licencjat :)

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
watacukrowa
*

licencjat :)

Post autor: watacukrowa »

Witam,
Zamierzam pisać pracę licencjacką na temat przenikania duchowości, religii do cyberprzestrzeni, uwzględniając takie zagadnienia jak wirtualne cmentarze, spowiedź online tudzież inne praktyki religijne.
Tu moje pytanie: czy kojarzycie jakieś teorie socjologiczne, do których mogłabym nawiązać?
Ograniczyć się jedynie do cyberprzestrzeni i duchowości jako jednego z aspektów ludzkiego życia, które prędzej czy później również musiało podążyć tą drogą?
Jeśli mielibyście jakieś wskazówki co do literatury, która mogłaby być przydatna w tym temacie ( jako ze artykułów internetowych jest wiele, ale niewiele ponadto udało mi się póki co znaleźć), byłabym wdzięczna :)

Z góry dziękuję za wszelką pomoc!
Pozdrawiam!
Jozek

Post autor: Jozek »

Skoro jest wirtualny cmentarz to czy kto¶ ju¿ stworzy³ wirtualne krematorium?
FrancisBegbie

Post autor: FrancisBegbie »

Na Twoim miejscu nie kombinowałbym z jakimiś dziwnymi teoriami. Potraktuj to raczej jako swego rodzaju upodabnianie się internetu do życia codziennego, jako przedłużenie (immersja człowieka) zmysłów i możliwości. W końcu potraktuj cmentarz, czy spowiedź on line czy off line jako po prostu symbol, gdzie w cmentarzu liczy się nie fizyczność a duchowość a w spowiedzi podobnie.

Ja bym to raczej tak rozwiązał, szczególnie, że nie mówi się już w literaturze o dwóch światach - internet to nie jest w cale jakaś wirtualna rzeczywistość.

Poczytaj o teleobecności, doświadczeniu zapośredniczonym - bo to jest istotny element, który wprowadza się do cmentarza czy spowiedzi online w stosunku do tej tradycyjnej czy tego tradycyjnego.
FrancisBegbie

Post autor: FrancisBegbie »

Na Twoim miejscu nie kombinowałbym z jakimiś dziwnymi teoriami. Potraktuj to raczej jako swego rodzaju upodabnianie się internetu do życia codziennego, jako przedłużenie (immersja człowieka) zmysłów i możliwości. W końcu potraktuj cmentarz, czy spowiedź on line czy off line jako po prostu symbol, gdzie w cmentarzu liczy się nie fizyczność a duchowość a w spowiedzi podobnie.

Ja bym to raczej tak rozwiązał, szczególnie, że nie mówi się już w literaturze o dwóch światach - internet to nie jest w cale jakaś wirtualna rzeczywistość.

Poczytaj o teleobecności, doświadczeniu zapośredniczonym - bo to jest istotny element, który wprowadza się do cmentarza czy spowiedzi online w stosunku do tej tradycyjnej czy tego tradycyjnego.

PS: Z drugiej strony internet można dodatkowo potraktować (a właściwie podeprzeć stanowisko "przedłużenia zmysłów, możliwości" człowieka) w sytuacji w jakiej stawia internet w ramach ruchu ekumenicznego, który potwierdza również stanowisko np: o tym, że ważna jest symbolika, duchowość a nie koniecznie fizyczny kontakt, fizyczne obcowanie.

Chociaż teraz tak się rozwijają technologie internetowe, że już prawie się "dotykamy" - ale to do rzeczywistego dotknięcia jeszcze długa droga, dlatego nie ma raczej mowy o wirtualnej rzeczywistości a raczej jeszcze mocno o teleobecności...
Awatar użytkownika
TANALA
**

Post autor: TANALA »

hej. potrzebuje pomocy w wymysleniu problemu badawczego do pracy licencjackiej. pisze o seksualnosci . jak wykorzystuje ja media, kobiecosc meskosc, patologia zachowan seksualnych... nie wiem jaki moze byc problem socjologiczny majacy zwiazek z seksualnoscia.... czy ktos cos moze doradzic mzoe ktos juz pisal cos z seksualnosci??
ODPOWIEDZ