Witamy na stronie socjologia.pl - polskim wortalu socjologicznym. Forum socjologów. Socjologia w szkole wyższej i na co dzień. Pomysły, pomoc, konsultacje w pracach pisemnych z socjologii.
forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL
Ostomili Potrzebuję Waszej pomocy, tak na Babski? Chłopski? Socjologiczny? rozum biorąc.
Co może mieć wpływ na procesy rekrutacji i selekcji w firmie?
Na co mogą mieć wpływ procesy rekrutacji i selekcji w firmie?
Ps. To nie tak, że nie mam żadnej odp., powiedzmy, że typuję - wizerunek firmy, zadowolenie pracowników, stan ZZL w firmie...no może wystarczy. Jeśli mogę prosić o jakiś zastrzyk z nową perspektywą spojrzenia na ten proces (czyli co z niego wynika i co ma na niego wpływ), bo właśnie z tego powodu leżę i kwiczę...będę bardzo wdzięczna.
Z praktycznego punktu widzenia wydaje mi się że na rekrutację mają wpływ:
- czas ( kiedy potrzebujemy,jak szybko, na ile)
- baza pracowników
- z jak konkurencyjnym pod względem ofert pracy otoczeniem mamy do czynienia ( czyli co dają inni na stanowiska na które rekrutujemy)
- w jaki sposób poszukiwaliśmy pracowników (Internet, prasa, pośrednictwo pracy, urząd) i w jaki sposó przedstawiliśmy wizerunek firmy
Napewno rekrutacja ma wpływ :
- na koszty personalne( tutaj jest wszystko od kosztów samej rekrutacji, poprzez koszty szkoleń wybranych kandydatów, po koszty błędów rekrutacyjnych czyli konieczności zaczynania wszystkiego od początku)
- zazwyczaj rekrutacja wiąże się z negatywnymi odczuciami wśród pozostałych pracowników, chyba że jej cel dotyczy np ekspansji i jest odpowiednio komunikowany.
o najważniejszym zapomnieliście na proces rekrutacji składa się wiele czynników a i osoba osoby rekrutującej i jej profesjonalizm dodajmy też ze sposób rekrutacji jest uzależniony od stanowisko na jakie szuka się delikwenta
Bunt wynika z tego, że nie znasz życia. Buntujesz się przeciwko temu, co zauważasz i czego nie potrafisz zrozumieć. Kiedy zaczynasz Wszystko rozumieć, mówisz:Aha! i masz siedemdziesiąt lat.
Dziękuję za sugestie:)
a teraz
szukam co może być wskaznikiem dla doboru pracownikow (rekrutacji i selekcji)....kiedy jest ona zm. zależną.
Ma ktoś jakiś pomysł...?
wskaźnikiem na pewno jest doświadczenie czyli lata przepracowane w zawodzie i wykształcenie
Bunt wynika z tego, że nie znasz życia. Buntujesz się przeciwko temu, co zauważasz i czego nie potrafisz zrozumieć. Kiedy zaczynasz Wszystko rozumieć, mówisz:Aha! i masz siedemdziesiąt lat.
Może flutkuacja pracowników (przyjścia/odejścia z pracy) ?
Wydaje mi się że łatwiej byłoby dobrać wskaźnki, gdybyś wskazała przynajmniej rodzaj rekrutowanych stanowisk..
wskaźnikiem na pewno jest doświadczenie czyli lata przepracowane w zawodzie i wykształcenie
Nie dam sobie ręki uciąć, przy czym te wskażniki (wykształcenie, staż) są wskaźnikami pochodzącymi z metryczki, czyli róznicują i są zmiennymi niezależnym, które wpływaja na zależną właśnie...
Tak czy siak dziękuję
Wydaje mi się że łatwiej byłoby dobrać wskaźnki, gdybyś wskazała przynajmniej rodzaj rekrutowanych stanowisk..
stanowiska: dyrektor, manager, kierownik, specjalista ds., kierownik zmiany
Jeśli badałbym proces rekrutacji, za wskaźnik uznałbym:
- jak długo pracownik przepracował po rekrutacji w firmie
- jeśli celem rekrutacji było pozyskanie pracownika średniego/wyższego szczebla to napewno albo wynik pożądany przez firmę, albo osiągnięcie innego zadanego celu.
- przy większej rekrutacji(selekcji) np "wymianie" 30 % kadry wskazałbym też na atmosferę w pracy, chociaż w tym przypadku liczba wskaźników może niepokojąco się rozwinąć