praca na zaliczenie sem - pomoc potrzebna

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
DomiAna
**

praca na zaliczenie sem - pomoc potrzebna

Post autor: DomiAna »

hej! w tym roku rozpoczęłam I semestr socjologii. i mam problem. jeszcze nie miałam szansy pisać pracy zaliczeniowej ( a to jest wymagana forma zaliczenia ćwiczeń) i nie wiem jak takowa wygląda.
mam pisać o wierzeniach (przesądy, zabobony itp.), moglibyście mi powiedzieć mniej więcej co tak apraca powinna zawierać i jaka jest jej optymalna długość.

będę bardzo wdzięczna za wszelka pomoc.
Awatar użytkownika
dariia
**

Post autor: dariia »

Hmmm... A prowadzący ćwiczenie nie dał Wam jakiś wytycznych odnośnie do tej pracy? Zapewne ma to mieć formę rozprawki, eseju - na pewno pisałaś coś takiego w szkole średniej... ;) Wiadomo musi być tytuł pracy, wstęp, rozwinięcie, wnioski, standardowa forma... Akapity oczywiście... :) Nie wiem jak u Ciebie, ale u nas zawsze należało pisać TNR 12, odstęp 1,5.
Co ma zawierać to już zależy od Twojej koncepcji i wymagań ćwiczeniowca. Na pewno musisz przedstawić omawiany problem, uzasadnić dlaczego piszesz na ten temat, podać kluczowe definicje, postawić jakieś hipotezy czy problemy badawcze. Pamiętaj o przypisach, bo większość informacji w eseju będziesz skądś miała- należy podać źródło. I na końcu bibliografia.

Owocnego pisania... :)
Awatar użytkownika
DomiAna
**

Post autor: DomiAna »

Dzięki bardzo! Już mam to napisane właśnie w formie eseju. Wykładowca powiedział, że to od nas zależy co i jak chcemy napisać byle to było na temat socjologiczny i z informacjami ważnymi dla socjologa. I te informacje właśnie sprawiały mi trudność bo nie wiem co jest ważne dla socjologii.

ale jakoś dałam radę.
ODPOWIEDZ