Jakościowy projekt badawczy
Moderator: FrancisBegbie
Jakościowy projekt badawczy
Mam w tym roku do zrealizowania na zaliczenie jakościowy projekt badawczy. Od kilku dni namiętnie myślę nad tematem:) Powiedzcie, co myślicie o temacie: Twoja ulubiona bajka z dzieciństwa a jej wpływ na postrzeganie świata przez osobę dorosłą. Trochę wydaje się abstrakcyjne, ale może ma jakiś sens? jak myślicie??
Hmmm...Może najpierw powiem skąd w ogóle taki pomysł. Czytając na forum wypowiedzi o bajkach, które są dobre, a które nie można się natknąć na ciekawe wypowiedzi. Padają takie zdania jak np. coś w stylu: bajki które są brutalne lub źle się kończą są dobre dla dzieci, niech się uczą, że w życiu nie zawsze jest kolorowo. Tego typu komentarze wskazują na optymizn lub pesymizm, który może wypływać z dzieciństwa.
Projektu jeszcze sobie do końca nie wyobrażam:P Ale zwróciłabym uwagę na priorytety jakie mają dorosłe osoby oraz na cechy, które są dla nich najważniejsze w życiu. Potem te wypowiedzi przeanalizowałabym z ich wybraną bajką i poszukała podobieństw. Gdyby się okazało, że ktoś ceni takie cechy jak zaciętość, waleczność, siłę itp, a w dzieciństwie oglądał batmana to stwierdziłabym związek między nimi.
I dodatkowo mogłabym opowiedzieć kilka historyjek podobnych do tych z bajek
w których badana osoba brałaby udział. Pytałabym o to,jak by postąpili w takiej sytuacji i zobaczyła czy są powiązania.
;p
Projektu jeszcze sobie do końca nie wyobrażam:P Ale zwróciłabym uwagę na priorytety jakie mają dorosłe osoby oraz na cechy, które są dla nich najważniejsze w życiu. Potem te wypowiedzi przeanalizowałabym z ich wybraną bajką i poszukała podobieństw. Gdyby się okazało, że ktoś ceni takie cechy jak zaciętość, waleczność, siłę itp, a w dzieciństwie oglądał batmana to stwierdziłabym związek między nimi.
I dodatkowo mogłabym opowiedzieć kilka historyjek podobnych do tych z bajek
;p
Pomysł jest dobry, tylko że bajek dzięki którym oczekujemy np. sprawiedliwości za prawdomówność, nagrody za wierność lub doczekania wybawienia w niedoli, można nie pamiętać, a nawet rzadko się pamięta i widzi ten związek. Podobnie w drugą stronę, gdy nie wiadomo czemu po strasznym wydarzeniu od razu zagłębiamy się w refleksję, za co to kara. Jak i kiedy staliśmy się złym wilkiem, że rozpruto nam brzuch... Z tym pytaniem "za co?" umiera niejedna zabijana osoba (nie mówiąc o bitych). Bo życie ma być dla nas bajką; tylko za to umiemy je kochać.
Czy to bajki kreują w nas idealizm i pożądanie sensu (fabularyzacji) w naszym życiu czy przeciwnie, to jeszcze inna para kaloszy.
Może zamiast wpływu bajek na człowieka, zbadać zdolność ich tworzenia? Kazać repondentowi napisać krótką bajkę (jak coś splagiatuje też się liczy
), a potem najprzyjemniejsze i najbardziej przykre wydarzenie życia. Hipotetycznie można założyć, że im większa amplituda w tych przeżyciach, tym większa zdolność do napisania bajki dramatycznej, przejmującej. W tym pełnej okrucieństwa? Zapewne. Ale właśnie dlatego, iż ten rodzaj bajek wynika z większych doświadczeń życiowych, nie eliminowałabym ich z życia ludzi pod żadnym pretekstem. A już na pewno nie starałabym się manipulować bajką tak (np. ustawowo), by zalać ich wyłącznie bajkową słodyczą. Ludzie (dzieci) i tak wybierają te bajki, które potrafią znieść.
Czy to bajki kreują w nas idealizm i pożądanie sensu (fabularyzacji) w naszym życiu czy przeciwnie, to jeszcze inna para kaloszy.
Może zamiast wpływu bajek na człowieka, zbadać zdolność ich tworzenia? Kazać repondentowi napisać krótką bajkę (jak coś splagiatuje też się liczy
Skończona ilość słów dotyczy tylko skończonej ilości uczuć
Re: Jakościowy projekt badawczy
Tak rzeczywiście trochę abstrakcyjny ale dobry walki dobra ze złem w bajkach powielają się tak jak antagonistyczne postawy mów prawdę a będzie tak... ucz się dobrze a będzie inaczej.. Badanie jednak widzę w grupie dojrzalszych ludzi, gdyż często młodzież nie czyta;(((( nikt nie pamięta małego księcia, antka a nie wiem czy np bajki nowej generacji niosą jakieś przesłanie tak jak Pokemony czy takie tam trudno mi powiedziećEevvee pisze:Mam w tym roku do zrealizowania na zaliczenie jakościowy projekt badawczy. Od kilku dni namiętnie myślę nad tematem:) Powiedzcie, co myślicie o temacie: Twoja ulubiona bajka z dzieciństwa a jej wpływ na postrzeganie świata przez osobę dorosłą. Trochę wydaje się abstrakcyjne, ale może ma jakiś sens? jak myślicie??
Z tym że ja nie oczekiwałabym od osoby badanej, aby pamiętali to wszystko. Mi wystarczy sam tytuł bajki, może krótkie streszczenie tej bajki i tego co się w niej najbardziej podobało a reszta to moja analiza. Analiza bajki, jakie relacje w niej występują i sposoby radzenia sobie z daną sytuacją. A na podstawie wypowiedzi badanych o ich terażniejszym życiu i priorytetach stworzyłabym związek.Pomysł jest dobry, tylko że bajek dzięki którym oczekujemy np. sprawiedliwości za prawdomówność, nagrody za wierność lub doczekania wybawienia w niedoli, można nie pamiętać, a nawet rzadko się pamięta i widzi ten związek.
Oczywiście myślę, żeby docelowo osoby badane były dorosłe:)
Chyba zaryzykuje i sprawdze co mój wykładowca powie na to:P
Dzięki za opinie i za rady:)