Socjologia sportu- temat pracy licencjackiej.

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ziza
*

Socjologia sportu- temat pracy licencjackiej.

Post autor: ziza »

Dzień dobry.

Szukam pomysłu na temat pracy licencjackiej. Sama mam kilka i nie wiem który jest ciekawszy. Chciałam przebadać drużynę Footballu Amerykańskiego. Myślałam o tematach związanych ze sportem niszowym, z propagowaniem rywalizacji, czasem agresji, odpowiedzialności za swoją pozycję, motywacji zawodników, amerykańskiego podejścia a nawet o zapożyczeniach językowych. Jest tego tyle, że niestety nie potrafię się zdecydować. Kolejnym pomysłem było przebadanie kibiców na jednym z meczy pod kątem popularności sportu, powodu dla którego przybyli, może podstawowej wiedzy o zasadach.. Bardzo proszę o pomoc, brak mi konkretnego pomysłu i myśli przewodniej. Może wspólnie się uda, z góry dziękuję :)
Awatar użytkownika
ImpulsywnyKamil
**

Post autor: ImpulsywnyKamil »

Socjologia sportu to interesująca, wciąż daleka do wyeksploatowania dziedzina. Sam pisałem pracę magisterską na temat wschodnich sztuk walki :)

A może na sztukach walki własnie się skup. Swego czasu zastanawiałem się nad boksem i dostrzegłem pewne prawidłowości nad którymi można się skupić . Boks to generalnie dyscyplina do której lgną chłopaki z ulicy, ze względu na tani koszt, możliwość rozładowania agresji, aspekt praktyczny nauki. Z drugiej strony bardzo często w wywiadach ze starszymi zawodnikami przewija się motyw, że boks pozwolił im z tej ulicy się wyrwać, ciężka praca na treningach nauczyła ich szacunku do pracy, do siebie, do przeciwnika. Popatrz na to pod kątem co sprawia, że jedni tkwią w zastanej rzeczywistości, nie podejmując nawet prób zmiany własnej sytuacji, a inni potrafi ą wyrwać się z okowów społecznego przeznaczenia i dokonać jakościowej zmiany swojego życia? ( Polecam na ten temat "Transgresyjne trajektorie" Grochalskiej ) Bo boks to sweet science. Pisali o niej Oates czy Hemingway.
Według mnie to naprawdę ciekawy temat.

Jeślibyś była z Krakowa, chętnie pomogę. Znam trochę to środowisko.

ODPOWIEDZ