cześć.
chciałbym w ramach projektu licencjackiego zbadać satysfakcję z życia użytkowników nowoczesnych technologii. właściwie wszystko jest już gotowe, mam tylko problem z określeniem liczebności próby. sięgnąłem do babbiego ale on nie daje żadnych wskazówek w tym temacie.
poniżej opiszę procedurę doboru:
1. wybraliśmy badania ilościowe; dobór celowy, zmienną porządkującą będzie tutaj kategoria zawodowa jako miernik zaawansowania w użytkowaniu technologii komputerowych.
2. podzieliliśmy sobie respondentów na cztery grupy, wg. zawodu i wykształcenia, chcielibyśmy, aby każda z kategorii była reprezentowana przez równą część respondentów. problem w tym, że zupełnie nie mam pojęcia, jaka próba będzie reprezentatywna. co gorsze, nie mam pojęcia ilu respondentów jesteśmy w stanie przebadać. nie mam doświadczenia i nie wiem, czy jeżeli wybiorę grupę 200 osób (po 50 osób w jednej z kategorii) nie będzie za mało - i badania będą niereprezentatywne; albo nie będzie za dużo i nie będziemy w stanie ich przebadać i odpowiednio .
sięgnąłem do badań nad jakością życia i jakością relacji, ale przeprowadzone są w ramach np. nauki o zarządzaniu albo medycyny - tam bada się zwykle grupę ok. 60-70 osób. styknie?
Liczebność próby
Moderator: FrancisBegbie
przy doborze celowym wielkość próby jest nie ważna, tzn. wybiera się tyle ile jest zgodne z przedmiotem i problemem badawczym. Brak reprezentatywności mocno dyskwalifikuje badania. Ja w takich przypadkach uderzyłbym w jak największą ilość 300-500+ aby osłabić wpływ praktycznie wszystkich niekontrolowanych zmiennych.