Witamy na stronie socjologia.pl - polskim wortalu socjologicznym. Forum socjologów. Socjologia w szkole wyższej i na co dzień. Pomysły, pomoc, konsultacje w pracach pisemnych z socjologii.
forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL
To mój pierwszy post na tym forum, więc przy okazji witam wszystkich
Czy moglibyście pomóc mi odpowiedzieć na takie oto 3 pytania? :
1. Zalety i wady zadawania w kwestionariuszu pytań fikcyjnych (pustych).
2. W wywiadzie kwestionariuszowym odp. "trudno powiedzieć" często nie jest czytana przez ankietera. jakie może to mieć pozytywne a jakie negatywne skutki dla wyników badania?
3. Na czym polega przewaga badania panelowego nad zwykłym powtarzanym badaniem sondażowym? Czego więcej możemy się z niego dowiedzieć? czemu panel nie jest rozwiązaniem często stosowanym?
Ja mogę rzucić kilka luźnych sugestii do pyt. 2: Powoduje to, że respondent musi zastanowić się głębiej nad odpowiedzią i spróbować się do czegoś dopasować (niekoniecznie na 100%). "Nie wiem" to często pójście na łatwiznę, chęć nieujawniania własnego zdania bądź machanie ręką w stylu "nie chce mi się" - chociaż niekoniecznie: czasami spotykamy respondenta nietypowego, który nie mieści się w kategoriach wymyślonych przez piszącego ankietę - ale to sytuacja rzadziej spotykana.
Czyli pozytywnie: respondent często w sposób bardziej prawdziwy opisuje swoją pozycję, przypisuje się do jakiejś kategorii itd.
Minus: zmuszenie respondenta czasem do "szufladkowania" wbrew woli: gdyby miał możliwość od razu sięgnięcia do odp. "nie wiem", skorzystałby z niej. ALE: gdyby wszyscy mieli tę możliwość to pewnie co najmniej połowa osób by z niej skorzystała (np. niezdecydowani, nie znający tematu, nie mający własnego zdania, część osób wahających się itp.)
Takie wnioski mi się nasunęły po ok. 3 miesiącach pracy w telemarketingu, gdzie dzwonię do ludzi i przeprowadzam sondaże.
Podstawową zasadą, nie tylko na tym forum, ale również na wielu innych jest przywitanie się i napisanie krótko o sobie w odpowiednim dziale forum. To zasada wywodzą się wprost z zasad netetykiety. Enoka tylko Ci zwrócił uwagę, że najpierw tam (dział: Pierwsze kroki na forum), a potem dopiero pytania tutaj.
Pozdrawiam,
Ritter
Stirlitz idąc przez Unter den Linden zauważył człowieka zamalowującego napis na ścianie.
Moderator - pomyślał Stirlitz.
DIOSA - wiesz... trochę mnie to denerwuje, bo większość osób, która się tutaj loguje, robi to tylko po to, by napisać jednego krótkiego posta - i to jeszcze z pytaniem o coś - a po uzyskaniu na niego odpowiedzi, już więcej nie zabiera głosu w dyskusjach. Do tego, aby było szybciej, nie wita się w odpowiednim dziale "no bo po co tracić czas na zbędne pierdoły".