Jakościowy projekt badawczy

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Eevvee
**

Jakościowy projekt badawczy

Post autor: Eevvee »

Mam w tym roku do zrealizowania na zaliczenie jakościowy projekt badawczy. Od kilku dni namiętnie myślę nad tematem:) Powiedzcie, co myślicie o temacie: Twoja ulubiona bajka z dzieciństwa a jej wpływ na postrzeganie świata przez osobę dorosłą. Trochę wydaje się abstrakcyjne, ale może ma jakiś sens? jak myślicie??
Awatar użytkownika
HiYo
**

Post autor: HiYo »

Na pierwszy rzut oka temat ciekawy, ale jak się tak dłużej zastanowiłem to co prawda można by naciągać wpływ bajki na twoje dalsze postrzeganie świata, ale za dużo z tego osobiście bym nie wycisnął.
Awatar użytkownika
HiYo
**

Post autor: HiYo »

Może napisz coś więcej, jak Ty sobie ten projekt wyobrażasz? :> Jak bym miał iść tym tropem to zamiast bajki wstawiłbym "twój przyjaciel z dzieciństwa" np : p
Awatar użytkownika
Eevvee
**

Hmmm...Może najpierw powiem skąd w ogóle taki pomysł. Czytając na forum wypowiedzi o bajkach, które są dobre, a które nie można się natknąć na ciekawe wypowiedzi. Padają takie zdania jak np. coś w stylu: bajki które są brutalne lub źle się kończą są dobre dla dzieci, niech się uczą, że w życiu nie zawsze jest kolorowo. Tego typu komentarze wskazują na optymizn lub pesymizm, który może wypływać z dzieciństwa.

Projektu jeszcze sobie do końca nie wyobrażam:P Ale zwróciłabym uwagę na priorytety jakie mają dorosłe osoby oraz na cechy, które są dla nich najważniejsze w życiu. Potem te wypowiedzi przeanalizowałabym z ich wybraną bajką i poszukała podobieństw. Gdyby się okazało, że ktoś ceni takie cechy jak zaciętość, waleczność, siłę itp, a w dzieciństwie oglądał batmana to stwierdziłabym związek między nimi.

I dodatkowo mogłabym opowiedzieć kilka historyjek podobnych do tych z bajek :P w których badana osoba brałaby udział. Pytałabym o to,jak by postąpili w takiej sytuacji i zobaczyła czy są powiązania.

;p
Xylomena
Kontakt:

Post autor: Xylomena »

Pomysł jest dobry, tylko że bajek dzięki którym oczekujemy np. sprawiedliwości za prawdomówność, nagrody za wierność lub doczekania wybawienia w niedoli, można nie pamiętać, a nawet rzadko się pamięta i widzi ten związek. Podobnie w drugą stronę, gdy nie wiadomo czemu po strasznym wydarzeniu od razu zagłębiamy się w refleksję, za co to kara. Jak i kiedy staliśmy się złym wilkiem, że rozpruto nam brzuch... Z tym pytaniem "za co?" umiera niejedna zabijana osoba (nie mówiąc o bitych). Bo życie ma być dla nas bajką; tylko za to umiemy je kochać.
Czy to bajki kreują w nas idealizm i pożądanie sensu (fabularyzacji) w naszym życiu czy przeciwnie, to jeszcze inna para kaloszy.
Może zamiast wpływu bajek na człowieka, zbadać zdolność ich tworzenia? Kazać repondentowi napisać krótką bajkę (jak coś splagiatuje też się liczy :wink: ), a potem najprzyjemniejsze i najbardziej przykre wydarzenie życia. Hipotetycznie można założyć, że im większa amplituda w tych przeżyciach, tym większa zdolność do napisania bajki dramatycznej, przejmującej. W tym pełnej okrucieństwa? Zapewne. Ale właśnie dlatego, iż ten rodzaj bajek wynika z większych doświadczeń życiowych, nie eliminowałabym ich z życia ludzi pod żadnym pretekstem. A już na pewno nie starałabym się manipulować bajką tak (np. ustawowo), by zalać ich wyłącznie bajkową słodyczą. Ludzie (dzieci) i tak wybierają te bajki, które potrafią znieść.
Skończona ilość słów dotyczy tylko skończonej ilości uczuć
awariant

Re: Jakościowy projekt badawczy

Post autor: awariant »

Eevvee pisze:Mam w tym roku do zrealizowania na zaliczenie jakościowy projekt badawczy. Od kilku dni namiętnie myślę nad tematem:) Powiedzcie, co myślicie o temacie: Twoja ulubiona bajka z dzieciństwa a jej wpływ na postrzeganie świata przez osobę dorosłą. Trochę wydaje się abstrakcyjne, ale może ma jakiś sens? jak myślicie??
Tak rzeczywiście trochę abstrakcyjny ale dobry walki dobra ze złem w bajkach powielają się tak jak antagonistyczne postawy mów prawdę a będzie tak... ucz się dobrze a będzie inaczej.. Badanie jednak widzę w grupie dojrzalszych ludzi, gdyż często młodzież nie czyta;(((( nikt nie pamięta małego księcia, antka a nie wiem czy np bajki nowej generacji niosą jakieś przesłanie tak jak Pokemony czy takie tam trudno mi powiedzieć :oops: ale życzę powodzenia :) i z miłą checią rzuce okiem na rezultaty :arrow:
Awatar użytkownika
Eevvee
**

Pomysł jest dobry, tylko że bajek dzięki którym oczekujemy np. sprawiedliwości za prawdomówność, nagrody za wierność lub doczekania wybawienia w niedoli, można nie pamiętać, a nawet rzadko się pamięta i widzi ten związek.
Z tym że ja nie oczekiwałabym od osoby badanej, aby pamiętali to wszystko. Mi wystarczy sam tytuł bajki, może krótkie streszczenie tej bajki i tego co się w niej najbardziej podobało a reszta to moja analiza. Analiza bajki, jakie relacje w niej występują i sposoby radzenia sobie z daną sytuacją. A na podstawie wypowiedzi badanych o ich terażniejszym życiu i priorytetach stworzyłabym związek.

Oczywiście myślę, żeby docelowo osoby badane były dorosłe:)

Chyba zaryzykuje i sprawdze co mój wykładowca powie na to:P

Dzięki za opinie i za rady:)
ODPOWIEDZ