GFK Polonia
    10. i dużo, dużo więcej firm specjalizujących się w badaniach marketingowych, społecznych czy rynku.
Myślę, że coś sobie można z tego wybrać.
Stirlitz idąc przez Unter den Linden zauważył człowieka zamalowującego napis na ścianie.
Moderator - pomyślał Stirlitz.
ODPOWIEDZ