Psośba o pomoc w pracy licencjackiej

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
oli
**

Psośba o pomoc w pracy licencjackiej

Post autor: oli »

WITAM WSZYSTKICH UŻYTKOWNIKÓW I PROSZĘ O POMOC. Ostatni wykład na temat modernizacji i osobowości nowoczesnej oświecił mnie na tyle, że mam temat pracy licencjackiej. Czy starsza "Brać" mogłaby mnie oświecić jak się za to zabrać - jakiś konspekt, plan?
" Osobowość nowoczesna na przykładzie Polaka. Zmiany osobowości po transformacji ustrojowej i przejściu do kapitalizmu( gospodarki wolnorynkowej)"
Awatar użytkownika
koziolek

Post autor: koziolek »

Może zanim zaczniemy udzielać porad, powiedz, jak chcesz rozwinąć temat? Masz już jakiś pomysł na rozwinięcie, ruszenie z pracą? Bo temat jak rzeka...
Awatar użytkownika
oli
**

Cześć.
Szczerze mówiąc mam jeszcze czas żeby o tym pomyśleć( dużo czasu), ale chciałabym móc coś już powiedzieć na temat pracy na seminariach. Myślałam o tym, aby najpierw skupić się na pojęciu osobowości jako takiej, następnie na przebiegu transformacji w Polsce pod kontem modernizacji oraz na tym jak Polacy poradzili sobie z tym przejściem. Jak stawali się ludźmi nowoczesnymi, kapitalistami.
Nie wiem jednak czy moje myślenie jest dobre i jak będzie widział ten temat promotor. Seminaria dopiero się zaczynają.
Każda wypowiedź na ten temat jest przeze mnie mile widziana i pomocna. :)
Pomyślałam, że badania mogłabym przeprowadzić na przykładzie studentów studiów niestacjonarnych na mojej uczelni za pomocą ankiety.
Nie wiem jednak, czy moje myślenie idzie w dobrym kierunku. Szczerze mówiąc laikiem jestem :lol:
mac77

Post autor: mac77 »

Zdefiniuj:
- człowiek nowoczesny(mieć kartę do bankomatu, paszport?):)
- "stawać się kapitalistą" (mieć firmę?)
aaaa....i o co chcesz pytać studentów? Przywołać ich obrazy z okresu transformacji? Czy masz takich respondentów, którzy w latach 90 w jakikolwiek sposób kształtowali sami swoje życie?
Sam zamysł tematu może być interesujący :idea:
Awatar użytkownika
oli
**

Witam mac77.
Myślałam człowiek nowoczesny pod wieloma względami: karta do bankomatu, paszport a jeszcze wcześniej stawanie się klientem banku i innych instytucji nowopowstałych, nauka życia w nowych warunkach pod wieloma względami.
Konsumpcja w każdym nowoczesnym wymiarze, super-, hiper- markety, stawanie się klientem, petentem, turystą...
Też właścicielem firm, pracownikiem firm prywatnych.
Nowinki technologiczne komputery, oprogramowania, kasy fiskalne...
z tym wszystkim moje pokolenie musiało nauczyć się obcować, wykorzystywać, przysfajać. jak dla mnie to wszystko zaczęło się właśnie po transformacji. (jeszcze 5 lat temu nie umiałam obsługiwać komputera o czym wstyd się przyznać :oops: )
Na studiach zaocznych przynajmniej w mojej szkole jest mnóstwo osób, które brały w tym wszystkim udział a niektóre nawet czynny.
co o tym myślisz? czy moje "kumanie" idzie w dobrym kierunku czy za "szeroko"? :)
mac77

Z tą kartą do bankomatu to troszkę żartowałem:)
Osobowość nowoczesna to raczej pewien poziom świadomości, chęć innowacyjności - mam kartę do bankomatu, nie dlatego że "mają ją inni" ale dlatego że wiem, iż ta karta może w przyszłości stać się przepustką do lepszego postrzegania mnie przez bank..( mało socjologiczny przykład ;))
Więc, moim zdaniem powinnaś rozdzielić "Polaka w świecie nowoczesnym" od
"Polaka jako osobowości nowoczesnej" - Oczywiście nie są to przykładowe tematy prac :))) jedynie lekka sugestia, o ile dobrze zrozumiałem Twój tok myślenia
Awatar użytkownika
oli
**

Masz całkowitą rację mac77.
Powinnam to rozgraniczać, czasami sugestie innych są nam bardzo pomocne.
Masz również rację, że to dwie różne kwestie.
Seminarium mam już w najbliższych dniach wtedy dowiem się jak widzi to promotor a wybrałam sobie całkiem konkretną " babkę"- Zobaczymy.
Poza tym jeśli uznam, że nie podołam z tym tematem to mam w zanadrzu kilka innych pomysłów.
Pozdrawiam Cię serdecznie i dzieki za pomoc.
Jeszcze się odezwę :grin:
mac77

W każdym razie nie poddawaj się, poszukaj własnego spojrzenia i powalcz o nie z promotorką;)
awariant

Post autor: awariant »

ja bym to inaczej rozkminił pomyśl ile literatury jest o upadku PGR-ów i zmian osobowości ludności na skutek wejścia nowego systemu. zastanów sie nad tym może by było Ci łatwiej i przyjemniej pozdrawiam :arrow:
Bunt wynika z tego, że nie znasz życia. Buntujesz się przeciwko temu, co zauważasz i czego nie potrafisz zrozumieć. Kiedy zaczynasz Wszystko rozumieć, mówisz:Aha! i masz siedemdziesiąt lat.
Awatar użytkownika
oli
**

HEJ.
Jestem już po pierwszym seminarium. Mój temat spodobał się promotorce. Sprawdziłam i jest u nas w bibliotece mnóstwo literatury na temat transformacji i zmian z nią związanych - więc będzie dobrze:)
Jeżeli chodzi o populację do badania to mam się zastanowić, czy nie rozgraniczyć ją na osoby, które urodziły się w starym systemie i te, które urodziły się już w nowym - i przeprowadzić porównanie.
- chciałam dać znać co i jak :)
- myślę ,że jeżeli będę potrzebowała jeszcze pomocy to "Starsza, doświadczona Brać pomoże?"
mac77

Pisz śmiało :grin:
Awatar użytkownika
oli
**

PROSZĘ O WYPOWIEDŻ. TAKI KONSPEKT WRAZ Z PRZYKŁADOWYM SPISEM TREŚCI I ROZDZIAŁU POKAZAŁAM PROMOTOROWI. ZGODZIŁ SIĘ NA TEMAT I MOJE ROZWIĄZANIA. POWIEDZCIE CO WY O TYM MYŚLICIE ? DAM RADĘ NAPISAĆ TAKĄ PRACĘ LICENCJACKĄ ? A MOŻE WIDZIELIBYŚCIE TO INACZEJ?

„Osobowość nowoczesna na przykładzie współczesnego Polaka.
Zmiany w osobowości po transformacji ustrojowej w 1989 r.
I przejściu do kapitalizmu.”
Rozdział I

1. Pojęcie „osobowości” w literaturze socjologicznej – definicje.
1.1. Wyjaśnianie pojęcia osobowości i jej rodzajów.
1.2. Charakterystyka osobowości nowoczesnej.
2. Transformacja systemowa polski w 1989 r.
2.1. Zmiany gospodarcze zachodzące po zmianie systemowej.
2.2. Zmiany w osobowości Polaków pod wpływem zmian w gospodarce –
Polak staje się kapitalistą.
3. Charakterystyka Polaka sprzed 1989 roku. ( osobowości ?)
3.1. Charakterystyka Polaka po 1989 roku. ( osobowości ?)
3.2. Podsumowanie zmian. ( wskazanie różnic)

Moim problemem badawczym jest pytanie: „W jaki sposób i jak głębokie zmiany dokonały się w osobowości Polaków pod wpływem zmiany systemowej w 1989 roku. Zmiany ustroju z komunistycznego na kapitalistyczny. Do jakich zmian żyjący w tym czasie Polacy musieli się przyzwyczaić, w jakim stopniu byli zmuszeni przedefiniować swoje myślenie o rzeczywistości społecznej i czy było to dla nich trudne ( czy wręcz przeciwnie). Interesuje mnie również podejście do kapitalizmu Polaków, którzy urodzili się już w nowym systemie i nie musieli konfrontować zachodzących zmian z systemem poprzednim
mac77

Witaj,
Wnioskuję po I roz. że skupiasz się wyłącznie na zmianach gospodarczych.Z drugiej strony w problemie badawczym naiązujesz do rzeczywistości społecznej - w szerokim znaczeniu jak się domyślam, więc do I rozdziału wprowadziłbym pojęcie pluralizmu w polityce, kulturze, religii etc. Można to zawrzeć w 1 pkt :)
A z powodu wrodzonego lenistwa nie badałbym już 20 latków i nie porównywał do ludzi którzy "przechodzili" zmianę ustrojową - bo z tego można pisać kolejną pracę. Jako "osobowość nowoczesna" wykorzystałbym ten temat na mgr a lic. wykorzystałbm jako solidną podbudowę :cool:
Awatar użytkownika
oli
**

mac77 dziękuję. Wprowadziłam zmianę i wydaje mi się ona sensowna. Pojęcie pluralizmu naświetli jak mim się wydaje stosunek do zmian zachodzących współcześnie. Wprowadziłam jeszcze pojęcie demokracji, wydaje mi się to sensowne, gdyż w temacie zamieniłam pojęcie "kapitalizm" na "demokracja".
Dzięki serfeczne - co dwie głowy to nie jedna.
Jak będę w kropce to znowu się odezwę.
Awatar użytkownika
TANALA
**

Post autor: TANALA »

hej. potrzebuje pomocy w wymysleniu problemu badawczego do pracy licencjackiej. pisze o seksualnosci w XXIw. jak wykorzystuje ja media, kobiecosc meskosc, patologia zachowan seksualnych... nie wiem jaki moze byc problem socjologiczny majacy zwiazek z seksualnoscia.... czy ktos cos moze doradzic mzoe ktos juz pisal cos z seksualnosci??
ODPOWIEDZ