Witamy na stronie socjologia.pl - polskim wortalu socjologicznym. Forum socjologów. Socjologia w szkole wyższej i na co dzień. Pomysły, pomoc, konsultacje w pracach pisemnych z socjologii.
forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL
Doszło do wyboru tematu i mętlik mam w głowie.
Generalnie mogłabym pisać na każdy temat (cóż, studiuję przecież socjologię) ale chciałabym wybrać coś, co nie znudzi mnie po pierwszym rozdziale. Jeżeli możecie zaproponować coś frapującego, może niebanalnego, czy też podać swoje tematy.
Dodam, że dodatkowo studiuję zarządzanie a mój promotor (który jak się okazuje nie będzie zbyt pomocny) jest specem od socjo. morza, pracy i ekonomii.
Generalnie socjologia pracy, codzienności.... Nie potrafię póki co określić na czym chciałabym się skupić, szukam inspiracji.
Generalnie , w tej witrynie najbliżej klimatów socjologii pracy znajduje się Socjopat, więc niech się odezwie, choć nie mogę sobie przypomnieć, żeby chociaż raz twierdził, że zalicza je do frapujących...
Chyba lepszym pomysłem będzie, jeśli zaczniesz od podzielenia się swoimi zainteresowaniami, choćby na oko były odległe od socjologii, jak marynistyka .
Skończona ilość słów dotyczy tylko skończonej ilości uczuć
To są bardzo szerokie obszary, więc nie przypuszczam, żeby jakiś promotor chciał się pod nimi podpisać jako pod tematami, które zatwierdza. Obydwa trzeba by uściślić kierując obraniem konkretnego materiału badawczego (jak na poziom licencjacki, bo w przewodzie doktorskim mógłby to być problem ogólny czy czyste definiowanie, jak tutaj sformułowałaś swoje tematy).
Pierwszy zakres bardziej kojarzy mi się z socjologią, niż drugi. Ale jeśli znaleźć dobry kontekst w oparciu o obydwa można tworzyć tematy socjologiczne. Na ekonomii i zarządzaniu bardzo dużo pisze się o e-biznesie i nawet są takie specjalizacje. Natomiast do pierwszego tematu można by wykorzystać badanie OBOP z lipca 2008 roku pt. "Obraz współczesnej Polki". Ogólnie z badania wynika, że kobiety na kierowniczych stanowiskach tworzą specyficzne wizerunki kobiet o poetyckich nazwach: "Brzydkie Kaczątka" i "Orły" ( zawiła sprawa).
Tak, wiem, że podane tematy są zbyt ogólne, ale nakreślają obszar, którym chciałabym się zająć.
Chodziło mi jednak bardziej o przykłądowe- także inne- tematy, a nóż coś mnie zainspiruje.
Co do kobiety kierownik, to chciałam ją przeanalizować pod kątem rodziny czy też religii. Póki co jest to sfera rozmyślań więc proszę mi nie zarzucać braku precyzji. To dopiero rozmyte plany.
Mój temat jest z dziedziny mediów i komunikacji społecznej (Wizerunek kobiety jako symbol czasu na przykładzie twórczości Anji Othodox w nurcie underground) więc wiele Ci z niego nie przyjdzie, ale zaraz obudzę Socjo, czy innych, bo widzę, że strasznie zapracowani tym swoim pisaniem prac.
Jeżeli chodzi o temat.. to może coś z przejściem "etyki w estetykę pracy" - od produktywizmu do konsumeryzmu? może też coś z e-biznesem, przekształcanie się rynku pracy,
Coś ciekawszego wg. mnie to:
- Ewolucja koncepcji tożsamościowej - neoplemienność. (wszystkie wydarzenia masowe, koncerty, festiwale, mecze sportowe).
- Ciało w cyberprzestrzeni - szczególny nacisk na internet. (emocje, powrot do "pierwotniaków" w analogii do koimentarzy, estetycazji zdjec, rankingów, przemijania etc)
MÓJ TEMAT TO:
Tożsamość w cyberprzestrzeni - z uwzględnieniem plemienności 2.0
Generalnie , w tej witrynie najbliżej klimatów socjologii pracy znajduje się Socjopat, więc niech się odezwie, choć nie mogę sobie przypomnieć, żeby chociaż raz twierdził, że zalicza je do frapujących...
No co ty, ja pisze o ubóstwie a właściwie o wpływie struktury społecznej miasta na jego rozmiary - to raczej większy związek ma z bezrobociem aniżeli z pracą
No cóż, ja piszę o wizerunku KK w Internecie, więc też Ci się raczej nie przyda. Kolega o socjologicznych aspektach obecnego kryzysu. Jak więc widać można pisać o wszystkim, nawet o życiu ryb słodkowodnych w Bałtyku.
Stirlitz idąc przez Unter den Linden zauważył człowieka zamalowującego napis na ścianie.
Moderator - pomyślał Stirlitz.
Eee... ale to już jest w temacie . Przeca od razu widać, że chodzi o konformizm, albo dostosowanie się do środowiska. Bałtyk jest morzem, a co za tym idzie ma słoną wodę
Stirlitz idąc przez Unter den Linden zauważył człowieka zamalowującego napis na ścianie.
Moderator - pomyślał Stirlitz.