kobiecość-praca magisterska

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
naaathalka
**

kobiecość-praca magisterska

Post autor: naaathalka »

Witam serdecznie-potrzebuje malutkiej pomocy-pisze prace magisterska z zakresu słodkich genderkówSmile obracam sie w kregu kobiecosci i powinnam juz cos konkretnego pokazac swojemu promotorowi, ale pojawila sie czarna dziura:) mam problem ze sprecyzowaniem tematu-w czasie dyskusji semininaryjnych obijalam sie o coś w rofdziaju: postway wobec kobiecosciu/pojmowanie kobiecosci,ale to rzmi troche nie logicznie jak dla mnie i zbyt ogolnie:P badani beda zarowno kobiety, jak i mezczyzni, analizie poddam cechy kojarzace sie z kobiecoscia, wplyw matki w procesie socjalizacji i seksualnosc...to tak w zarysie. z resztą krzyczę o pomoc:)heeelp:D
FrancisBegbie

Post autor: FrancisBegbie »

Może coś takie:

Człowieczeństwo w wymiarze typologi płci przez pryzmat kobiecości.

Może coś w stronę "zmian" płci, ze szczególnym uwzględnieniem kwestii kobiet. Jak to się dzieje, że ludzie zmieniają swą strukturę fizjologiczną i genetyczną - z przez pryzmat jak już powiedziałaś - kobiet i mężczyzn(badani). Do tego można coś podciągnąć hipotezami o dyskryminacji bądź nie - w stosunku do metroseksualistów, transwestytów etc. ?
Awatar użytkownika
naaathalka
**

brzmi ciekawie, ale raczej zalezy mi na uchwyceniu tego, co pojmujemy jako kobiecość, co sprawia,ze czujemy sie bardziej lub mniej kobieco, co mezczyzni pod tym pojeciem rozumieja-procz plci biologicznej ofkors:) mezczyzni sa badani tylko z tego powodu,iz ciekawe wydaje sie czy czynniki takie jak np.doswiadczenie seksualne wplywaja na zmiane wizerunku kobiety
Awatar użytkownika
AnnaPe
**

Post autor: AnnaPe »

a może coś w stylu "Obraz/portret kobiety wspólczesnej w..." ja pisałam pracę o podobnym temacie na WTS i analizowałam wywiady z różnymi celebrytkami w magazynach kolorowych:P. Jak znajdę coś na ten temat to
Ci podeśle:)
bertasek
**

Post autor: bertasek »

Moim skromnym zdaniem, zanim zaczniesz formułować temat musisz postawić sobie jedno główne pytanie badawcze? Co masz zamiar zbadać? Zbyt dużo pytań wprowadzi ci niepotrzebny chaos. Jak zauważyła Ania mogłabyś użyć tematu obraz kobiety w jakimś piśmie itp., ale myślę, że jest to mało nowatorskie i powstało wiele tego typu analiz. Przecież każde pismo lansuje inny model kobiecości w zależności od targetu. Temat ten też nie byłby adekwatny w stosunku do metodologii którą masz zamiar się posłużyć (chyba ze zapytasz czytelniczki danego pisma o opinię). Ja sformułowałabym ten temat w taki sposób: Wskaźniki kobiecości we współczesnym świecie, czyli co oznacza dzisiaj określenie "Kobietą być"?? Wtedy ankieta byłaby jak najbardziej na miejscu, a wyniki mogłyby być ciekawe biorąc pod uwagę to że przeprowadziłabyś ją również z przedstawicielami zaszczytnej płci przeciwnej.
To jednak jest tylko luźna propozycja i to bardzo luźna bo w sumie nie interesuje się kwestiami genderowymi, a pozatym sama męczę się z licencjatem więc moje sugestie mogą byc mało dojrzałe jak na pracę magisterską:/:P
Życzę miłego pisania:)
Awatar użytkownika
naaathalka
**

bo licznych konsultacjach z promotorem i dzieki pomocy bertasek'a moja praca nabrala tempa, ale niestety, zabroniono mi uzywac w tytule słowa"wspolczesny, terazniejszy, itp."(nie wiem czemu) a wiec jakbym mogla poprosic opomoc w przeksztalceniu, rozbudowaniu, sprecyzwoaniu tematu... wbrew pozorom, to najtrudniejsza czesc:D
FrancisBegbie

Post autor: FrancisBegbie »

Może po prostu określ sobie target, co oznacza dla grupy X "kobietą być".

I badać będziesz np: górników(to przykład bo nie wiem kogo chciałabyś przebadać) - czym a właściwie kim dla nich jest KOBIETA (jakie cechy intro i ekstra określają kobietę w ich mniemaniu).

Temat może wysoce zbiec się z tematem pokrewnym np: dyskryminacja kobiet, graniczenie podziału pracy w społeczeństwie etc. np: górnicy uważają (w 90%), że kobietę wyznacza umiejętność władania kuchnią jak już był temat poruszany na tym forum - a kobiety biznesu uważają za dziwny wynalazek ewolucji.

W ogóle temat jest ciężki (jeżeli chcesz to napisać bardzo dokładnie i przede wszystkim dobrze). Wróć się do społeczeństw pierwotnych - tam kobieta miała jasno określone funkcje i myślę, że to może również stanowić tło dla porównawcze - co teraz kobieta oznacza?

PS: A rozdziały możesz jak najbardziej rozwinąć np: rozwinąć eksplikację kobiety o wybrane społeczeństwa, pokolenie Y - następny rozdział i dalej np zrobić dwa zakończenia:

- aktualny profil kobiety (tylko swoje badania)
- porównanie - jak to się ma do historii (ewolucji) czy inaczej odbierano kobietę wcześniej, czy są wspólne trendy, może pewne funkcje, cechy są nadal nienaruszone??

Jeżeli nie jedna grupa (jej opinia) to możesz określić np: pokolenie Y (to jest raczej modne na zachodzie i świeże pokolenie w literaturze) - co wg. tegoż pokolenia oznacza (a właściwie to raczej znaczy) KOBIETA.

Wtedy masz świetną sprawę.

1. rozdz: piszesz o kobiecie na przestrzeni dziejów, co kiedyś, jakieś badania przytaczasz etc.
2. robisz badania..
3. zestawiasz wyniki z tym co kiedyś i co teraz masz, bądź może sama sobie skonstruujesz profil kobiety wg. np: pokolenia Y (wtedy wiadomo o jaki mniej więcej przedział czasowy sie dyskusja toczy i dla kumatych będzie wiadomo, że raczej pokolenie najmłodsze, które już w pewnym sensie jest w pełni ukształtowane).
ODPOWIEDZ