badania jakościowe a pytania i hipotezy

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mena88
**

badania jakościowe a pytania i hipotezy

Post autor: mena88 »

Badam przystosowanie pewnych instytucji publicznych w moim mieście do potrzeb osób niepełnosprawnych. Badam stan faktyczny, a więc czy moje pytania badawcze mogą nie wskazywac na jakieś zalezności, np. jakie są najbardziej uciążliwe utrudnienia w dostepie do instytucji?
Musze stawiać od razu hipotezy do pytań??? Od początku studiów wbijali nam do głowy że Hipoteza powinna wskazywac na zalezność. Ale ja nie mogę teoretycznie postawic takiej hipotezy bo nie jestem osobą niepełnosprawną i nie mogę sama sobie odpowiedziec na pytania o stan faktyczny obrazu rzeczywistości z perspektywy osoby niepełnosprawnej. To jak??? Dodam że badanie będzie jakościowe przy pomocy pogłębionych wywiadów indywidualnych (IDI).

Prosze o jakąś sensowną odpowiedź bo ja powoli przestaję już racjonalnie myśleć zagubiłam się a nie mam się do kogo zwrócić... help.
socjopat

Post autor: socjopat »

Tak trudno jest ci się wczuć w sytuację os. niepełnosprawnej?

Piszesz o niepełnosprawności ogólne, czy może fizycznej (os. poruszających się na wózkach) a może o niepełnosprawności intelektualnej?
jakie są najbardziej uciążliwe utrudnienia w dostepie do instytucji?
w moim mieście
wejdź do jakiejś instytucji i zobacz jak wygląda sprawa a będziesz mieć obraz sytuacji i hipotezy :) w wyniku badań zobaczysz natomiast jak te "bariery" są odbierane przez klientów tych instytucji.
W przypadku os. poruszających się na wózku barierą mogą być nawet chodniki w mieście, a wiec ograniczony będzie również dojazd do instytucji :cool: Gdybym ja pisał o niepełnosprawnych (na wózku) to osobiście pożyczył bym wózek i spróbował się po mieście poruszać i dostać do kilku instytucji, zbadał bym tym samym rzeczywiste bariery i stosunek pracowników instytucji do tych osób. Nawet gdyby to niewiele wniosło do pracy to miałbym o czym mówić na obronie i mógłbym się odnieść do opinii uzyskanych przez respondentów.
Awatar użytkownika
mena88
**

Post autor: mena88 »

Dzięki Tomaszu za odpowiedź :)
Chciałam zrobić tak jak mówisz czyli skonfrontować moje zdanie jako osoby pełnosprawnej z rzeczywistością widzianą przez osoby niepełnosprawne (jeżdżące na wózkach). Miałam nawet pomysł żeby moje obserwacje poprzeć zdjęciami przedstawiającymi np. schody do danej instytucji bez podjazdu. ALE... wierz mi bądź nie... Mój promotor powiedział że nie mogę tak zrobić ponieważ badam niepełnosprawnych a nie siebie...
Zdecydowałam się na pracę bez hipotez szczegółowych. Tzw. bezzałożeniowość dopuszczalna w badaniach jakościowych (por. Plich T., Zasady badań pedagogicznych, Warszawa 1995, s. 27, s. 57).
Mam nadzieje że mnie nie zjedzą za to!
ODPOWIEDZ