praca z socjologii plis

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Natka
**

praca z socjologii plis

Post autor: Natka »

Hej mam ogromną prośbe potrzebuję temat na pracę związaną z bezrobociem lub mobbingiem lub zakresem organizacji pracy w zakładach pracy..coś w tym rodzaju... byłabym ogromnie wdzięczna gdyby ktoś pomógł mi...
pozdrawiam i dzia z góry :grin:
socjopat

Post autor: socjopat »

może kwalifikacje zawodowe a bezrobocie?

można by zbadać czy posiadane przez ludzi danego rejonu kwalifikacje zawodowe odpowiadają potrzebom rynku pracy i w związku z tym jak się prezentuje zjawisko bezrobocia, lub też ewentualnie, które grupy mają problem ze znalezieniem pracy, to znaczy próba udowodnienia że bezrobotnymi na ten czas (bo bezrobocie teoretycznie nie istnieje, bo przecież brakuję rąk do pracy) są tylko ci ludzie którzy są niedostosowani do wymogów rynku pracy.
Awatar użytkownika
Natka
**

Post autor: Natka »

dziękuje bardzo wszelkie informacje mi się przydadzą, fakt faktem ale nie miałam pojęcia co do tematu jaki powinien być objęty w związku z tymi zagadnieniami...
:grin: :grin: :grin:
Awatar użytkownika
zmijka87
**

Post autor: zmijka87 »

a moze taki:

Preferancje w zatrudnianiu, a wiek kandydata?

tak na szybko, bo wczesna godzina;) mozesz napisac o tym, ze mlodsi nie maja doswiadczenia to ich nie chca albo malo praca:] a starszych nie chca, bo sa za starzy i nie sa innowacyjni;) taki maly paradoksik:)

albo bariery ze wzgledu na plec:)
nie wiem czy ten temat moze byc:) ale mam do niego taka mala sympatie:)
FrancisBegbie

Post autor: FrancisBegbie »

Napisz prosto;

Mobbing jako patologia zawodowa - samo bezrobocie jest oklepane i już poniekąd nie istnieje w PL - a na pewno nie jest takim problemem jakim był kiedyś, gdzie na prawdę powstawały cegły a z nich domy, miasta - które nazywamy teraz biblioteka nt. bezrobocia :)

PS: Badania może na zasadzie wywiadu pogłebionego w jakimś przedsiębiorstwie - to też moze być ciekawsze niż zwykła telepanina z ankietami - czy jest pan/pani bezrobotna.. (oczywiście bezrobocie nie wyklucza innych metod i technik badawczych)
ODPOWIEDZ