Socjologia - Mikrostruktury społeczne - badania

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Vicky019
**

Socjologia - Mikrostruktury społeczne - badania

Post autor: Vicky019 »

Witam serdecznie :) Mam taką ogromną prośbę - potrzebny mi jakiś temat pracy badawczej na mikrostruktury społeczne. Nie mogę niestety nic wymyślić, bo to zupełnie nie moja działka. Myślałam nad czymś na temat rodziny, bo to taka popularna tematyka i będzie dużo literatury. Może ktoś ma jakieś pomysły na taką pracę. Z góry dziękuję za pomoc :)
Awatar użytkownika
mc
Kontakt:

Post autor: mc »

tematów szukałbym w książkach do psychologii społecznej, ale jeżeli chcesz rodzinę to także w socjologii. Patologia to taki popularny temat :roll:
Awatar użytkownika
Vicky019
**

Dzięki :)
Awatar użytkownika
Vicky019
**

Czy temat Rodzina wielodzietna jako środowisko wychowawcze będzie dobry? Z góry dziękuję za podpowiedź
socjopat

Post autor: socjopat »

lepszy temat po mojemu a juz na pewno ciekawszy (czytaj oryginalny) to "stoliczku nakryj się" bardziej filozoficzny, można pisać od strony stołu w rodzinie biednej, gdzie nie ma co do garnka włożyć i jak ta bieda wpływa lub może ów wpływ wywierać na więzi i relacje a z drugiej strony np biegun przeciwny, wyższe kręgi, dwoje dorosłych zapracowanych, dzieciaki samopas, każdy z domowników ma w pokoju własny tv, przed którym odpoczywają po pracy, szkole i w saamotności spożywają posiłki, stół jako staly el. każdego domu o dużym znaczeniu jakby nie było (tu wątek filozoficzny i główny temat badań stół i stosunek do stołu) stoi pusty, nie z biedy ale nowego stylu żucia i zaniku więzi, chociaż czy aby na pewno i tylko tak, no i masz problem do zbadania :)
FrancisBegbie

Post autor: FrancisBegbie »

1. rodzina jako instytucja/funkcja wychowawcza przeżywa kryzys - bardzo duży kryzys
2. rodzina - wielodzietna przeżywa jeszcze większy kryzys...

Oczywiście mowa o współczesnej kondycji rodziny.
ODPOWIEDZ