Psośba o pomoc w pracy licencjackiej
Moderator: FrancisBegbie
Psośba o pomoc w pracy licencjackiej
WITAM WSZYSTKICH UŻYTKOWNIKÓW I PROSZĘ O POMOC. Ostatni wykład na temat modernizacji i osobowości nowoczesnej oświecił mnie na tyle, że mam temat pracy licencjackiej. Czy starsza "Brać" mogłaby mnie oświecić jak się za to zabrać - jakiś konspekt, plan?
" Osobowość nowoczesna na przykładzie Polaka. Zmiany osobowości po transformacji ustrojowej i przejściu do kapitalizmu( gospodarki wolnorynkowej)"
" Osobowość nowoczesna na przykładzie Polaka. Zmiany osobowości po transformacji ustrojowej i przejściu do kapitalizmu( gospodarki wolnorynkowej)"
Cześć.
Szczerze mówiąc mam jeszcze czas żeby o tym pomyśleć( dużo czasu), ale chciałabym móc coś już powiedzieć na temat pracy na seminariach. Myślałam o tym, aby najpierw skupić się na pojęciu osobowości jako takiej, następnie na przebiegu transformacji w Polsce pod kontem modernizacji oraz na tym jak Polacy poradzili sobie z tym przejściem. Jak stawali się ludźmi nowoczesnymi, kapitalistami.
Nie wiem jednak czy moje myślenie jest dobre i jak będzie widział ten temat promotor. Seminaria dopiero się zaczynają.
Każda wypowiedź na ten temat jest przeze mnie mile widziana i pomocna.
Pomyślałam, że badania mogłabym przeprowadzić na przykładzie studentów studiów niestacjonarnych na mojej uczelni za pomocą ankiety.
Nie wiem jednak, czy moje myślenie idzie w dobrym kierunku. Szczerze mówiąc laikiem jestem
Szczerze mówiąc mam jeszcze czas żeby o tym pomyśleć( dużo czasu), ale chciałabym móc coś już powiedzieć na temat pracy na seminariach. Myślałam o tym, aby najpierw skupić się na pojęciu osobowości jako takiej, następnie na przebiegu transformacji w Polsce pod kontem modernizacji oraz na tym jak Polacy poradzili sobie z tym przejściem. Jak stawali się ludźmi nowoczesnymi, kapitalistami.
Nie wiem jednak czy moje myślenie jest dobre i jak będzie widział ten temat promotor. Seminaria dopiero się zaczynają.
Każda wypowiedź na ten temat jest przeze mnie mile widziana i pomocna.
Pomyślałam, że badania mogłabym przeprowadzić na przykładzie studentów studiów niestacjonarnych na mojej uczelni za pomocą ankiety.
Nie wiem jednak, czy moje myślenie idzie w dobrym kierunku. Szczerze mówiąc laikiem jestem
Zdefiniuj:
- człowiek nowoczesny(mieć kartę do bankomatu, paszport?):)
- "stawać się kapitalistą" (mieć firmę?)
aaaa....i o co chcesz pytać studentów? Przywołać ich obrazy z okresu transformacji? Czy masz takich respondentów, którzy w latach 90 w jakikolwiek sposób kształtowali sami swoje życie?
Sam zamysł tematu może być interesujący
- człowiek nowoczesny(mieć kartę do bankomatu, paszport?):)
- "stawać się kapitalistą" (mieć firmę?)
aaaa....i o co chcesz pytać studentów? Przywołać ich obrazy z okresu transformacji? Czy masz takich respondentów, którzy w latach 90 w jakikolwiek sposób kształtowali sami swoje życie?
Sam zamysł tematu może być interesujący
Witam mac77.
Myślałam człowiek nowoczesny pod wieloma względami: karta do bankomatu, paszport a jeszcze wcześniej stawanie się klientem banku i innych instytucji nowopowstałych, nauka życia w nowych warunkach pod wieloma względami.
Konsumpcja w każdym nowoczesnym wymiarze, super-, hiper- markety, stawanie się klientem, petentem, turystą...
Też właścicielem firm, pracownikiem firm prywatnych.
Nowinki technologiczne komputery, oprogramowania, kasy fiskalne...
z tym wszystkim moje pokolenie musiało nauczyć się obcować, wykorzystywać, przysfajać. jak dla mnie to wszystko zaczęło się właśnie po transformacji. (jeszcze 5 lat temu nie umiałam obsługiwać komputera o czym wstyd się przyznać
)
Na studiach zaocznych przynajmniej w mojej szkole jest mnóstwo osób, które brały w tym wszystkim udział a niektóre nawet czynny.
co o tym myślisz? czy moje "kumanie" idzie w dobrym kierunku czy za "szeroko"?
Myślałam człowiek nowoczesny pod wieloma względami: karta do bankomatu, paszport a jeszcze wcześniej stawanie się klientem banku i innych instytucji nowopowstałych, nauka życia w nowych warunkach pod wieloma względami.
Konsumpcja w każdym nowoczesnym wymiarze, super-, hiper- markety, stawanie się klientem, petentem, turystą...
Też właścicielem firm, pracownikiem firm prywatnych.
Nowinki technologiczne komputery, oprogramowania, kasy fiskalne...
z tym wszystkim moje pokolenie musiało nauczyć się obcować, wykorzystywać, przysfajać. jak dla mnie to wszystko zaczęło się właśnie po transformacji. (jeszcze 5 lat temu nie umiałam obsługiwać komputera o czym wstyd się przyznać
Na studiach zaocznych przynajmniej w mojej szkole jest mnóstwo osób, które brały w tym wszystkim udział a niektóre nawet czynny.
co o tym myślisz? czy moje "kumanie" idzie w dobrym kierunku czy za "szeroko"?
Z tą kartą do bankomatu to troszkę żartowałem:)
Osobowość nowoczesna to raczej pewien poziom świadomości, chęć innowacyjności - mam kartę do bankomatu, nie dlatego że "mają ją inni" ale dlatego że wiem, iż ta karta może w przyszłości stać się przepustką do lepszego postrzegania mnie przez bank..( mało socjologiczny przykład
)
Więc, moim zdaniem powinnaś rozdzielić "Polaka w świecie nowoczesnym" od
"Polaka jako osobowości nowoczesnej" - Oczywiście nie są to przykładowe tematy prac
)) jedynie lekka sugestia, o ile dobrze zrozumiałem Twój tok myślenia
Osobowość nowoczesna to raczej pewien poziom świadomości, chęć innowacyjności - mam kartę do bankomatu, nie dlatego że "mają ją inni" ale dlatego że wiem, iż ta karta może w przyszłości stać się przepustką do lepszego postrzegania mnie przez bank..( mało socjologiczny przykład
Więc, moim zdaniem powinnaś rozdzielić "Polaka w świecie nowoczesnym" od
"Polaka jako osobowości nowoczesnej" - Oczywiście nie są to przykładowe tematy prac
Masz całkowitą rację mac77.
Powinnam to rozgraniczać, czasami sugestie innych są nam bardzo pomocne.
Masz również rację, że to dwie różne kwestie.
Seminarium mam już w najbliższych dniach wtedy dowiem się jak widzi to promotor a wybrałam sobie całkiem konkretną " babkę"- Zobaczymy.
Poza tym jeśli uznam, że nie podołam z tym tematem to mam w zanadrzu kilka innych pomysłów.
Pozdrawiam Cię serdecznie i dzieki za pomoc.
Jeszcze się odezwę
Powinnam to rozgraniczać, czasami sugestie innych są nam bardzo pomocne.
Masz również rację, że to dwie różne kwestie.
Seminarium mam już w najbliższych dniach wtedy dowiem się jak widzi to promotor a wybrałam sobie całkiem konkretną " babkę"- Zobaczymy.
Poza tym jeśli uznam, że nie podołam z tym tematem to mam w zanadrzu kilka innych pomysłów.
Pozdrawiam Cię serdecznie i dzieki za pomoc.
Jeszcze się odezwę
ja bym to inaczej rozkminił pomyśl ile literatury jest o upadku PGR-ów i zmian osobowości ludności na skutek wejścia nowego systemu. zastanów sie nad tym może by było Ci łatwiej i przyjemniej pozdrawiam 
Bunt wynika z tego, że nie znasz życia. Buntujesz się przeciwko temu, co zauważasz i czego nie potrafisz zrozumieć. Kiedy zaczynasz Wszystko rozumieć, mówisz:Aha! i masz siedemdziesiąt lat.
HEJ.
Jestem już po pierwszym seminarium. Mój temat spodobał się promotorce. Sprawdziłam i jest u nas w bibliotece mnóstwo literatury na temat transformacji i zmian z nią związanych - więc będzie dobrze:)
Jeżeli chodzi o populację do badania to mam się zastanowić, czy nie rozgraniczyć ją na osoby, które urodziły się w starym systemie i te, które urodziły się już w nowym - i przeprowadzić porównanie.
- chciałam dać znać co i jak
- myślę ,że jeżeli będę potrzebowała jeszcze pomocy to "Starsza, doświadczona Brać pomoże?"
Jestem już po pierwszym seminarium. Mój temat spodobał się promotorce. Sprawdziłam i jest u nas w bibliotece mnóstwo literatury na temat transformacji i zmian z nią związanych - więc będzie dobrze:)
Jeżeli chodzi o populację do badania to mam się zastanowić, czy nie rozgraniczyć ją na osoby, które urodziły się w starym systemie i te, które urodziły się już w nowym - i przeprowadzić porównanie.
- chciałam dać znać co i jak
- myślę ,że jeżeli będę potrzebowała jeszcze pomocy to "Starsza, doświadczona Brać pomoże?"
PROSZĘ O WYPOWIEDŻ. TAKI KONSPEKT WRAZ Z PRZYKŁADOWYM SPISEM TREŚCI I ROZDZIAŁU POKAZAŁAM PROMOTOROWI. ZGODZIŁ SIĘ NA TEMAT I MOJE ROZWIĄZANIA. POWIEDZCIE CO WY O TYM MYŚLICIE ? DAM RADĘ NAPISAĆ TAKĄ PRACĘ LICENCJACKĄ ? A MOŻE WIDZIELIBYŚCIE TO INACZEJ?
„Osobowość nowoczesna na przykładzie współczesnego Polaka.
Zmiany w osobowości po transformacji ustrojowej w 1989 r.
I przejściu do kapitalizmu.”
Rozdział I
1. Pojęcie „osobowości” w literaturze socjologicznej – definicje.
1.1. Wyjaśnianie pojęcia osobowości i jej rodzajów.
1.2. Charakterystyka osobowości nowoczesnej.
2. Transformacja systemowa polski w 1989 r.
2.1. Zmiany gospodarcze zachodzące po zmianie systemowej.
2.2. Zmiany w osobowości Polaków pod wpływem zmian w gospodarce –
Polak staje się kapitalistą.
3. Charakterystyka Polaka sprzed 1989 roku. ( osobowości ?)
3.1. Charakterystyka Polaka po 1989 roku. ( osobowości ?)
3.2. Podsumowanie zmian. ( wskazanie różnic)
Moim problemem badawczym jest pytanie: „W jaki sposób i jak głębokie zmiany dokonały się w osobowości Polaków pod wpływem zmiany systemowej w 1989 roku. Zmiany ustroju z komunistycznego na kapitalistyczny. Do jakich zmian żyjący w tym czasie Polacy musieli się przyzwyczaić, w jakim stopniu byli zmuszeni przedefiniować swoje myślenie o rzeczywistości społecznej i czy było to dla nich trudne ( czy wręcz przeciwnie). Interesuje mnie również podejście do kapitalizmu Polaków, którzy urodzili się już w nowym systemie i nie musieli konfrontować zachodzących zmian z systemem poprzednim
„Osobowość nowoczesna na przykładzie współczesnego Polaka.
Zmiany w osobowości po transformacji ustrojowej w 1989 r.
I przejściu do kapitalizmu.”
Rozdział I
1. Pojęcie „osobowości” w literaturze socjologicznej – definicje.
1.1. Wyjaśnianie pojęcia osobowości i jej rodzajów.
1.2. Charakterystyka osobowości nowoczesnej.
2. Transformacja systemowa polski w 1989 r.
2.1. Zmiany gospodarcze zachodzące po zmianie systemowej.
2.2. Zmiany w osobowości Polaków pod wpływem zmian w gospodarce –
Polak staje się kapitalistą.
3. Charakterystyka Polaka sprzed 1989 roku. ( osobowości ?)
3.1. Charakterystyka Polaka po 1989 roku. ( osobowości ?)
3.2. Podsumowanie zmian. ( wskazanie różnic)
Moim problemem badawczym jest pytanie: „W jaki sposób i jak głębokie zmiany dokonały się w osobowości Polaków pod wpływem zmiany systemowej w 1989 roku. Zmiany ustroju z komunistycznego na kapitalistyczny. Do jakich zmian żyjący w tym czasie Polacy musieli się przyzwyczaić, w jakim stopniu byli zmuszeni przedefiniować swoje myślenie o rzeczywistości społecznej i czy było to dla nich trudne ( czy wręcz przeciwnie). Interesuje mnie również podejście do kapitalizmu Polaków, którzy urodzili się już w nowym systemie i nie musieli konfrontować zachodzących zmian z systemem poprzednim
Witaj,
Wnioskuję po I roz. że skupiasz się wyłącznie na zmianach gospodarczych.Z drugiej strony w problemie badawczym naiązujesz do rzeczywistości społecznej - w szerokim znaczeniu jak się domyślam, więc do I rozdziału wprowadziłbym pojęcie pluralizmu w polityce, kulturze, religii etc. Można to zawrzeć w 1 pkt
A z powodu wrodzonego lenistwa nie badałbym już 20 latków i nie porównywał do ludzi którzy "przechodzili" zmianę ustrojową - bo z tego można pisać kolejną pracę. Jako "osobowość nowoczesna" wykorzystałbym ten temat na mgr a lic. wykorzystałbm jako solidną podbudowę
Wnioskuję po I roz. że skupiasz się wyłącznie na zmianach gospodarczych.Z drugiej strony w problemie badawczym naiązujesz do rzeczywistości społecznej - w szerokim znaczeniu jak się domyślam, więc do I rozdziału wprowadziłbym pojęcie pluralizmu w polityce, kulturze, religii etc. Można to zawrzeć w 1 pkt
A z powodu wrodzonego lenistwa nie badałbym już 20 latków i nie porównywał do ludzi którzy "przechodzili" zmianę ustrojową - bo z tego można pisać kolejną pracę. Jako "osobowość nowoczesna" wykorzystałbym ten temat na mgr a lic. wykorzystałbm jako solidną podbudowę
mac77 dziękuję. Wprowadziłam zmianę i wydaje mi się ona sensowna. Pojęcie pluralizmu naświetli jak mim się wydaje stosunek do zmian zachodzących współcześnie. Wprowadziłam jeszcze pojęcie demokracji, wydaje mi się to sensowne, gdyż w temacie zamieniłam pojęcie "kapitalizm" na "demokracja".
Dzięki serfeczne - co dwie głowy to nie jedna.
Jak będę w kropce to znowu się odezwę.
Dzięki serfeczne - co dwie głowy to nie jedna.
Jak będę w kropce to znowu się odezwę.
hej. potrzebuje pomocy w wymysleniu problemu badawczego do pracy licencjackiej. pisze o seksualnosci w XXIw. jak wykorzystuje ja media, kobiecosc meskosc, patologia zachowan seksualnych... nie wiem jaki moze byc problem socjologiczny majacy zwiazek z seksualnoscia.... czy ktos cos moze doradzic mzoe ktos juz pisal cos z seksualnosci??