pomoc / recenzja

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

Awatar użytkownika
AgnieszkaM
**

pomoc / recenzja

Post autor: AgnieszkaM »

Witam.
Muszę napisać recenzję, wybrałam książkę Goffmana pt. "Człowiek w teatrze życia codziennego". Tylko jakoś mam problem ze znalezieniem jakichś złych stron... Mam chyba co chwalić, ale nie bardzo wiem co krytykować... Jeśli ktoś ma jakieś opinie na temat tej książki (pozytywne i negatywne) to prosiłabym o napisanie. :)
Awatar użytkownika
AgnieszkaM
**

A czy możecie mi powiedzieć, czy recenzja koniecznie musi zawierać jakąś krytykę - w sensie wytknięcie negatywów, złych stron? Skoro nic takiego nie dostrzegam to chyba nie muszę na siłę nic wymyślać?
EnOKa

Post autor: EnOKa »

Polecam wpisanie, np w Wikipedii, hasła RECENZJA i już będziesz wszystko wiedziała :)
Awatar użytkownika
AgnieszkaM
**

mhm... ;|
prawdziwy_stachu
**

Post autor: prawdziwy_stachu »

Recenzja to nie musi być koniecznie forma krytyczna wobec czegoś. A z Goffmanem ciężko nawet próbować polemizować.
Pzdr
Awatar użytkownika
kurt001
**

Post autor: kurt001 »

jak chcecie to sprzedam recenzję :D z UWr tanio dostałem 5 :)
Awatar użytkownika
kurt001
**

Post autor: kurt001 »

pisać na gg 3281665
Awatar użytkownika
AgnieszkaM
**

prawdziwy_stachu pisze:Recenzja to nie musi być koniecznie forma krytyczna wobec czegoś. A z Goffmanem ciężko nawet próbować polemizować.
Pzdr

Dziękuję ;)
FrancisBegbie

Post autor: FrancisBegbie »

Dlaczego niby ciężko polemizować?

Jak najbardziej można szczególnie patrząc na niektóre aspekty współczesności tudzież ponowoczesności.

Zwrócić należy uwagę na samą strukturę - o której pisał Giddens - jak sie zmieniła i jak do dupy ma sie z cała teorią dramaturgiczną Goffmana..

I np sama koncepcja aktualnego tego "teatru" - jak on się zmienił i ile ma teraz to wspólnego z jak już wspomniałem ponowoczesnością Giddensa, Baumana czy Jean Baudrillard'a

Jednak głównie do czego się przyczepić należy to jak to chyba z każdą teorią interakcjonistyczną - struktura tutaj dziwnie się wpaja - można nie tyle krytykę napisać ale np szczególnie uwydatnić przydatność tej teorii dzisiaj - kombinować można.

Ja aktualnie piszę o serwisach web 2.0 - i tam piszę o ekshibicjonizmie i po części "maski" w tej teorii będę chciał zanegować - to także można użyć do krytyki tej teorii.

Ta teoria jest stara i siłą rzeczy musi mieć wiele mankamentów i punktów do naciągnięć w jaką tylko stronę autor chce ;)

A Goffman się nie obrazi - bo raczej nie bardzo ma możliwości ku temu :)
Awatar użytkownika
AgnieszkaM
**

No właśnie... Też myślałam, by odwołać się do wspólczesności i teorii dramaturgicznej Goffmana, która chyba nie wyczerpuje wszystkiego... Ale nie wiedziałam jak się do tego właściwie zabrać i jak to ubrać w słowa. Niestety już po ptakach ;| Recenzję oddałam.

Tak czy siak - dziekuję za odpowiedz ;]
Xylomena
Kontakt:

Post autor: Xylomena »

uff... Szkoda że już po recenzji. Mam nadzieję, że jednak jakoś wypadła? (Pomimo, że nie widać tu nadmiernie konstruktywnego dialogu na jej temat...)

Napisałam w życiu parę recenzji, ale najprościej a nie najtrudniej było wówczas, gdy miały to być recenzje socjologiczne. Pisząc pierwszą taką recenzję na studiach miałam jasno wytłumaczone na co powinna zwracać uwagę, że oceniać metodologię i dobór argumentów, dowodów zarówno do badanego zakresu jak i wniosków, a nawet dostaliśmy kilka wzorów po studentach z minionych lat. Tu gdzieś w witrynie musi być taka najprostsza, jak znajdę to wsadzę link (dla przyszłych ich poszukiwaczy).
Natomiast patrząc na tą konkretną książkę do zrecenzowania polecałabym raczej wzorowanie się na recenzjach ze "Studiów Socjologicznych" - są na końcu każdego numeru.
Skończona ilość słów dotyczy tylko skończonej ilości uczuć
Awatar użytkownika
AgnieszkaM
**

Niestety jeszcze nie wiem, jak wypadła. Mam nadzieję, ze w miarę dobrze, chociaż nie oczekuję Bóg wie czego - bo to była moja pierwsza recenzja, w dodatku socjologiczna... No nic, trudno. Szkoda, że wcześniej nie znalazłam tego forum... I szkoda, że nie słyszałam wcześniej o "Studiach Socjologicznych"...
Awatar użytkownika
AgnieszkaM
**

Teraz z kolei muszę napisać obserwację socjologiczną i nie wiem za bardzo jak się do tego zabrać. Może wiecie, gdzie znajdę przykładowe obserwacje? Chodzi mi o obserwację jawną. Wiem, że w książce K. Koneckiego są tego typu rzeczy, ale nigdzie nie mogę jej znaleźć, nie ma jej w żadnej księgarni ani bibliotece. Albo szukać nie umiem...

Mam do napisania też scenariusz FGI i projekt badawczy, ale z tym sobie raczej poradzę ;)
Awatar użytkownika
AgnieszkaM
**

Acha, a tytuł to "Studia z metodologii badań jakościowych".
EnOKa

Post autor: EnOKa »

"Wstęp do metod i technik badań społecznych" - Janusz Sztumski
ODPOWIEDZ