Praca socjologa a wymóg dochowania tajemnicy zawodowej

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zmijka
**

Praca socjologa a wymóg dochowania tajemnicy zawodowej

Post autor: zmijka »

Praca socjologa a wymóg dochowania tajemnicy zawodowej (różne aspekty problemu). Witam właśnie na taki temat mam przedstawić swoją opinie. czy ktoś chciałby przedstawić jakieś swoje postulaty bym mogła urozmaicić prace nie tylko swoimi poglądami? z góry dziękuje za pomoc. pozdrawiam
FrancisBegbie

Post autor: FrancisBegbie »

Najwięcej problemów z tym jest chyba przy badaniach patologii spolecznych( narkomania, przestępstwa, etc) - wszystko to może pogrzebać i badanego i badacza.

Zapewne E. Babbie przerobiłas?

Ogólnie nie ma czym się podniecać jeżeli zasada ANONIMOWOŚCI zostanie zachowana, wówczas nawet badacz nie może wrócić do badanego i po problemie.

Możesz uruchomić dyskusję za odpowiedzialnością ciążącą na badaczu - wie o przestępstwach ale nie może nic mówić. Z drugiej strony wyniki badań mówią jasno o przestępstwach - co wiąże się z zainteresowaniem np prokuratury - ale także nic nie może mówić.
Awatar użytkownika
zmijka
**

a mógłbyś bardziej rozwinąć swoje poglądy?
FrancisBegbie

A mogłabyś nie udawać, że masz już coś :)?
Awatar użytkownika
zmijka
**

moge;] bo tak naprawdę to nie wiem o czym pisać i może wasze propozycje coś mi narzucą. samej wymyślanie mi nie idzie
FrancisBegbie

Anonimowość i poufność...
ODPOWIEDZ