Czym jest naród?

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
prawdziwy_stachu
**

Czym jest naród?

Post autor: prawdziwy_stachu »

Witam, na obronę pracy licencjackiej dostałem listę pytań, które muszę opracować. Z jednym, potencjalnie prostym mam problem- oto ono:

- Jakiego rodzaju grupą jest naród? Czym różni się od ludu?

Pytanie wydaje się dość oczywiste i proste, jednak nigdzie nie mogę znaleźć definicji ludu, ani jego cech. Wydaje mi się, że może chodzi bardziej o grupę etniczną czy narodową. No, ale właśnie - tylko mi się wydaje....

Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam
vandererst

Post autor: vandererst »

"Lud jest niczym innym jak tylko zgromadzeniem ludzi, w którym wszystko posz³oby w rozsypkê, gdyby wszechpotê¿na w³adza rz±dowa nie czuwa³a w celu przeszkodzenia podzia³owi. Im ta w³adza bêdzie silniejsza, tym lepiej (...) Ludzie pozostawieni swoim sk³onno¶ciom stanowiliby zawsze tylko t³um bez zasady i ³adu".

Bernard Groethuysen, Philosophie de la revolution francaise precede de Montesquieu, Paris 1956:68.

Pozdrawiam,
Michael
prawdziwy_stachu
**

Post autor: prawdziwy_stachu »

Wszystko fajnie, ładnie, ale nie takiej definicji poszukuję. Lud, a naród, a nie - lud, a państwo i władza rządowa. Mimo wszystko - dzięki.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
malec

Post autor: malec »

W encyklopedii socjologicznej sprawdź; są w necie pdfy angielskiej wersjii, Pozdrawiam
vandererst

Post autor: vandererst »

Hm, ciekawe rzeczy wyczytujesz w tej definicji. Ja tam nie widzia³em porównania lud a pañstwo, a po prostu definicjê ludu. Ale có¿, ka¿dy widzi co chce.
FrancisBegbie

Post autor: FrancisBegbie »

STACHU... wystarczy, że wpiszesz w najpopularniejszym źródle (Wikipedii) hasło - naród - i zauważysz istotne różnice.

A jeżeli nie? To odpowiedź jest tylko jedna... :twisted:
ODPOWIEDZ