3 pytania

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Diosa
**

3 pytania

Post autor: Diosa »

Witam serdecznie :)

To mój pierwszy post na tym forum, więc przy okazji witam wszystkich :)

Czy moglibyście pomóc mi odpowiedzieć na takie oto 3 pytania? :

1. Zalety i wady zadawania w kwestionariuszu pytań fikcyjnych (pustych).

2. W wywiadzie kwestionariuszowym odp. "trudno powiedzieć" często nie jest czytana przez ankietera. jakie może to mieć pozytywne a jakie negatywne skutki dla wyników badania?

3. Na czym polega przewaga badania panelowego nad zwykłym powtarzanym badaniem sondażowym? Czego więcej możemy się z niego dowiedzieć? czemu panel nie jest rozwiązaniem często stosowanym?

Będę bardzo wdzięczna za pomoc :) Pozdrawiam
EnOKa

Post autor: EnOKa »

Witamy się w innym dziale - nie w tym.

Odnośnie pytań: wszystko znajduje się w internecie i nie jest trudne do znalezienia.
Awatar użytkownika
koziolek

Post autor: koziolek »

Ja mogę rzucić kilka luźnych sugestii do pyt. 2: Powoduje to, że respondent musi zastanowić się głębiej nad odpowiedzią i spróbować się do czegoś dopasować (niekoniecznie na 100%). "Nie wiem" to często pójście na łatwiznę, chęć nieujawniania własnego zdania bądź machanie ręką w stylu "nie chce mi się" - chociaż niekoniecznie: czasami spotykamy respondenta nietypowego, który nie mieści się w kategoriach wymyślonych przez piszącego ankietę - ale to sytuacja rzadziej spotykana.

Czyli pozytywnie: respondent często w sposób bardziej prawdziwy opisuje swoją pozycję, przypisuje się do jakiejś kategorii itd.
Minus: zmuszenie respondenta czasem do "szufladkowania" wbrew woli: gdyby miał możliwość od razu sięgnięcia do odp. "nie wiem", skorzystałby z niej. ALE: gdyby wszyscy mieli tę możliwość to pewnie co najmniej połowa osób by z niej skorzystała (np. niezdecydowani, nie znający tematu, nie mający własnego zdania, część osób wahających się itp.)

Takie wnioski mi się nasunęły po ok. 3 miesiącach pracy w telemarketingu, gdzie dzwonię do ludzi i przeprowadzam sondaże.
Ritter
Kontakt:

Post autor: Ritter »

Hm, wszystkie odpowiedzi można znaleźć w książce Babbiego albo Nachmiasów.

A co do pytania 3 odpowiedz sobie ile mamy DOBRYCH paneli w Polsce, a wtedy poznasz odpowiedź.

Pozdrawiam
Stirlitz idąc przez Unter den Linden zauważył człowieka zamalowującego napis na ścianie.
Moderator - pomyślał Stirlitz.
Awatar użytkownika
Diosa
**

Post autor: Diosa »

EnOKa pisze:Witamy się w innym dziale - nie w tym.

Odnośnie pytań: wszystko znajduje się w internecie i nie jest trudne do znalezienia.
Przecież nie stworzyłam tematu : Witam wszystkich. Chciałam się tylko przywitać.

Stworzyłam post, który ma odpowiedni temat a przywitanie się było tylko takim wstępem. Czyżbym naruszyła jakąś podstawową zasadę na tym forum?
:roll:

A nawiązując do drugiej części Twojej wypowiedzi - gdybym znalazła to z pewnością nie zawracałabym innym głowy.

P.S. Koziołku - dziękuję za sugestie :grin:
Ritter
Kontakt:

Post autor: Ritter »

Podstawową zasadą, nie tylko na tym forum, ale również na wielu innych jest przywitanie się i napisanie krótko o sobie w odpowiednim dziale forum. To zasada wywodzą się wprost z zasad netetykiety. Enoka tylko Ci zwrócił uwagę, że najpierw tam (dział: Pierwsze kroki na forum), a potem dopiero pytania tutaj.

Pozdrawiam,
Ritter
Stirlitz idąc przez Unter den Linden zauważył człowieka zamalowującego napis na ścianie.
Moderator - pomyślał Stirlitz.
EnOKa

Post autor: EnOKa »

Dzięki RITTER za sprostowanie :grin:

DIOSA - wiesz... trochę mnie to denerwuje, bo większość osób, która się tutaj loguje, robi to tylko po to, by napisać jednego krótkiego posta - i to jeszcze z pytaniem o coś - a po uzyskaniu na niego odpowiedzi, już więcej nie zabiera głosu w dyskusjach. Do tego, aby było szybciej, nie wita się w odpowiednim dziale "no bo po co tracić czas na zbędne pierdoły".

Stąd wynika moje oburzenie.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ