Achtung!! Prosze o pomoc!!!! Achtung!!
Moderator: FrancisBegbie
-
prawdziwy_stachu
- **
Achtung!! Prosze o pomoc!!!! Achtung!!
Do pracy dyplomowej musze przeprowadzić badanie. Technika badania bedzie kwestionariusz ankiety. Natomiast do końca nie mogę wpaść na pomysł jak przeprowadzić dobór próby, aby chociaż miał znamiona reprezentatywności i nie był trudny do przebadania. Otóz w założeniu mam przebadać mieszkańców małej miejscowości liczącej około 5tys. z haczykiem ludzi. Czy możliwe jest, abym np. z puli wszystkich ulic jakie się znajdują wylosował kilka i przebadał 1 osobę z każdego domostwa? Bo cholerna ochrona danych osobowych i brak jakichkolwiek konkretniejszych wiadomości w Urzędzie Gminy diabelnie wiążą mi ręce. Może ktoś z Was przeprowadzał podobne badanie na podobnej grupie docelowej? Pozdrawiam i dziekuje za ewentualne podpowiedzi
Osobiście proponuję zastosować random - route 
Żeby mieć reprezentatywność powinieneś przebadać jakieś
5.000 mieszkańców --> 10 respondentów
bo dla populacji Polski jest
37.000.000 --> 981 respondentów
Oczywiście przy takiej próbie dane uzyskane powinny być ważone, żeby była reprezentatywność, ale pewnie nie będziesz się w to bawił?
Żeby mieć reprezentatywność powinieneś przebadać jakieś
5.000 mieszkańców --> 10 respondentów
bo dla populacji Polski jest
37.000.000 --> 981 respondentów
Oczywiście przy takiej próbie dane uzyskane powinny być ważone, żeby była reprezentatywność, ale pewnie nie będziesz się w to bawił?
Stirlitz idąc przez Unter den Linden zauważył człowieka zamalowującego napis na ścianie.
Moderator - pomyślał Stirlitz.
Ojjjj, miałem ten sam problem. Nawet nie marz o tym, że ktoś Ci wylosuje takie osoby, a jeśli już to zapłacisz niemiłosiernie (przynajmniej 50zł. od nazwiska).
Ja proponuję pokombinować z DOBOREM KWOTOWYM i przebadać przynajmniej 50 osób, bo z 10 czy 20 osób wyciągać procenty, to trochę absurdalne.
Pozdro
Ja proponuję pokombinować z DOBOREM KWOTOWYM i przebadać przynajmniej 50 osób, bo z 10 czy 20 osób wyciągać procenty, to trochę absurdalne.
Pozdro
-
prawdziwy_stachu
- **
Żadna ścisła statystyka nie wchodzi w rachubę, bo ja na samym starcie się gubię, a co dopiero gdybym miał pójść głębiej w las.
Chciałbym tylko, żebyście wypowiedzieli się nt. mojego pomysłu z losowaniem ulic. Jest to mozliwe? Czy statystyka i socjologia nie widziały jeszcze czegoś takiego? pozdrawiam
Chciałbym tylko, żebyście wypowiedzieli się nt. mojego pomysłu z losowaniem ulic. Jest to mozliwe? Czy statystyka i socjologia nie widziały jeszcze czegoś takiego? pozdrawiam
Losowanie ulic, czy też bardziej prawidłowo losowanie punktów startowych (np. Warszawa, Rakowiecka 1 m 1) jest cały czas wykorzystywane przez firmy badawcze w celu osiągnięcia reprezentatywności. Tyle, że dane trzeba zważyć, aby uzyskać taki sam rozkład jak podaje dla populacji Polski GUS.
Dlatego też proponuję połączyć te metody ze standardową próbą kwotową, tzn. sprawdzasz jak obecnie wygląda rozkład populacji wg GUS, ustalasz liczebność próby, a potem sprawdzasz ile osób określonej płci, wieku, wykształcenia, etc. musisz przebadać.
Pozdrawiam
Dlatego też proponuję połączyć te metody ze standardową próbą kwotową, tzn. sprawdzasz jak obecnie wygląda rozkład populacji wg GUS, ustalasz liczebność próby, a potem sprawdzasz ile osób określonej płci, wieku, wykształcenia, etc. musisz przebadać.
Pozdrawiam
Stirlitz idąc przez Unter den Linden zauważył człowieka zamalowującego napis na ścianie.
-
prawdziwy_stachu
- **
Jeśli chcesz zachować reprezentatywność to nie możesz przełożyć od tak sobie próby ogólnonarodowej na swoją, tylko musisz sprawdzić jaki rozkład podaje GUS dla miejscowości którą chcesz badać.
-
prawdziwy_stachu
- **
-
prawdziwy_stachu
- **
-
prawdziwy_stachu
- **
Cóż... widzę, że najrozsądniejszym wyborem będzie dobór celowy. Bez losowania i bez (niestety) reprezentatywności grupy docelowej.
W takim razie dzięki za wspólne główkowanie socjologowie
(już raz na tym forum popełniłem błąd pisząc "socjolodzy" i zostałem delikatnie wyśmiany, temu się poprawiam:) )
Pozdrawiam
W takim razie dzięki za wspólne główkowanie socjologowie
Pozdrawiam