Socjologia bezpieczeństwa - praca zaliczeniowa.

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Glovacky
**

Socjologia bezpieczeństwa - praca zaliczeniowa.

Post autor: Glovacky »

Witam.

Na przedmiocie Socjologia bezpieczeństwa otrzymałem temat ,,Cywilno - demokratyczna kontrola nad armią ". Jako, że ten temat jest zbyt obszerny wykładowca kazał wymyślić sobie problem badawczy/zagadnienie badawcze dotyczące tego tematu. Kompletnie nie wiem o co chodzi i co mogę zbadać...
Jest to praca zaliczeniowa więc bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam

[/u]
Awatar użytkownika
Shingao

Post autor: Shingao »

Jeśli wojskowych potraktujemy jako pewną grupę społeczną, to ciekawą kwestią jest to jak oni akceptują fakt, iż nie są kontrolowani/zarządzani przez kogoś od nich (przez wojskowego), tylko kogoś z zewnątrz, przez cywila, który nie ma żadnych stopni wojskowych.

To tak jak by praca naukowa socjologów była kontrolowana przez inżyniera budownictwa.
Awatar użytkownika
Glovacky
**

Czyli wg. Ciebie mógłbym zbadać/zebrać opinie wśród żołnierzy na temat sprawującej nad Nimi władzy np. przez MON czy Zwierzchnika Sił
Zbrojnych RP?
Jeśli tak, to niestety badania muszę zrobić wśród swoich (cywilnych) rówieśników z grupy...
Socjologia jest dla mnie zupełnie nową nauką, z którą nigdy wcześniej nie miałem doczynienia i naprawdę nie wiem jak mam się za to zabrać.. :???:
Awatar użytkownika
Shingao

Post autor: Shingao »

To zadaj im pytanie czy wg nich przewrót wojskowy jest możliwy w dzisiejszej Polsce, oraz czy cywilny nadzór jest wstanie zapobiec temu.
Czy gdyby w Polsce było bardzo źle (gospodarczo, społecznie), to by zaakceptowali przejęcie władzy przez wojsko, które by zrobiło porządek z politykami :)
Awatar użytkownika
Glovacky
**

Dziękuję serdecznie za pomoc! :grin:
ODPOWIEDZ