religijność młodych ludzi w warunkach sekularyzacji

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sahtte
**

religijność młodych ludzi w warunkach sekularyzacji

Post autor: Sahtte »

Witam. Na zaliczenie tego semestru seminarium licencjackiego muszę przynieść strukturę pracy, problem badawczy i bibliografie...

Mój temat brzmi mniej wiecej "religijność młodych ludzi w warunkach sekularyzacji" i myślałam o zrobieniu badania na uczniach liceów katolickich i laickich i porownac pozniej ich religijnosc biorac pod uwage parametry i wskazniki wyroznione przez Piwowarskiego w "Socjologii religii". Jak myślicie, czy jest to dobry pomysł... ma sens? i kolejne pytanie... jaki moze byc problem badawczy? i wreszcie co warto byloby ujac w czesci teoretycznej...? moze ktos moze mi doradzic jakas ciekawa bibliografie?

za wszelka pomoc bede bardzo wdzieczna... ;]
socjopat

Post autor: socjopat »

porownac pozniej ich religijnosc biorac pod uwage parametry i wskazniki wyroznione przez Piwowarskiego

rozumiem, że Piwowarski robił takie badania x lat temu i masz zamiar porównać tamten okres z obecnym (Twoje badania), czy tylko i wyłacznie porównać dzieciaki (ich religijność) z tych dwóch "placówek".
Ritter
Kontakt:

Post autor: Ritter »

Rozumiem, że pisząc o książce ks. Piwowarskiego masz na myśli jej II część "Religia jako przedmiot badań socjologicznych"?
Stirlitz idąc przez Unter den Linden zauważył człowieka zamalowującego napis na ścianie.
Moderator - pomyślał Stirlitz.
Awatar użytkownika
Sahtte
**

chciałam porownac ich religijnosc opierajac sie na parametrach wyroznionych przez niego... czy to ma sens, czy lepiej wlasnie oprzec sie na jego badaniach i porownac jakies dawniejsze wyniki? z tym, ze duzo badan religijnosci ludzi od tego czasu sie pojawilo...

hmm... parametry Piwowarski podaje jakos na poczatku "socjologii religii"... ogolnie 7 parametrow i do kazdego co na to wskazuje...
A moze ktos ma jakis ciekawszy pomysl odnoszacy sie do tego tematu.. Np na badanie?
socjopat

Post autor: socjopat »

W. Piwowarski, dokonując szczegółowej operacjonalizacji pojęcia religijności, ustalił siedem jej parametrów:
1. globalny stosunek do wiary,
2. wiedza religijna,
3. ideologia religijna,
4. doświadczenie religijne,
5. praktyki religijne,
6. wspólnota religijna
7. moralność religijna.

Powyższe istotne aspekty życia religijnego zoperacjonalizował Piwowarski za pomocą ściśle określonych wskaźników, którymi są:
1:
autodeklaracja dotycząca intensywności postawy religijnej, autodeklaracja dotycząca praktyk religijnych,
motywacje religijności,
przemiany religijności w świadomości badanych odnośnie parametru globalnego stosunku do wiary.
2:
znajomość dogmatu Trójcy Świętej,
zmartwychwstania ciał,
nauki Kościoła o losie duszy człowieka po śmierci,
sakramentów św.,
znaczenia sakramentów w życiu chrześcijanina,
znaczenie sakramentu bierzmowania,
hierarchii świąt kościelnych,
święta Niepokalanego Poczęcia,
imion czterech ewangelistów,
św. Pawła, obecnych przywódców Kościoła,
najważniejszych wydarzeń Kościoła;
3:
wiara w nadnaturalną istotę, Trójcę Świętą, Bóstwo Chrystusa, stworzenie świata przez Boga, Opatrzność Boską, prawdziwość Biblii, odpuszczenie grzechów, życie pozagrobowe, nagroda lub kara po śmierci, zmartwychwstanie ciał;
4:
odczucie bliskości Boga,
emocjonalne przywiązanie do istoty najwyższej,
sens życia,
poczucie bezpieczeństwa,
pomoc w życiu codziennym,
pomoc w trudnych sytuacjach,
pomoc w ostatniej godzinie życia
5:
uczęszczanie na mszę,
świadomość obowiązku uczestniczenia we mszy,
potrzeba modlitwy w łączności z Kościołem,
przystępowanie do spowiedzi,
przystępowanie do Komunii,
przestrzeganie postów,
potrzeba ślubu kościelnego,
sens pogrzebu katolickiego,
odmawianie pacierza,
sens modlitwy w życiu człowieka,
udział w nabożeństwach nadobowiązkowych,
przestrzeganie zwyczajów religijnych,
przyjmowanie księdza po kolędzie,
zamawianie intencji mszalnych,
czytelnictwo Pisma Świętego,
książek religijnych i czasopism religijnych;
6:
potrzeba kapłana w życiu człowieka,
poczucie przynależności do Kościoła,
poczucie przynależności do parafii,
uzasadnienie wyboru kościoła dla spełniania praktyk religijnych, zachowanie w kościele podczas mszy,
zainteresowanie sprawami parafii,
rozmowy o sprawach parafialnych,
udział w praktykach wspólno-grupowych,
poglądy na koncepcję Kościoła, potrzeba księdza w rodzinie,
potrzeba kontaktów z księdzem, wady i zalety księdza parafialnego;
7:
najważniejszy obowiązek katolika,
pośrednictwo Kościoła w konfliktach moralnych,
nierozerwalność małżeństwa, planowanie rodziny,
wychowanie religijne,
wstrzymywanie się od prac służebnych w niedziele i święta,
etyczna ocena niektórych czynów, np. kradzieży mienia społecznego, bezinteresowna pomoc, kłótnie, alkoholizm.

Powyższe zestawienie wskaźników religijności w ramach poszczególnych parametrów pozwala na uchwycenie zarówno religijności oficjalnej, jak i nieformalnej, przekazywanej i wdrażanej w procesie socjalizacji przez Kościół katolicki i współpracujące z nim podmioty wychowania religijnego.
źródło

Potężna praca z tego wyjdzie :twisted: zastanów się dobrze, czy właśnie to chcesz badać na poziomie licencjackim, zwłaszcza teraz, gdy praca dyplomowa odgrywa znaczenie drugorzędne w stosunku do egzaminu :cool:
Awatar użytkownika
Sahtte
**

z tego co wiem ja nie mam egzaminu tylko prace i zagadnienia na obrone... ;] ale u mnie na uniwersytecie nigdy nic nie wiadomo... zawsze moge porownac religijnosc tylko biorac pod uwage niektore parametry wyroznione przez Piwowarskiego... albo nawet jeden.... moze macie pomysl, które sa najciekawsze badajac wlasnie mlodziez w tych dwoch liceach... katolickich i swieckich... albo jakies inne pomysly?
Awatar użytkownika
Sahtte
**

może na przykład ideologie i moralność... a moze nawet ideologia a moralnosc... co myslicie? ;]
Awatar użytkownika
Sahtte
**

Jesli macie jakiekolwiek pomysly odnosnie tego tematu to blagam o pomoc... Mam juz mało czasu :/
ODPOWIEDZ