POMYSŁ NA BADANIA- AGROTURYSTYKA/SOCJOLOGIA WSI

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dariia
**

POMYSŁ NA BADANIA- AGROTURYSTYKA/SOCJOLOGIA WSI

Post autor: dariia »

Witam Wszystkich :)
Potrzebuję rady... Chciałabym pisać pracę mgr związaną z socjologią wsi. Najbardziej skłaniam się ku agroturystyce, a jeszcze bliżej ku wpływowi jaki wywierają gospodarstwa na styl i jakość życia mieszkańców wsi... Mam jednak kłopot z wymyśleniem w miarę ciekawych badań...
Macie jakieś pomysły na badania, ewentualnie na inny, interesujący temat?
Pozdrawiam
Jozek

Post autor: Jozek »

Wie¶ to najlepsze miejsce do ¿ycia! Brak ha³asu, spalin, przestêpszczo¶ci (wystarczy I/C i praca przez internet je¶li nie ma siê agro-gospodarstwa czy sensowniejszego miejsca pracy, a mobilno¶æ jest ograniczona). Zrób temat o alkoholi¼mie na wsi lub jej dyskredytacjê w mediach.
mac77

Post autor: mac77 »

Witaj,
Gdybym miał pisać o wsi moze zainteresowałbym się:
- kapitałem społecznym w sensie przekazywania, wiedzy, zwyczajów
( o ile jeszcze funkcjonuje)
- mieszkańcami miast którzy zdecydowali się wyprowadzić na wieś
(ale nie determinantami lecz asymilacją)
tyle przed południem przyszło mi do głowy :)
powodzenia
skydiverka
**

Re: POMYSŁ NA BADANIA- AGROTURYSTYKA/SOCJOLOGIA WSI

Post autor: skydiverka »

dariia pisze:Witam Wszystkich :)
Potrzebuję rady... Chciałabym pisać pracę mgr związaną z socjologią wsi. Najbardziej skłaniam się ku agroturystyce, a jeszcze bliżej ku wpływowi jaki wywierają gospodarstwa na styl i jakość życia mieszkańców wsi... Mam jednak kłopot z wymyśleniem w miarę ciekawych badań...
Macie jakieś pomysły na badania, ewentualnie na inny, interesujący temat?
Pozdrawiam

Witam. Też chciałabym napisać pracę związaną z socjologią obszarów wiejskich. mój problem polega na tym, że promotor który ma pomagać mi pisać pracę w ogóle nie jest socjologiem i każda moja propozycja tematu spotyka się z jednakowym komentarzem: "proszę napisać rozdział metodologiczny, a następnie zastanowimy się nad temtem" śmieszne, prawda?
Jeśli chodzi o Twoje badania.. mam taki pomysł:
Znajdź miejscowość w której takie gospodarstwa istnieją i taką w której nie istnieją bądź jesy ich bardzo niewiele. zrób ankietę wśród mieszkańców na temat jakości życia mieszkańców a następnie porównaj wyniki w dwóch wsiach. Pytania do ankiety myśle ze bez problemu wymyślisz zwłaszcza, że było prowadzonych dużo badań odnośnie jakości życia w różnych miejscowościach. jednak możesz też zrobić to inaczej i zamiast typowej ilościówki postawić na badania jakościowe i zrobić wywiady z wlascicielami gospodarstw agroturystycznych. np zapytać ich o to skąd mają najwięcej gości, jak wyglądaly początki ich działalności, jak promują swoją działalność, jak ich działalność wpływa na tą wieś w której funkcjonują, co oferują gościom, co najbardziej przyciąga gości do gospodarstw agroturystycznych, pytań które możesz zadać jest wiele.
Mogłabyś też uderzyć do urzędu gminy i zrobić wywiad z wójtem lub z kimś z wydziału turystyki na temat wlasnie gospodarst działających w gminie - i znowu: co daja gminie te gospodarstwa.
życzę powodzenia i czekam na wiadomość w sprawie Twojej decyzji
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ