Socjologia bezpieczeństwa - praca zaliczeniowa.
Moderator: FrancisBegbie
Socjologia bezpieczeństwa - praca zaliczeniowa.
Witam.
Na przedmiocie Socjologia bezpieczeństwa otrzymałem temat ,,Cywilno - demokratyczna kontrola nad armią ". Jako, że ten temat jest zbyt obszerny wykładowca kazał wymyślić sobie problem badawczy/zagadnienie badawcze dotyczące tego tematu. Kompletnie nie wiem o co chodzi i co mogę zbadać...
Jest to praca zaliczeniowa więc bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam
[/u]
Na przedmiocie Socjologia bezpieczeństwa otrzymałem temat ,,Cywilno - demokratyczna kontrola nad armią ". Jako, że ten temat jest zbyt obszerny wykładowca kazał wymyślić sobie problem badawczy/zagadnienie badawcze dotyczące tego tematu. Kompletnie nie wiem o co chodzi i co mogę zbadać...
Jest to praca zaliczeniowa więc bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam
[/u]
Jeśli wojskowych potraktujemy jako pewną grupę społeczną, to ciekawą kwestią jest to jak oni akceptują fakt, iż nie są kontrolowani/zarządzani przez kogoś od nich (przez wojskowego), tylko kogoś z zewnątrz, przez cywila, który nie ma żadnych stopni wojskowych.
To tak jak by praca naukowa socjologów była kontrolowana przez inżyniera budownictwa.
To tak jak by praca naukowa socjologów była kontrolowana przez inżyniera budownictwa.
Czyli wg. Ciebie mógłbym zbadać/zebrać opinie wśród żołnierzy na temat sprawującej nad Nimi władzy np. przez MON czy Zwierzchnika Sił
Zbrojnych RP?
Jeśli tak, to niestety badania muszę zrobić wśród swoich (cywilnych) rówieśników z grupy...
Socjologia jest dla mnie zupełnie nową nauką, z którą nigdy wcześniej nie miałem doczynienia i naprawdę nie wiem jak mam się za to zabrać..
Zbrojnych RP?
Jeśli tak, to niestety badania muszę zrobić wśród swoich (cywilnych) rówieśników z grupy...
Socjologia jest dla mnie zupełnie nową nauką, z którą nigdy wcześniej nie miałem doczynienia i naprawdę nie wiem jak mam się za to zabrać..