PROSZĘ WAS WSZYSTKICH O POMOC, CO MOŻE BYĆ MOIM CELEM, PROBLEMEM, ITD. PROSZĘ, Dziękuję za każdą odpowiedź
Problem - metodologia !!!
Moderator: FrancisBegbie
Problem - metodologia !!!
Witam! Jestem w trakcie pisania pracy licencjackiej. Mój temat brzmi: "Marketing polityczny a kampanie wyborcze na przykładzie wyborów prezydenckich w 2005 roku". Został mi tylko do napisania rozdział metodologiczny, ale nie wiem jak go napisać. Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w zrozumieniu pojęć: cel, przedmiot badań, problem, hipoteza, metody, techniki, narzędzia badawcze. Wiem, jest wiele linków na ten temat, ale nadal nie mogę zrozumieć. Potrzebuję konkretnych przykładów. Napiszę pokrótce o czym piszę: rozdział 1: marketing komercyjny, ekonomiczny, porównanie z m. politycznym; rozdział 2: o marketingu politycznym, o reklamie politycznej, o politycznym PR; rozdział 3: charakterystyka wyborów prezydenckich 2005, opis 3 głównych kandydatów, opis strategii wyborczych tychże kandydatów, narzędzia stosowane w kampanii i na koniec ocena całej kampanii pod względem wykorzystanych strategii.
PROSZĘ WAS WSZYSTKICH O POMOC, CO MOŻE BYĆ MOIM CELEM, PROBLEMEM, ITD. PROSZĘ, Dziękuję za każdą odpowiedź
Jestem ten zły..
1.Po rodzaju pojęć wnioskuję iż zmarnowałaś 3 lata i nie podpisałbym się w Twoim przypadku pod zdaniem " został mi tylko rozdział metdologiczny".
2.Jak pewnie odkryłaś po 3 latach, linki to nie wszystko
A z dziedziny rad:
1. na samym początku przeczytanie jednej, dowolnej, książki związanej z metodami, metodologią w naukach społecznych (uwzględniając też skrypty uczelniane).
2. wybranie obszaru życia który wydaje się interesujący z Twojego punktu widzenia
3. przekucie tego obszru na teren socjologii
4. przeczytanie czegokolwiek na ten temat
5. znalezienie problemu który wydaje Ci się warty poruszenia i zastanowienie się co on wniesie do badanego obszaru
6.Potem już tylko planujesz,, badasz, wnioskujesz
Nie obraź się ale w tej chwili Twój cel to : o co kaman w socjologii?
1.Po rodzaju pojęć wnioskuję iż zmarnowałaś 3 lata i nie podpisałbym się w Twoim przypadku pod zdaniem " został mi tylko rozdział metdologiczny".
2.Jak pewnie odkryłaś po 3 latach, linki to nie wszystko
A z dziedziny rad:
1. na samym początku przeczytanie jednej, dowolnej, książki związanej z metodami, metodologią w naukach społecznych (uwzględniając też skrypty uczelniane).
2. wybranie obszaru życia który wydaje się interesujący z Twojego punktu widzenia
3. przekucie tego obszru na teren socjologii
4. przeczytanie czegokolwiek na ten temat
5. znalezienie problemu który wydaje Ci się warty poruszenia i zastanowienie się co on wniesie do badanego obszaru
6.Potem już tylko planujesz,, badasz, wnioskujesz
Nie obraź się ale w tej chwili Twój cel to : o co kaman w socjologii?
Dziękuję za tak obszerną odpowiedź. Fakt, po 3 latach nauki w szkole nic nie zrozumiałem z wykładów dotyczących metodologii, ale też całej socjologii, ale niestety wynika to ze słabego poziomu nauczania. Prawda jest też taka, że socjologia na początku aż tak mnie nie interesowała, później jednak "polubiłem" tą dyscyplinę(może nie nadaję się na studiowanie socjologii). Jeśli chodzi o szukanie materiałów o metodologii, linki jak i książki nie pomogły mi w zrozumieniu. Wiele osób polecało mi książkę E.Babbie'go, lecz dla mnie pisana jest niezrozumiałym językiem.
Jeśli chodzi o moją pracę to chciałbym w rozdziale metodologicznym przedstawić wyniki wyborów pod względem np. płci, wykształcenia, wieku wyborców. Mam już takie tabelki z książki ("Studia nad wyborami. Polska 2005-2006), ale CZY MOGĘ UŻYĆ JE W TYM ROZDZIALE?, jako badania wtórne? Mógłbym np. po przedstawieniu tych wyników, na końcu napisać swoje uwagi, spostrzeżenia itp
Dziękuje za odp. i pozdrawiam.
Jeśli chodzi o moją pracę to chciałbym w rozdziale metodologicznym przedstawić wyniki wyborów pod względem np. płci, wykształcenia, wieku wyborców. Mam już takie tabelki z książki ("Studia nad wyborami. Polska 2005-2006), ale CZY MOGĘ UŻYĆ JE W TYM ROZDZIALE?, jako badania wtórne? Mógłbym np. po przedstawieniu tych wyników, na końcu napisać swoje uwagi, spostrzeżenia itp
Dziękuje za odp. i pozdrawiam.
Zacznij od przeczytania S. Nowaka (metodologia badań socjologicznych (stare wydanie) lub metodologia badań społecznych (nowe wydanie), jeżeli tłumaczenie językiem socjologii ci nie pasuje to możesz sie posiłkować metodologią z pedagogiki, tam jest łopatologicznie wyjaśniane każde pojęcie np. M. Łobocki albo T. Pilch 
ps: Babbie jest cięzki tylko na pierwszy "rzut oka", jak poczytasz lżejszą literaturę to zrozumiesz i jego
ps: Babbie jest cięzki tylko na pierwszy "rzut oka", jak poczytasz lżejszą literaturę to zrozumiesz i jego
a co jest celem pracy?
Napisałen np. ponieważ nie wiem co ciebie konkretnie w tych kampaniach interesuje, to powinno wynikać z teorii (część teoretyczna twojej pracy) a w zasadzie teoria powinna wynikać z tego celu
czyli np opis wykorzystanego marketingu politycznego w kampanii prezydenckiej w 2005 oraz próba udzielenia odpowiedzi na pytanie: na ile skuteczne są kampanie wyborcze w PolsceMarketing polityczny a kampanie wyborcze na przykładzie wyborów prezydenckich w 2005 roku
Napisałen np. ponieważ nie wiem co ciebie konkretnie w tych kampaniach interesuje, to powinno wynikać z teorii (część teoretyczna twojej pracy) a w zasadzie teoria powinna wynikać z tego celu
W rozdziale trzecim opisuję całą kampanię wyborczą pod względem wykorzystanych strategii. Przede wszystkim przedstawiam strategie 3 głównych kandydatów (Tusk, Kaczyński, Lepper). W rozdziale metodologicznym chcę (ale nie wiem czy mogę) przedstawić wyniki wyborów I tury (preferencje wyborcze wg płci, wykształcenia, wiek wyborców, itp.) i II tury (wg województwa). Mam te wyniki w książce. Mam nadzieję, że mogę takie wyniki wykorzystać w swojej pracy, jak dobrze pamiętam są badania wtórne, ale mogę się mylić. Nie wiem tylko jak te wyniki wyborów mają się do marketingu politycznego.
Prawdopodobnie powinieneś sięgnąć po jakiś poradnik typu " Jak napisać pracę licencjacką" lub włożyć odrobinę wysiłku i wpisać odpowiednie hasło w googlach.
Aby zakończyć problem rozdziału metodologicznego tak zrobiłem i masz tu linka:
http://artelis.pl/artykuly/13217/rozdzi ... isterskiej
a tu jakiś 29cio stronnicowy poradnik :
http://bg.univ.szczecin.pl/pliki/poradn ... dentow.pdf
W sumie na dzięki samym linkom też można coś napisać
Aby zakończyć problem rozdziału metodologicznego tak zrobiłem i masz tu linka:
http://artelis.pl/artykuly/13217/rozdzi ... isterskiej
a tu jakiś 29cio stronnicowy poradnik :
http://bg.univ.szczecin.pl/pliki/poradn ... dentow.pdf
W sumie na dzięki samym linkom też można coś napisać
W związku z tym, że przeczytałem różne poradniki, mam takie pomysły:
Celem badań jest przedstawienie w jakim stopniu i zakresie nowoczesne rozwiązania marketingu politycznego stosowane przez poszczególnych kandydatów wpłynęły na głosy wyborców.
Przedmiotem badań są wyborcy, wyniki oddanych głosów w I i II turze z uwzględnieniem czynników, tzw. zmiennych społeczno-demograficznych.
Problemy badawcze:
- Na kogo oddali najwięcej głosów kobiety a na kogo mężczyźni?,
- Na kogo oddała najwięcej głosów najmłodsza grupa wiekowa (18-21 lat), a na kogo najstarsza (60 i więcej)?,
- Na kogo oddali wyborcy z wykształceniem podstawowym a na kogo z wykształceniem wyższym?,
- Jakie województwa w II turze były tzw. "protuskowskie" a jakie "prokaczyńśkie"?
Proszę o opinie.
Celem badań jest przedstawienie w jakim stopniu i zakresie nowoczesne rozwiązania marketingu politycznego stosowane przez poszczególnych kandydatów wpłynęły na głosy wyborców.
Przedmiotem badań są wyborcy, wyniki oddanych głosów w I i II turze z uwzględnieniem czynników, tzw. zmiennych społeczno-demograficznych.
Problemy badawcze:
- Na kogo oddali najwięcej głosów kobiety a na kogo mężczyźni?,
- Na kogo oddała najwięcej głosów najmłodsza grupa wiekowa (18-21 lat), a na kogo najstarsza (60 i więcej)?,
- Na kogo oddali wyborcy z wykształceniem podstawowym a na kogo z wykształceniem wyższym?,
- Jakie województwa w II turze były tzw. "protuskowskie" a jakie "prokaczyńśkie"?
Proszę o opinie.
Cel - ok
Podmiot - ok
Problem - nie widzę.
Zastanów się spokojnie, jest już postęp
Tak, jest potrzebny, ale w przypadku gdy nie ma takich danych i trzeba zbadać społeczeństwo.
Badasz wyborców i chcesz się dowiedzieć jak marketing polityczny wpłynął na ich wybór przy urnie.
Możesz zbadać np.: które elementy marketingu mają największy wpływ na mężczyzn a który na kobiety, który trafia do młodego pokolenia a który do starszego ( idąc Twoim tokiem myślenia)...
Podmiot - ok
Problem - nie widzę.
Zastanów się spokojnie, jest już postęp
Czy potrzebny jest do tego socjolog?Na kogo oddali najwięcej głosów kobiety a na kogo mężczyźni?,
Tak, jest potrzebny, ale w przypadku gdy nie ma takich danych i trzeba zbadać społeczeństwo.
Badasz wyborców i chcesz się dowiedzieć jak marketing polityczny wpłynął na ich wybór przy urnie.
Możesz zbadać np.: które elementy marketingu mają największy wpływ na mężczyzn a który na kobiety, który trafia do młodego pokolenia a który do starszego ( idąc Twoim tokiem myślenia)...
hmm.. teraz jest to bezsensu, lepiej jakbyś badał obecne wybory, już nawet prezydenckie 2010 (które były pod pewnym względem ciekawe) byłyby lepsze, ale wątpię że takie badanie będzie wartościowe...
Wczoraj odbyła się druga tura...zbadaj te wybory..jak dla mnie były to inne wybory, komitety postawiły na efekty tuż "przed metą" ,chodniki, drogi, przedszkola - wszyscy otwierali wszystko + pojawiające się przejawy lokalnego myślenia wśród wyborców i wskazywanie często bezpartyjnych ale dobrych włodarzy. Części teoretycznej nie zmienisz, zrobisz ok 50 ankiet, i pewnie będzie ok
Wczoraj odbyła się druga tura...zbadaj te wybory..jak dla mnie były to inne wybory, komitety postawiły na efekty tuż "przed metą" ,chodniki, drogi, przedszkola - wszyscy otwierali wszystko + pojawiające się przejawy lokalnego myślenia wśród wyborców i wskazywanie często bezpartyjnych ale dobrych włodarzy. Części teoretycznej nie zmienisz, zrobisz ok 50 ankiet, i pewnie będzie ok