Praca licencjacka

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
izaw
**

Praca licencjacka

Post autor: izaw »

Witam,w tym roku pisze prace.Problem mój polega na tym,że do tej pory wszystko było ok,a w pażdzierniku dostałam zaćmienia mózgu/możliwe ,że przez pogode-depresja jesienna,no i nasz prof tak mi namięszał ,że moja pewność uleciała/czyli w skrócie ,prosze o jakies małe sugestie,podpowiedz-jesli można.

Mój tytuł pracy "Zakupy w second hand szansa na indywidualizm w społeczeństwie masowym" czy ktoś może polecić jakąś literature?

Narazie znalazłam "Dystynkcje"-Bourdieu,"Rokoszna zaraza "Szlendak,2 artykuły w "kultura współczesna"

2 prośba-ma to byc praca empiryczna,a mam tak pusto w głowie,że nie potrafie /lub coś mi sie zacięło/ ułożyć hipotez-prosze o malutką sugestie.

3 mały problem -zastanawiam się czy lekko nie zmienić tematu tzn.second hand ma zostać ,ale może zmienić raszte.

Wszelkie pomysły mile widziane,z góry dziękuje jesli ktoś odpisze izaw

Wyedytowano, żeby było czytelniej - Ritter
KoukounaRies
**

Post autor: KoukounaRies »

'Zakupy w second hand - szansa na indywidualizm w społeczeństwie masowym'

Po pierwsze, temat wydaje mi się zbyt ogólnie sformułowany, zdaje się, że można by go jakoś zawęzić, bo taka forma pasowałaby mi bardziej na tytuł jakiegoś podrozdziału teoretycznego

Po drugie, nie wiem czy można do końca zgodzić się z takim stwierdzeniem. Moje skromne zdanie jest na przykład takie, że 'secondhending' jest kolejnym, jednym z tysięcy trendów kultury masowej. Nie wiem czy się ze mną zgodzicie, ale ja jako stała bywalczyni lumpów zauważam na każdym kroku i znam żywe tego przykłady, że w lumpach ubierają się ludzie o bardzo wysokim statusie społecznym. Celowo wyszukują niezwykle oryginalnych szmatek, mając jakby 'ofen' na celu pokazanie reszcie świata, że to wlaśnie w secu się ubierają. Także zmienia się diametralnie samo pierwotne przeznaczenie lumpów, jak miejsc w których ubierają się ci, których nie stać na nowe ciuchy(co nie znaczy, że ich tam też nadal nie spotykamy).

Może jakimś pomysłem na zawężenie tematu pracy byłoby takie właśnie porównanie - osób, które ubierają się tam bo nie mają kasy i tych, którzy mają jej aż za dużo - badać można by tu motywy tych ludzi.

Po czwarte ;) Badania empiryczne mogą być nieco trudne, jedyne co przychodzi mi tu do głowy to metoda kuli śnieżnej. Jakoś bowiem tych respondentów trzeba pozyskać.

Po piąte wreszcie, jeśli idzie o hipotezy - temat musiałby być już jednoznacznie sformułowany. Jednak wydaje mi się, że zasadniczą kwestią byłby tu motywy i przyczyny - a więc sieć stwierdzeń dotyczących tego, że ubierają się tam, bo: mają poczucie, że jest to 'tredny', bo jest to 'trendy' faktycznie(zjawisko to stało się niezwykle modne); bo chcą wybić się poza ujednoliconą ofertę zglobalizowanego rynku itp.
Awatar użytkownika
izaw
**

Post autor: izaw »

Właśnie dlatego zdecydowałam się na ten temat,że dla mnie badania empiryczne nie są dla mnie problemem-jestem właścicielką 2 lumpeksów/tylko odzież uzywana z Wielkiej Brytani /,gdzie w jednym ja obsługuje ,w drugim mąż.Przez kilka lat mam dużo zaprzyjażnionych klientek... Na temat tan zdecydowałam się również przez moją obserwacje,ponad połowe klientów ,są to ludzie o wysokim statusie społecznym,reszta średnio ,ludzie ze względów ekonomicznych pojawiają się tylko na wyprzedażach 75% /2 razy w roku/tłumacząc sie tym ,że jak mamy normalne ceny to taniej jest na ryneczkach i w sklepie skierowanych do mas./I właśnie najbardziej interesuja mnie te motywy i przyczyny.Ale ,że mam pustke -wymysliłam 'zakupy w second hand szansa na indywidualizm w społeczeństwie masowym"nic na razie mądrzejszego, nie przychodzi mi do głowy,jak to ująć,prosze sugestie i jakiekolwiek pomysły
ODPOWIEDZ