Mam problem ze zmiennymi i wskaźnikami. Poprawiam je już 4 raz i jak po raz kolejny mi je promotorka odrzuci to oszaleje...Kompletnie nie wiem już o co w nich chodzi.
Mój temat to postawy młodzieży licealnej na temat aktywności seksualnej.
Moje cele to:
1)Poznanie wieku rozpoczęcia inicjacji seksualnej przez młodzież w wieku licealnym oraz okoliczności, w jakich inicjacja miała miejsce,
2)Poznanie motywu i powodu rozpoczęcia współżycia przez młodzież.
3) Zbadanie znaczenia aktywności seksualnej w życiu młodzieży.
4) Poznanie źródeł, z których młodzież czerpie informacje na temat współżycia seksualnego.
5) Poznanie poziomu wiedzy badanych na temat ryzyka, zagrożeń, problemów wynikających z podjęcia aktywności seksualnej oraz antykoncepcji.
6) Zbadanie samopoczucia badanych po odbyciu stosunku seksualnego.
7) Zbadanie odczuć wyzwalanych przez młodzież odnośnie podejmowania kontaktów płciowych.
9) Zbadanie poziomu zaangażowania szkoły, do której uczęszcza młodzież, w organizowanie zajęć przekazujące wiedzę na temat współżycia seksualnego i antykoncepcji
Zmienne i wskaźniki które teraz poprawiłam:
zmienne niezależne: wiek(- poniżej 16, 16-17. 18-19, 19 i więcej)
, pleć( kobieta, mężczyzna), sytuacja rodziny(- pełna, po rozwodzie, w separacji, śmierć jednego z rodziców, nowy partner/partnerka jednego z rodziców,wychowywany bez rodziców) i stosunek do wiary(- wierzący i praktykujący, wierzący i niepraktykujący, wierzący i nieregularnie praktykujący, niewierzący)
Takie mi zasugerowała promotorka, że to mają być zmienne niezalężne więc mam nadzieję, że są ok.
Mam problem większy z zależnymi. Zmienne zależne z tego co mi napisała promotorka to mają być komponenty postawy i mam w związku z tym pytanie czy to chodzi o coś takiego?:
Komponent poznawczy:
- źródła informacji, z których badani czerpią wiedzę o współżyciu seksualnym
- poziom wiedzy badanych na temat ryzyka, zagrożeń, problemów wynikających z podjęcia aktywności seksualnej oraz antykoncepcji
- motyw i powód rozpoczęcia aktywności seksualnej
Komponent emocjonalny:
- odczucia badanych związane z kontaktem seksualnym
- samopoczucie badanych po odbyciu stosunku
- znaczenie i wartość aktywności seksualnej
Komponent behawioralny:
- wiek inicjacji seksualnej
- okoliczności odbycia stosunku seksualnego
Głównie pytam czy zmienna to komponent a np wiek inicjacji to już wskaźnik? czy powinnam podopisywać jeszcze do tego jakie są możliwości, że np wiek inicjacji -16 lub mniej, -16-17, 18-19? itd ze wszystkimi? Bo nie rozumiem, w niezależnych tak mam a z tego co czytałam na różnych stronach, forach, literaturze to wyglądało to inaczej. Nie mam pojęcia, promotorka mi nie wytłumaczyła a jak ją pytam to kompletnie nie wiem o czym mówi. A literatura jest dla mnie kompletnie niezrozumiała...
Bardzo proszę o pomoc...chcę to oddać w następnym tygodniu i mieć już zatwierdzone...