aaa!! problem z tematem pracy lic.!

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
hbl
**

aaa!! problem z tematem pracy lic.!

Post autor: hbl »

Witam wszystkich i prosze o pomoc! Mysle nad tematem pracy licencjackiej i mysle i juz ktorys raz go zmieniam:/ Ale czas ucieka i musze w koncu sie zdecydowac, a najlepiej na jutro.. Moj pomysl na temat to migracje zarobkowe za granice, a konkretniej to chcialbym zbadac jakie sa motywacje ludzi bedacych zagranica, decydujące o powrocie do kraju... Co myslicie? Prosze o sugestie itd.. z gory dziekuje.
EnOKa

Post autor: EnOKa »

Powiem tak: ja myślę nad podobnym tematem :grin:
Ale chcesz badać ludzi będących za granicą, czy tych, którzy już wrócili do kraju?
Moim zdaniem ciekawy temat :grin:

A jak masz jakąś literaturkę na ten temat, to możesz tutaj zarzucić :razz:
Awatar użytkownika
hbl
**

lepsza grupa wg mnie beda ludzie którzy aktualnie pracuja jeszcze za granica, ale chca wrocic. literatury jako takiej nie mam, posiadam aktualnie 2 ksiazki o tematyce zwiazanej z motywacja.musze jeszcze pomyslec jak ten temat ladnie ujac..
EnOKa

Ale jesteś w stanie przeprowadzić badania z tymi osobami za granicą? Pojedziesz do nich? Będziesz dzwonił? Pisał?
Awatar użytkownika
hbl
**

musialbym dzwonic (skype). Lub gadac z osobami, ktore przyjechaly np na swieta. Sam juz nie wiem... moj promotor ostatnio mial watpliwosci co do badan dotyczacych pogladow, ktore kiedys byly wyznawane przez badanych(nie wiem czy motywacja tez by zostala skrytykowana czy nie),a chca byc badane aktualnie. skomplikowane troche, sorry:]
EnOKa

Mnie np. interesuje to, dlaczego ludzie wracają z zagranicy.
Logicznym jest, iż motywem wyjazdu będzie (przeważnie) chęć dorobienia się jakiegoś "majątku". Dlaczego natomiast ludzie stamtąd wracają? Tęsknota za ojczyzną, rodziną, domem? To jest ciekawe moim zdaniem.
ODPOWIEDZ