pomocy :(
Moderator: FrancisBegbie
pomocy :(
witam, mam do napisania referat na temat 'problem spoleczny a problem socjologiczny'.. tylko nie wiem o co dokladnie chodzi, nie rozumiem jaka jest roznica wlasnie miedzy problemem spolecznym a socjologicznym.. bardzo prosze o pomoc i wyjasnienie tej roznicy.
-
KoukounaRies
- **
Generalnie chodzi o to, że problem socjologiczny nie koniecznie jest problemem społecznym i vice versa. Z problemem społecznym(w świadomości 'zwykłych' ludzi - nie socjologów) mamy do czynienia wówczas, gdy w społeczeństwie coś nie działa tak jak powinno(według jakichś oficjalnych, z góry przyjętych interpretacji i punktów widzenia).
Dla przykładu: problemem społecznym dla mieszkańców miasta będzie działający w mieście gang(jest to problem z racji interesów mieszkańców) - w tym wymiarze nie jest to jednakże problem socjologiczny. Socjolog - zinterpretują tą sytuację zarówno z punktu widzenia mieszkańców jak i gangu - a więc spojrzy na problem w kategorii interakcji społecznej, wzajemnej zależności, zachowując obiektywny punkt widzenia.
Odwrotna sytuacja - problemem socjologicznym może być na przykład badanie postaw młodzieży wobec szkolnictwa wyższego - a nie jest to problem społeczny.
Mam wrażenie, że trochę pogmatwałam, ale mam nadzieję, że istotę oddałam
Aaa no i zapraszam do "Zaproszenia do socjologii"
Berger o tym pisał 
Dla przykładu: problemem społecznym dla mieszkańców miasta będzie działający w mieście gang(jest to problem z racji interesów mieszkańców) - w tym wymiarze nie jest to jednakże problem socjologiczny. Socjolog - zinterpretują tą sytuację zarówno z punktu widzenia mieszkańców jak i gangu - a więc spojrzy na problem w kategorii interakcji społecznej, wzajemnej zależności, zachowując obiektywny punkt widzenia.
Odwrotna sytuacja - problemem socjologicznym może być na przykład badanie postaw młodzieży wobec szkolnictwa wyższego - a nie jest to problem społeczny.
Mam wrażenie, że trochę pogmatwałam, ale mam nadzieję, że istotę oddałam
Aaa no i zapraszam do "Zaproszenia do socjologii"