Autodestrukcja

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
awariant

Autodestrukcja

Post autor: awariant »

mam mały dylemat pisze dość szeroką prace zaliczeniową opisuje problem samobójstwa jednak nie mogę wyszukać podstawowych pytań można by je podciągnąć pod problemowe..
jedyna co mi przychodzi na myśl to co kieruje takimi osobami?

jeśli macie jakieś pytania które wam się nasuwają piszcie:) pomożecie mi a późniejsze efekty ujrzycie na forum może komuś sie przydadzą pozdrawiam awariant :arrow:
Bunt wynika z tego, że nie znasz życia. Buntujesz się przeciwko temu, co zauważasz i czego nie potrafisz zrozumieć. Kiedy zaczynasz Wszystko rozumieć, mówisz:Aha! i masz siedemdziesiąt lat.
Awatar użytkownika
malolatab
**

Post autor: malolatab »

można zrobić analizę samobójstw pod względem płci zawodu, wieku, kraju pochodzenia, wykształcenia, zamieszkiwanego obszaru.
Awatar użytkownika
koziolek

Post autor: koziolek »

Ciekawe też jest to, jak przeżywają to ich rodziny, bliscy, znajomi, choć to pytanie raczej psychologiczne...
mac77

Post autor: mac77 »

Może zabrzmi to mrocznie..ale jak ludzie odbierają sobie życie?
"widowiskowo" ? ;"mniej boleśnie"? ;może mają cień nadziei że" ktoś zdąży"?
..i wtedy zestawić to z domniemaną przyczyną
awariant

Mac ma fajny pomysł napewno go przygarne :) a co do reszty chodziło mi o pytania takie jakie byście chcieli zadać samobójcą ? ruszam wyobraźnią dzieki za odzew:) :arrow:
Bunt wynika z tego, że nie znasz życia. Buntujesz się przeciwko temu, co zauważasz i czego nie potrafisz zrozumieć. Kiedy zaczynasz Wszystko rozumieć, mówisz:Aha! i masz siedemdziesiąt lat.
Awatar użytkownika
Kaja
**

Post autor: Kaja »

przykładowe pytania: czy osoba planowała wcześniej samobójstwo, jak długo, jak się do tego przygotowała, czy mówiła o tym komuś, czy rozmawiała z kimś o tym, skąd wziął się ten pomysł, na jaką metodę się zdecydowała i dlaczego akurat na tą, czy to była pierwsza próba, co w danym momencie mogłoby ją od tego czynu odwieść, o czym myślała w danej chwili...itp.
Jozek

Post autor: Jozek »

Wliczyæ w to mo¿na te¿ wszelakie toksykomanie prowadz±ce do autodestrukcji organizmu.
awariant

dzieki bardzo wszystkim teraz zaczne sie produkowac do zobaczenia niebawe :arrow:
ODPOWIEDZ