Metoda eksperymentu

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

Awatar użytkownika
Meggie
**

Metoda eksperymentu

Post autor: Meggie »

Witam, w swoich badaniach będę posługiwała się metodą ankiety , która jest bardzo dobrze opracowana metodologicznie, więc nie mam kłopotów z przetrawieniem tego. Potrzebowałabym także skorzystać z metody eksperymentu. Ja rozumiem to tak, że eksperyment polega na tym, że badany/respondent dostaje do wykonania jakieś zadanie, np. obrazek do pokolorowania i siedem kredek i zadaniem badacza jest sprawdzenie, które kredki wybrał. Reasumując, czy eksperyment = zadanie dla respondenta?
mac77

Post autor: mac77 »

Zadaniem eksperymentu jest wykrycie związków przyczynowych. Z tym obrazkiem to "trochę " uprościłaś sprawę, byłby to eksperyment gdybyś grupie osób puszczała w tle np horror i badała czy ten mroczny film powoduje iż kolorują obrazki ciemnymi kredkami :)
Oczywiście musiałabyś mieć do tego grupę porównawczą (kontrolną) która nie jest poddawana działaniu filmu.
Tak w skrócie to wygląda
awariant

Post autor: awariant »

Tak jak mac stwierdził musisz mieć 2 grupy z czego eksperymentalna będzie dostawała bodziec :arrow:
Bunt wynika z tego, że nie znasz życia. Buntujesz się przeciwko temu, co zauważasz i czego nie potrafisz zrozumieć. Kiedy zaczynasz Wszystko rozumieć, mówisz:Aha! i masz siedemdziesiąt lat.
Awatar użytkownika
Meggie
**

Rozumiem i dziękuję za odpowiedź. Ja planuję zrobić taki eksperyment (tzn. to, co planuję zrobić nazywam eksperymentem, może błędnie), że chcę sprawdzić, w jaki sposób grupa osób, korzystając ze słownika wykonuje zadanie - ćwiczenie, np. mając do dyspozycji spreparowany słownik polsko-francuski ma do przetłumaczenia jakieś zdanie. Rozumiem, że w tym wypadku grupa kontrolna musiałaby wykonywać to tłumaczenie bez słownika?
FrancisBegbie

Post autor: FrancisBegbie »

Trochę nie kumam, chodzi tutaj o czynność tłumaczenia zdania po prostu czy czynność tłumaczenia ze słownikiem? skoro to drugie to na pewno grupa kontrolna musi mieć słownik - bo jak można zaobserwować coś, gdy jedna grupa to po prostu potrafi i robi (bo znają język) a inni nie znają i tworzą dziwne twory językowe.

Ja już bym zrobił tak, że wziąłbym dwie grupy - jedna, która się uczyła j. francuskiego ale nie jest w tym biegła (kontrolna) a druga (eksperymentalna), która nie uczyła się francuskiego - chociaż i to jest do bani, bo ze słownika jest nie problem skorzystać, zdanie rzecz jasna będzie gorzej skonstruowane u tych, którzy nic nie liznęli francuskiego.

Jeżeli o czynność tłumaczenia po prostu to już w ogóle nie kumam po co taki eksperyment tworzyć... Weźmiesz ludzi z certyfikatem takim i takim i bardzo prawdopodobne, że otrzymasz takie różnice jakie posiadają ludzie zdolności językowe (francuski).

A ze słownika to jak pisałem, żaden problem skorzystać... jak nie francuski to niemiecki czy angielski chyba już każdy miał w łapie i coś dzióbał.

Daj znać o co właściwie chodzi Ci w tym eksp. i co chcesz zaobserwować takiego ciekawego?:)
Awatar użytkownika
Meggie
**

Chciałabym by wyglądało to tak: grupa studentów I roku filologii francuskiej dostaje do przetłumaczenia tekst i do dyspozycji konkretny słownik. Druga grupa dostaje do przetłumaczenia ten tekst bez słownika. Cel był by taki, że chciałabym sprawdzić właśnie ten słownik. Czy jest przydatny i czy tłumaczenie z nim jest sprawniejsze od tłumaczenia bez niego.
mac77

A jak zmusisz grupę do korzystania ze słownika? Ich poziom wiedzy może być taki że słownik będzie zbędny, albo zajrzą do niego trzy razy...
Musiałabyś ustalić stan wyjściowy, czyli najpierw zbadać poziom wiedzy danego roku za pomocą jakiegoś miarodajnego testu, który odzwierciedlałby wiedzę potrzebną do przetłumaczenia zadanego tekstu, bądź wykluczał że taką mają, wtedy z konieczności musieliby korzystać ze słownika.Z tą wiedzą mogłabyś podzielić reprezentatywnie rok na grupy gdzie znaleźli by się studenci słabi, średni i mocni. Mogłabyś wykorzystać instrukcję serwisową do jakiegoś francuskiego samochodu, bo z pewnością będzie zawierała terminy nie znane studentom, spowoduje to konieczność wykorzystania odpowiedniego słownika technicznego.
Ale za nic nie rozumiem po co :grin:
Awatar użytkownika
Meggie
**

Podobny "eksperyment" zrobiono dla słowników angielskich (w językoznawstwie takie badania są powszechne, robi się je "dla nauki":) ) i wtedy do przetłumaczenia był dowcip.

Jakie są etapy badawcze w robieniu eksperymentu? Tzn. od hipotezy badawczej do wniosków?
FrancisBegbie

W mojej opinii eksperyment jest w ogóle nie przydatny... skoro ktoś nie musi szukać w słowniku to nie będzie szukał. Poziomy de facto są już ustalone zgodnie z wytycznymi dla każdego roku i mniej lub bardziej przystają studenci do tych poziomów.

PS: Co dla/do "nauki" taki eksperyment ma wnieść?
mac77

Eksperyment bada wcześniej wspomniane związki przyczynowe, albo też interakcje ale w małej grupie, nijak ma się to do tego słownika.
Chyba że rzeczywiście Twój eksperyment będzie polegał na obserwowaniu jak zachowuje grupa - czy korzysta ze słownika, czy się kłóci, czy organizuje strukturę itd..
Co do schematu to najprościej jest tak:
1. test na poziomie zero
2. bodziec
3. test po

Może w językoznastwie takie badanie coś wnosi, ale językoznastwo ma własną metodologię i nie bardzo widzę przydatność badania dla socjologii.
I ja jestem ciekawy po co ?
FrancisBegbie

To już jest kompletne/totalne pomieszanie zmysłów... Socjologia w moim zdaniu nie jest aż tak otwarta by wnosić rok w rocznie takie pokłady nowych "pomysłów".

Chyba, że na prawdę czegoś nie rozumiem...:-)?
Awatar użytkownika
Meggie
**

hmmm :grin: Może termin 'user studies' coś więcej wam powie, bo właśnie studia nad użytkownikami słowników wykorzystują tę metodę.
W każdym razie, nie chciałam nikogo swoimi pomysłami obrazić. Trochę błądzę jak dziecko we mgle, stąd moje posty.
mac77

Nikt tutaj się nie obraża :)
Dowiedziałe się czegoś nowego i tym bardziej skłaniam się ku językoznastwu w przypadku Twojego eksperymentu.
Badania nad użytkownikami słowników brzmi dla mnie tak samo jak "ministerstwo dziwnych kroków" , z całą sympatią dla Ciebie :)
Awatar użytkownika
Meggie
**

Mam nadzieję, że nie jawię się w waszych oczach jako minister ds. nieistotnych:-)
FrancisBegbie

Nie jestem językoznawcą z całą pewnością i może dlatego kompletnie nie rozumiem zasadności w/w eksperymentu.

Ja się nie obrażam i mam nadzieję, że Ty też nie. Po prostu nie jestem (szczególnie w kontekście socjologii i takiego eksperymentu) w stanie zrozumieć po co właściwie taki eksperyment i co właściwie on Ci powie?

PS: A.. i jeszcze jak możesz napisać, czy taki eksp. wg. Ciebie może być interesujący :P?
ODPOWIEDZ