proszę o poradę (a później pomoc;))

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

Awatar użytkownika
MMonika
**

proszę o poradę (a później pomoc;))

Post autor: MMonika »

odnalazłam to forum podczas poszukiwania inspiracji. w tym roku piszę pracę licencjacką, a do tej pory nie mialam nawet pomysłu na temat. i byc może znalazłam tutaj punkt zaczepienia.

mianowicie jeden z forumowiczów wspominał o społeczeństwach internetowych. pomyślałam, że stworzenie pracy nakierowanej w tą stronę byłoby całkiem ciekawe, zwłaszcza, że sama należę, badź należałam do jakiejś internetowej społeczności (nawet tutaj, jeżeli mnie przyjmiecie:)), prawie jak każdy obecnie.

mój pomysł to np. wpływ przynależności do takich społeczności na realne relacje z ludźmi. czyli wykazanie, czy komputerowi przyjaciele nie zastępują nam czasem tych rzeczywistych.

to mój dzisiejszy pomysł, świeży i jeszcze nie przemyślany. bardzo proszę o pomoc w podjęciu decyzji, warto zdecydowac sie na taki temat? boję się, że będę miała problemy z bibliografią, badaniami. wiadomo, to tylko licencjat, nie mogę poświęcic na tą pracę całego czasu i energii. podpowiedzcie. może ktoś ma inny ciekawy pomysł?

szczerze mówiąc, piszę do Was, bo liczę na dłuższą i owocną współpracę. dziś miałam pierwsze seminarium, grupa prawie 30 osób, promotor zagubiona, my bez pomysłów, a za dwa tygodnie trzeba oddac temat i strukturę pracy. co ciekawe, nikt z nas nie widział nigdy takiej pracy, nie mamy pojęcia, co się na nią składa, bo nikt nam nie mówił. na metodologii zrobiliśmy kiedys tylko jedną ankietę, którą sami sobie wypełniliśmy, a tu taka niespodzianka. nasz semestr jest jak tulone do tej pory w puchu piskle, któremu teraz każą nagle fruwac. nie mamy o niczym pojęcia.

mogę na Was liczyć?

dzięki
FrancisBegbie

Post autor: FrancisBegbie »

Cześć,

Jasne, że temat jest wart uwagi.

Wstępnie(nie mam czasu teraz) napiszę tak..

Teoria - nie będzie myślę problemu. Poszukaj najlepiej w sieci coś pod hasłem "społeczności w internecie, społeczności wirtualne itd" Tam na pewno znajdziesz sporą liczbę publikacji ON-line, więc nie będzie problemu ze wstepem do pracy - przygotowaniem wstepnie teoretycznym.

Nie jestem pewien czy pracy magisterskiej podobnej nie widziałem, chwile...

„Społeczność internetowa”
z perspektywy psychologii społecznej

http://wesierski.w.interia.pl/magisterka/

Zmień trochę układ, bo to niezbyt w 10 trafia Twojego tematu..

Bibliografia w większości ta sama, w ogóle o społeczeństwie, wspólnotach, zrzeszenia, stowarzyszeniach (Ferdinand Tönnies) może jakoś nawiążesz. No a później stricte więzi społeczne, komunikacja międzyludzka etc.

Badania na podstawie jakiegoś portalu np: Nasza-klasa - to chyba największy obiekt badawczy dla Ciebie w polskiej sieci.
FrancisBegbie

http://www.magdalenaszpunar.com/_publik ... _sieci.htm

http://www.magdalenaszpunar.com/_publik ... acyjne.htm

Po tych dwóch publikacjach, już powinnaś być w 100% pewna swojego tematu :-)?

Odwiedzaj często to forum, zadawaj pytania, wypowiadaj się - jak to przystało na tą platformę komunikacji, jaką umożliwia internet poprzez fora dyskusyjne - komunikacja działa w obie strony - zawsze działazasada wymiany, coś za coś, budujmy razem społeczność internetową.

PS: To nawet tak dla dobra tematu Twojej pracy :-)
Awatar użytkownika
MMonika
**

to właśnie ta praca magisterska mnie natchnęła :), juz wcześniej ją sobie przekopiowałam ;). swoja drogą to dziwne, że ktos zamieszcza w internecie owoc ciężkiej pracy, przeciez wielu miałoby chętkę pójśc na łatwiznę i zwyczajnie ją zerżnąć.

tak myślałam, że wspomnisz o n-k, ja jednak nie brałabym jej jako głównego oparcia, bo tam przeciez w większości ludzie się znają ze szkół. ale np. randki.pl (nawet nie wiem, czy istnieje taka strona) albo czaty. tak wciągaja ludzi, że ci zapominają o życiu prawdziwym, o realnych ludziach. a to chciałabym uchwycic.

powiedzmy, że temat przejdzie. idąc dalej: sama mam sobie wymyślic, o czym będą rozdziały? przeciez nie wezmę tego z kosmosu, tym bardziej nie wymyslę na poczekaniu. w pracy pana magistra, do której podałeś link, napewno znajdę coś pomocnego, ale większośc jest nie na temat, więc rozdziałów nie ściągnę.

badania na ten temat to chyba tylko ankieta, zwykłe wypytywanie się ludzi o ich internetowe kontakty, znajomości. no i wsparcie w postaci już wykonanych badań. jak myślisz?

dziękuję Ci za szybką odpowiedź (nie spodziewałam się), mile mnie to zaskoczyło :)

tak więc czekam, kiedy będziesz miał więcej czasu i pozdrawiam
FrancisBegbie

Spis treści..

Poznaj najpierw wstępnie literature przedmiotu - na podstawie tego będziesz pisała i właśnie z kosmosu jej nie możesz wziąć. Temat nawiązujący do internetu, ale z internetu jej nie napiszesz. Czeka Cię biblioteka tudzież czytelnia i ostre kserowanie/przepisywanie. W tym wszystkim po zebraniu materiałów(odpowiadających Ci rozdziałów) musisz uruchomić syntetyczne myślenie i uporządkować to w jedną całość.

Musisz przejrzeć właśnie literaturę, poczytać ogólnie o więziach społecznych, sieciach społecznych(to w wirtualnych społecznościach jest bardzo ważne).

Następnie zwróć uwagę na n-k.

Czy Ty miałaś przez wszystkie klasy liceum 300-500 znajomych w klasie? wątpie, że aż tak liczne spektrum koleżanek i kolegów w ławce miałaś. Nasza klasa od początku swojego sukcesu pogrążyła się w tym, że swój sui genesis cel został zatracony tym, że tam nie ma w przeważającej liczbie znajomych z klas - ale po prostu znajomi. Przykład mój - mam znajomych z imprezy, z wakacji, z pracy, uczelni, znajomych poznanych przez znajomych, znalazłem kontakty do znajomych poprzez znalezienie osób na n-k - i co z tego, że znajomi lepsi gorsi - ale jak to rzutuje na dalsze kontakty? może kontakty poprzez naszą klasę rzutują na jakość oraz ilość kontaktów w świecie realnym przy normalnym, zimnym piwie przy barze - a może nie, na nic to nie wpływa.

nasza klasa niebawem uruchomi pewnie chat - nie zdziwiłbym się, już są opisy, ludzie siedzą i czekają na wiadomość, nowe zdjęcie - czy na jakichkolwiek serwisach społecznościowych, aż tak długo ludzie przesiadują?

To jest na prawdę świetna jednostka analizy do swojej pracy. Masa ludzi, bardzo duża identyfikacja użytkowników z tym portalem(chociażby wynikiem tego był niedawno bunt przeciwko płatnościom online - przyp. http://klimowicz.blox.pl/html ).

Musisz poczytać najpierw, przygotować się teoretycznie do tematu, wtedy dopiero pomyśl o konkretyzacji tematu, budowie, no i treści oraz badaniach.

Pozdrawiam,

PS: Polecam odwiedziny działu "Socjologia internetu" - sukcesywnie dodaję nowe, ciekawe materiały, które na pewno Ci się przydadzą. W miarę wolnego czasu - dodam coś jeszcze, bo sam zaczynam coraz bardziej się tym interesować. Najważniejsza jest lektura - bez zapoznania WSTĘPNEGO - będzie Ci ciężko opracować temat, bo co z tego jak wymyślisz sobie rozdziały, punkty pracy itd - skoro nie będziesz miała czym tego zapełnić - a na poziomie licencjata niestety Twoje teorie nie będą brane poważnie pod uwagę. Badania jedynie zweryfikują założenia, hipotezy (jest też metodologia badań w internecie w tym dziale).
Awatar użytkownika
MMonika
**

Nie ominie mnie szperanie w książkach, jednak w internecie znalazłam bardzo dużo artykułów, ciekawych rozmów na forach, dotyczących tematu, ściągi z bibliografii itp.

Podejrzewam, że mój temat będzie ewoluował w miarę zagłębiania się w niego. Póki co jestem pewna, że będzie zawierał słowa : komunikowanie w internecie.

Nie wiem, czy oprę się na jakiejś konkretnej stronie. Nadal, mimo Twojego objaśnienia, nie jestem przekonana do n-k. Zwracam się bardziej (jeśli już będę pisac na podstawie strony) ku grom on-line. A to dlatego, że sama kiedys grałam prawie nałogowo, co miało ogromny wpływ na moja komunikację społeczną w świecie realnym.

Nie chodziło tam tyle o gry, co o pogawędki z graczami, to było bardzo wciagające. Poza tym poznałam tam chłopaka, z którym przez rok komunikowałam się za pośrednictwem internetu, a który obecnie, od roku, mieszka ze mną ;) Czyli taka przynależnośc do społecznosci wirtualnej (w moim przypadku graczy) oddziaływuje na komunikację w świecie realnym (zrywanie , unikanie kontaktów realnych na rzecz pogawędek wirtualnych).

Na podstawie naszej klasy jak to mogę stwierdzic? Poprostu nie rozumiem chyba do końca Twojej argumentacji.
Ritter
Kontakt:

Post autor: Ritter »

Nie wiem w co grałaś, ale ze stwierdzeniem "grałam nałogowo" kojarzy mi się tylko jedna gra :lol: I zgadzam się z Tobą, że nic nie zastąpi rozmów na IRC'u o północy czy siedzenia i sprawdzania czasów żeby dopaść przeciwnika. :lol:

Pozdrawiam,
Ritter

btw. Które uni? :razz:
Stirlitz idąc przez Unter den Linden zauważył człowieka zamalowującego napis na ścianie.
Moderator - pomyślał Stirlitz.
FrancisBegbie

W niedziele rozmawiałem z jednym dr w sprawie wirtualności..

Chat, IRC nie jest epoką web 2.0 - a epoka 2.0 to właśnie nowe zjawisko w sieci, które JESZCZE nie jest upowszednione w pracach.

Komunikowanie jest też przejedzone.

Opracie pracy na serwisach typu web 2.0 - wykształca nową idee - pokazuje dobitnie ekshibicjonizm w sieci, występuje tutaj brak ucieczki od anonimowości do wręcz narcyzmu, pokazania się jak najlepiej - indywidualizmu...

No jak tam wolisz, ale same badania w necie nie jest łatwo prowadzić, to musisz pamiętać.

Możesz też poruszyć serwisy profesjonalistów (społecznościowe we 2.0) - jak wygląda tam komunikacja i przerzucenie jej do realnego świata. Zresztą - polecam dogłębną lekturę ponoweczności i cybeprzestrzeni - jak socjologicznie jest to wszystko sprowadzone w sumie do komunikatów/znaków itd.

np: goldenline.pl
Awatar użytkownika
MMonika
**

Ritter, nie wiem, o jakiej grze piszesz, naprawdę. A na skype potrafiłam przegadac kilka ładnych godzin dziennie.

Nie wiem, co to jest web 2.0...
Awatar użytkownika
MMonika
**

Jutro mam seminarium, okaże się czy mój temat : "Internet jako środowisko tworzenia się społeczeństwa wirtualnego" (roboczy, póki co) zostanie zaakceptowany.

Mam pare pomysłów na rozdziały, muszę tylko posiedziec trochę nad ich kolejnością, ale wszystko wyjdzie przy lekturach ;)

Teraz poszukuję informacji o portalach społecznościowych, mile widziane wasze sugestie.

Powiedzcie, czy występuje tutaj takie zjawisko, jak pożyczanie sobie książek pomiędzy forumowiczami? he he, moja miejscowośc jest średnio duża i spodziewam się kłopotów z odnalezieniem pozycji interesujących mnie
Ritter
Kontakt:

MMonika: Ritter, nie wiem, o jakiej grze piszesz, naprawdę.
Oj, to niedobrze, niedobrze :razz: Mówię o OGame oczywiście.
Nie wiem, co to jest web 2.0...
Wyjaśnienie znajdziesz tutaj
Stirlitz idąc przez Unter den Linden zauważył człowieka zamalowującego napis na ścianie.
Ritter
Kontakt:

MMonika: Teraz poszukuję informacji o portalach społecznościowych, mile widziane wasze sugestie.

Powiedzcie, czy występuje tutaj takie zjawisko, jak pożyczanie sobie książek pomiędzy forumowiczami? he he, moja miejscowośc jest średnio duża i spodziewam się kłopotów z odnalezieniem pozycji interesujących mnie
Ad.1. Chcesz się dowiedzieć jakie są portale czy informacji o takich miejscach od strony socjologicznej?

Ad. 2. Napisz jakie książki potrzebujesz, a mogę zeskanować przynajmniej spisy treści, bo całych książek raczej nie dam rady.
vandererst

Post autor: vandererst »

MMonika napisa³(a):
Teraz poszukujê informacji o portalach spo³eczno¶ciowych, mile widziane wasze sugestie.
Web 2.0
1. Grono
2. Nasza-klasa
3. Epuls
4. Facebook
5. MySpace

6. YouTube

Web 3.0
1. Second Life
2. Entropia Universe
3. Projekt Google (tutaj radzê siê pospieszyæ, bo dzia³a tylko do koñca roku)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
MMonika
**

Ad.1. Chcesz się dowiedzieć jakie są portale czy informacji o takich miejscach od strony socjologicznej?

Ad. 2. Napisz jakie książki potrzebujesz, a mogę zeskanować przynajmniej spisy treści, bo całych książek raczej nie dam rady.[/quote]

web 2.0 może byc jednym z podrozdziałów w tej pracy, nie? właśnie dowiedziałam się z wikipedii, co to jest ;)

oczywiście informacji od strony socjologicznej, bo portale mniej wiecej znam.

o bibliografię upomnę się w następnym tygodniu, bo ten weekend planuję spędzic w sposób fascynujący, w bibliotece ;) może sama coś znajdę,a jeśli nie , dam znac, a właściwie poproszę :)
Awatar użytkownika
MMonika
**

jakby ktoś miał informacje szersze niż Wikipedia o web 2.0 (teoretyczne), to proszę o namiary. może jakis tytuł, bo stronki żadnej konkretnej (pomocnej) nie znalazłam
ODPOWIEDZ