Witamy na stronie socjologia.pl - polskim wortalu socjologicznym. Forum socjologów. Socjologia w szkole wyższej i na co dzień. Pomysły, pomoc, konsultacje w pracach pisemnych z socjologii.
forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL
... na przykładzie mojej miejscowości. Macie jakieś pomysły? Znacie ciekawe książki, które mogłyby przydać się do mojej pracy licencjackiej? Za wszelką pomoc będę b. wdzieczny. Pozdrawiam socjologów
P.S
Kilka lektur już uzbierałem- m.in.: Z.Baumann, J.Stiglitz, B.Jałowiecki, R.Sennett, J.Boudrillard, U.Beck, N.Klein. ; dlatego miałbym prośbę abyście w miare mozliwości podali lektury innych autorów niż w/w
Wiem, że w pracach licencjackich niczego odkrywczego nie oczekują od człowieka, a nawet usadzają pod tym względem, ale zobaczenie czegoś, czego nikt dotąd nie zauważył, to największa przyjemność pisania.
Jeżeli chcesz przeczytać dwadzieścia książek, nim się weźmiesz do patrzenia na swoje miasto, to nie zdążysz napisać tej pracy w tym roku akademickim. Śmielej myśl o sobie jako istocie spostrzegawczej.
Uprość sobie pojęcie globalizacji w głowie (do potrzeb własnych) np. do pojęcia informatyzacja, weź kartkę i najpierw odptaszaj wszystko, gdzie ją widzisz. Może komputer w kasie PKP zamiast dotychczasowych ręcznych datowników, internet w bibliotece, bankomat na ulicy, wypłaty gotówki przez kasjerkę w większym sklepie, a nie tylko dokonywanie u niej zakupów, zakupy przez internet (co można zaobserwować górami paczek na poczcie i właściwie zapchaniem płynności z powodu powszechnego trybu priorytet), a ilość usług jakie oferuje poczta w związku z nowym wyposażeniem to już potęga, fotografowie, którzy musieli przekwalifikować się bądź na wysokie specjalizacje w obróbce cyfrowej, łącznie z projektowaniem stron internetowych, tworzeniem i instalowaniem billboardów lub obsługę wydawniczą ew. uruchamianie firm castingowych, wszelkie licencje nieformalne (ściąganie pomysłów) i formalne to też efekt globalizacji, elektroniczny dobór kolorów w sklepie z farbami, wożenie pizzy do każdego domu przez motocyklistę, lody z hałaśliwego samochodu z syreną elektroniczną, szkolnictwo wyższe ze swoimi wymianami międzynarodowymi (nie wiem czy masz, ja mam w 20 tys. mieście), miasta tzw. bliźniacze (zaprzyjaźnione), przypływ nowych świąt i tradycji, a zacieranie lokalnych itd.
Porządek z tego wyjdzie na koniec sam, bo Cię do niego natchnie, czego Ci życzę
Skończona ilość słów dotyczy tylko skończonej ilości uczuć
Jeżeli to ma być praca stricte teoretyczna - to niestety ale wymaga mnogości teorii i zestawien rzeczywistości do przytoczonych teorii. Musi być eliminacja słowna kilku teorii i w ostateczności tej merytorycznej bitwy - należy dojść do konsensusu - tj. wybrania tej kluczowej teorii bądź szczątków teorii, które będą odpowiadały Twojej pracy i wnioskom.
Wnioski mogą być dwa - pozytywne i negatywne.
Oprócz tego rzeczywistego, namacalnego przykładu o ktorym wspomniała X. w pracy teoretycznej musi być teoria - za pomocą, której możesz wyeliminować badania - a badania w tematyce globalizacja - na poziomie licencjata to moim zdaniem straszny syf bo to tylko tak na prawdę ucieczka od treści ;P