Witamy na stronie socjologia.pl - polskim wortalu socjologicznym. Forum socjologów. Socjologia w szkole wyższej i na co dzień. Pomysły, pomoc, konsultacje w pracach pisemnych z socjologii.
forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL
czesc
mam problem bo w sumie nie wiem jak się zabrać do pracy licencjackiej...i nie chodzi o jej pisanie ale o to jak pisze się pracę licencjacką na podstawie danych zastanych???
bardzo proszę o jakieś informacje
jestem na 2 roku socjologii i dopiero mam się zdecydować jaką formę wybrać do pisania pracy czy badania czy ...no własnie na podst. danych zastanych
ale jak to kurcze wygląda???
pozdrawiam liczę na podpowiedź z Waszej strony
Dane zastane mogą mieć różną postać (raporty, zestawienie, tabele, zbiory SPSS czy pliki Excel, etc.), ale ogólna zasada jest taka:
1. Analiza dokumentów, stosowana kiedy opierasz się na czymś co już zostało napisane przez kogoś innego, np. firma badawcza udostępnia fragment raportu czy tzw. komunikat z badań. Wtedy wyciągasz sobie dane, które Cię interesują, przeprowadzasz własne analizy i na koniec piszesz.
2. W przypadku plików SPSS czy Excel sprawa jest jeszcze prostsza, bo masz komplet danych - przeważnie - i możesz robić swoje, nawet zaawansowane analizy.
Pozdrawiam,
Ritter
Stirlitz idąc przez Unter den Linden zauważył człowieka zamalowującego napis na ścianie.
Moderator - pomyślał Stirlitz.
bardzo szybki odzew, dziekuję
hmm a więc te dane zastane np. CBOS-u mają jakby zastąpić przeprowadzanie badan przeze mnie?
na stronie CBOS np. badania o kobietach pracujących zawodowo, dane sa przedstawione w formie analizy, to znaczy ze wybieram to co mnie interesuje i analizuje to co juz tam zostalo przeanalizowane?
Możesz skorzystać z tego co analitycy cbos-u już przeanalizowali, ale z doświadczenia wiem, że można te same dane przeanalizować na różne sposoby dlatego napisałem, że tak też się da.
Oczywiście zalecałbym przeczytanie jakiegoś rozdziału o badaniach niereaktywnych z książki do metodologii, bo tam jest info nt. różnych technik
Stirlitz idąc przez Unter den Linden zauważył człowieka zamalowującego napis na ścianie.
Moderator - pomyślał Stirlitz.
Ritter pisze:Możesz skorzystać z tego co analitycy cbos-u już przeanalizowali, ale z doświadczenia wiem, że można te same dane przeanalizować na różne sposoby dlatego napisałem, że tak też się da.
Oczywiście zalecałbym przeczytanie jakiegoś rozdziału o badaniach niereaktywnych z książki do metodologii, bo tam jest info nt. różnych technik
mmm ok dalej nic nie rozumiem
w takim razie wyczytam coś mądrego w książkach do metodologii i wtedy wrócimy do tematu
bardzo chcę uniknąć badań jakościowych na ktore upiera się prowadzący seminarium i kombinuje jak moge, w najgorszym razie zamienię Pana na inną Panią poki jeszcze mam taką możliwość!
narazie bardzo dziękuję i pozdrawiam
Ritter pisze:Hm, ciekawe jak chcesz robić badanie niereaktywne ilościowo 8O
Jak coś Ci wyjdzie to podeślij, może się nową metodologię da na tym zbudować
hej:)
noo więc poczytałam i wychodzi na to, że wszelka analiza czegokolwiek(badania niereaktywne) to jakościówka, dla Ciebie to pewnie oczywiste ale ja dopiero to doczytałam i mam nadzieję że dobrze zrozumiałam haha
nici z nowej metodologii