mogłby ktoś pomóc.. ; d
Moderator: FrancisBegbie
mogłby ktoś pomóc.. ; d
Dostałem zadanie.. przeprowadzić obserwację niejawną w jakimś dużym hipermarkecie. Teraz pytanie do was, na jakim aspekcie miałbym się skupić, jakieś pomysły? I jak opracowanie tej obserwacji ma wyglądać od strony formalnej?
Obserwuj ludzi: uda ci się zapewne ich pogrupować i przypisać pewne charakterystyczne cechy (zachowania) każdej z wydzielonych grup
Najprostrzy podział to kobiety vs męzczyźni, inaczej się zachowują w sklepie, inaczej się zapewne zachowuje M. będąc na zakupach z żoną (podtrzymujący się na wózku i nerwowo spoglądający na zegarek - znudzony) a inaczej samotnie robiący zakupy).
Wiele rzeczy mi przychodzi do głowy.
Sporo zależeć będzie - myslę - od pory dnia przeprowadzenia obserwacji.
Najprostrzy podział to kobiety vs męzczyźni, inaczej się zachowują w sklepie, inaczej się zapewne zachowuje M. będąc na zakupach z żoną (podtrzymujący się na wózku i nerwowo spoglądający na zegarek - znudzony) a inaczej samotnie robiący zakupy).
Wiele rzeczy mi przychodzi do głowy.
Sporo zależeć będzie - myslę - od pory dnia przeprowadzenia obserwacji.
lub też WIEK, ale to wymaga głębszej obserwacji, w zalezności od wieku (ale nie tylko) można podzielić ludzi którzy chętniej odwiedzają takie to a takie regały, podzielić ludzi można też na wygląd (jedni wyglądają na - choć wrażenie moze być mylne - na mniej lub bardziej zamożnych i pewnie nie te same towary wkładają do koszyka) ale trzeba mieć oczy szeroko otwarte 
Zadanie jest w ramach nauki, czy przyjętej pracy?
W ramach pracy najistotniejsze będzie bardzo dosłowne śledzenie klienta: w jakiej kolejności obchodzi działy, jaka wysokość półek interesowała go najczęściej, jakie kolory opakowań, jakie produkty odłożył po przeczytaniu ceny, w jakiej kwocie ogólnej zamknął się jego zakup itd.
W ramach pracy najistotniejsze będzie bardzo dosłowne śledzenie klienta: w jakiej kolejności obchodzi działy, jaka wysokość półek interesowała go najczęściej, jakie kolory opakowań, jakie produkty odłożył po przeczytaniu ceny, w jakiej kwocie ogólnej zamknął się jego zakup itd.
Skończona ilość słów dotyczy tylko skończonej ilości uczuć