wprowadzenie w podstawy życia
Moderator: FrancisBegbie
- przyszlypedagog
- **
wprowadzenie w podstawy życia
Witam,
muszę przedstawić z grupą za 2 tygodnie projekt z socjologii na temat:
Wprowadzenie w podstawy życia.
Jak rozumiany jest ten temat przez Was? Gdzie mogę szukać informacji na ten temat? Na razie znalazłam tylko śladowe ilości informacji w internecie a chciałabym bazować na książkach.
Wypożyczyłam i nie znalazłam:
"Socjologia w poszukiwaniu prawdziwego społeczeństwa" Oksana N. Kozłowa
"Socjologia koncepcje i ich zastosowanie" Jonathan H. Turner
"Socjologia kluczowe idee" Anthony Giddens
"Socjologia" Andrzej Suwalski
Z góry dziękuję za odpowiedź,
Pozdrawiam[/b]
muszę przedstawić z grupą za 2 tygodnie projekt z socjologii na temat:
Wprowadzenie w podstawy życia.
Jak rozumiany jest ten temat przez Was? Gdzie mogę szukać informacji na ten temat? Na razie znalazłam tylko śladowe ilości informacji w internecie a chciałabym bazować na książkach.
Wypożyczyłam i nie znalazłam:
"Socjologia w poszukiwaniu prawdziwego społeczeństwa" Oksana N. Kozłowa
"Socjologia koncepcje i ich zastosowanie" Jonathan H. Turner
"Socjologia kluczowe idee" Anthony Giddens
"Socjologia" Andrzej Suwalski
Z góry dziękuję za odpowiedź,
Pozdrawiam[/b]
- przyszlypedagog
- **
Dostaliśmy tylko informację, że mamy rozpatrzyć temat pod różnymi aspektami np. kulturowym.
Moje osobiste pierwsze skojarzenienia na ten temat, to wprowadzenie każdego człowieka w życie przyrody, kultury, społeczeństwa od najmłodszych lat aż po dorosłość, jak wygląda ten proces.
W internecie pod hasłami " przyrodnicze/ekonomiczne/kulturalne podstawy życia społecznego" pojawiają się informacje na temat oddziaływania przyrody/ekonomii/kultury na człowieka i odwrotnie".
A o co naprawdę się rozchodzi..?
"Socjologia" Kozłowa przejrzyście napisane, podzielone na dużo rozdziałów i podrozdziałów, dodatkowo pojawiają się pytania do powtórzenia, tematy referatów i zadania. Jednak dla mnie, jako osoby stawiającej pierwsze kroki w socjologii, nie jest wszystko zrozumiałe i przełożone "na chłopski rozum".
Moje osobiste pierwsze skojarzenienia na ten temat, to wprowadzenie każdego człowieka w życie przyrody, kultury, społeczeństwa od najmłodszych lat aż po dorosłość, jak wygląda ten proces.
W internecie pod hasłami " przyrodnicze/ekonomiczne/kulturalne podstawy życia społecznego" pojawiają się informacje na temat oddziaływania przyrody/ekonomii/kultury na człowieka i odwrotnie".
A o co naprawdę się rozchodzi..?
"Socjologia" Kozłowa przejrzyście napisane, podzielone na dużo rozdziałów i podrozdziałów, dodatkowo pojawiają się pytania do powtórzenia, tematy referatów i zadania. Jednak dla mnie, jako osoby stawiającej pierwsze kroki w socjologii, nie jest wszystko zrozumiałe i przełożone "na chłopski rozum".
Z podanej przez Ciebie literatury na półce mam tylko "Socjologię - kluczowe idee" Giddensa. Jest to króciutkie opracowanie (ok 180 str.), które w tym przypadku nie przyda się Tobie. Powinnaś raczej zapoznać się z tą większą "Socjologią" Giddensa (ok 760 str.).
"Duża" Socjologia Giddensa:

http://ksiegarnia.pwn.pl/produkt/4352/socjologia.html
i "mała" Socjologia Giddensa:

"Duża" Socjologia Giddensa:

http://ksiegarnia.pwn.pl/produkt/4352/socjologia.html
i "mała" Socjologia Giddensa: