praca w temacie wzorow kulturowych w reklamie

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

Awatar użytkownika
ishiclav
**

praca w temacie wzorow kulturowych w reklamie

Post autor: ishiclav »

witam- jak w temacie- mam ogromna prosbe o pomoc w doborze odpowiedniej literatury- musze napisac rozdzial pracy dotyczacy wzorow kulturowych w reklamie i tego jak sie zmienialy. Bardzo prosze o podpowiedzi bibliograficzne.
Z gory dziekuje
Awatar użytkownika
mc
Kontakt:

Post autor: mc »

Z jako taką monografią będzie ciężko, czeka cię przegląd literatury a więc wycieczka do biblioteki. To jedyne rozsądne wyjście. Ograniczając problematykę do np. reklamy prasowej możesz dokonać przeglądu czasopism i porobić zdjęcia (część empiryczna). Gorzej przy reklamie telewizyjnej, o tej będzie ci trudniej pisać. Podobnie ma się rzecz z innymi formami reklam, jak reklama radiowa czy miejska. Proponuję wpisać hasło przedmiotowe "reklama" i uzbroić się 2-3 dni cierpliwości na dokonanie przeglądu. Jeżeli jesteś z mniejszego miasta/wsi to biblioteki publiczne i internet (artykuły naukowe).
Awatar użytkownika
mc
Kontakt:

Swoją drogą jak myślisz (jaką zakładasz hipotezę) jak zmieniają się wzorce kulturowe w reklamie? Jaka jest główna "rysa" zmian?
Awatar użytkownika
ishiclav
**

dziekuje bardzo za odpowiedz.
II rozdział mojej pracy przedstawia stereotypy w reklamie- głownie skupilam się na wizerunku kobiety, mezczyzny i dziecka- rodzial III natomiast to analiza reklam telewizyjnych pod katem bohaterów żeńskich i męskich.
Analizowałam i porównywałam pod względem określonych kategorii, jak wiek/ rola/ miejsce występowania/ reklamowany produkt.
Zauważyć można stereotypowe podejście do ugruntowanych (właśnie) kulturowo rol w jakie wciela sie kobieta, a w jakie mężczyzna.
Chciałam odpowiedzieć na pytatnie, czy dzisiejsza reklama jedynie odzwierciedla funkcjonujące wzorce, odbija rzeczywistość społeczną, czy może kształtuję nową.
Awatar użytkownika
mc
Kontakt:

Moim zdaniem, lecz mogę się mylić, nie powinieneś komplikować pracy i odnosić się do rzeczywistości społecznej. Przedstaw po prostu zmianę jaka zaszła (immanentną, wewnętrzną zmianę) w czasie pomiędzy następującymi po sobie, wybranymi reklamami. To moim zdaniem w zupełności wystarczy, bo odnoszenie się do rzeczywistości społecznej, która była i w jakiej obecnie żyjemy, to już moim zdaniem oddzielny temat badawczy. Jeżeli będziesz chciał ująć tę kwestię we wnioskach, to moim zdaniem takie podsumowanie będzie nieco laickie o ile nie przeprowadzić gruntownej analizy zmian w rzeczywistości społecznej ostatnich 60 lat. Porozmawiaj o tym z promotorem, moim zdaniem zgodzi się ze mną.
Awatar użytkownika
mc
Kontakt:

Poza tym bardzo fajnie sobie to ułożyłeś, kobieta, mężczyzna i dziecko, dobrze, że właśnie na to zwracasz uwagę, przy czym zwróć uwagę przede wszystkim na zachowanie a raczej na działania jakie wykonują. Interesuje mnie poza tym jak stoisz z materiałem badawczym? Skąd masz dostęp do starych reklam? Jak stare one są (rozstęp czasowy), ile ich masz i czy masz reklamy na przykład z każdej dekady? Jak podzieliłeś okresy i czy bierzesz pod uwagę tylko reklamy puszczane w Polsce?

Kiedyś przeprowadzałem badania na temat reklamy prasowej ukazującej się od początku wydawania "Polityki" i "Wprost" i muszę przyznać, że różnice pomiędzy pierwszymi a ostatnimi były znaczące ale miałem duży problem z interpretacją bo przecież zaszła zmiana ustrojowa, którą trzeba było uwzględnić i co ukierunkowało wyniki w taki sposób, że trudno było mi od tego udziec, że tak powiem.
Awatar użytkownika
ishiclav
**

Sytuacja wyglada tak, ze w rozdziele II przy omawianiu stereotypow podzieliłam np kobiete wg typowlogii - tradycyjna/ nowoczesna - a w nich np. kobieta matka, żona itd podobnie z mężczyzną. dziecko też podzieliłam na kontretne typy. Wówczas jako przykład podawałam reklamy współczesne jak i sprzed kilku lat.
W rozdzile analitycznym stworzyłam bazę 100 reklam w udzialem kobiet, 50 z udzialem mężczyzn (bo oni wystepują w komuniakatach zdecydowanie zadziej). Reklamy emitowane byly w tym roku na przestrzeni 3 miesiecy w stacjach telewizyjnych w godzinach największej ogladalności jak i na kanałam youtube- zwariować można z tymi reklamami(chcesz wl piosenke, ktora trwa 3 min- a oglasz reklamę, która trwa 2 min dłużej)...
Mam problem ze skonstruowaniem 1 rozdziału.
Promotor podpowiedział mi jedynie ze ma on dotyczyć reklamy jako kreatora rzeczywistości- i tu też nie wiem czy wypadałoby pisać o rzeczywistości społecznej jako takiej, czym jest- jakie są procesy konstruowania...potem mam wspomnieć o wzorach kulturowych, o wozrach w reklamie i jak sie zmianiały. no i o społecznej nfunkcji reklamy- ze nie tylko sprzedaje ale też kształtuje wizerunek.
Może mogłbyś mi podpowiedzięc z własnego doświadczenia jak to zorganizować?

A co do wyników analiz:
kobieta w reklamie- albo kura domowa- ale zawsze zadbana, albo postać która ma tylko cieszyć oko.
Natomiast widać zmiany w roli mężczyzny- pojawia się coraz częściej tzw"nowoczesny" bohater- dbający o siebie, zajmujący się dziećmi.
Widać też nawiązanie do nowego modelu rodziny- jako partnerskiego
Awatar użytkownika
ishiclav
**

aha bo pewnie sobie myslisz- czemu pisze prace od konca...:)
mialam napisany I rozdzial o mechanizmach oddzialywania reklamy ...no ale nie przeszedl a teraz mam tylko 2 tyg na napisanie nowego, a szczerze mowiac nie mam zielonego pojecia jak sie do tego zabrac- promotor na urlopie na domiar zlego...
Awatar użytkownika
mc
Kontakt:

Uważam, że pisanie pracy od końca, tj, zaczynanie od rozdziału empirycznego jest najlepszym co można zrobić bowiem wtedy, teoria jest bardziej spójna z rozdziałem empirycznym. W rozdziale teoretycznym porusz po prostu jeszcze raz, ale tym razem tylko teoretycznie, te kwestie, które są wyraźnie zarysowane w rozdziale empirycznym. No i oczywiście musisz poświęcić punkt na definicję reklamy, jej funkcje, może jakiś rys historyczny,...
Rozdział teoretyczny musisz napisać tak aby nawet laik "wszedł w temat". Ja zrobiłbym tak, że wybrałbym, przeanalizował i poruszył te problemy, które są często poruszane w książkach na temat reklamy. Zrobiłbym przegląd i zakreślił podstawowe, wprowadzające rozdziały no i później przeczytałbym je, podkreślił co w nich najważniejsze i zbudował z tego tekst.

Moja bibliografia:

Bibliografia
1. Albin K., Reklama. Przekaz, odbiór, interpretacja, PWN, Warszawa – Wrocław 2002
2. b. a., Telewizor z internetem, CHIP, WEB: https://www.chip.pl/2009/07/telewizor-z-internetem/
3. Białecki K., Reklama, [w:] W. Pomykało (red.), Encyklopedia biznesu, Fundacja INNOWACJA,
Warszawa 1995
4. Bralczyk J., Język na sprzedaż, Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne, Gdańsk 2000
5. Brewka R., Marketing, reklama i psychologia oddziaływania, cz. 2, [w:]A. Kowalczuk, J. Wojnar,
Otwarte drzwi, Pracownia Psychoterapii i psychoedukacji, 19.03.2009
6. Broszko K., Dominiak A., Grzegorczyk A., Waleczko T., Dynamika efektywności wabików uwagi jako
technika wpływu społecznego, [w:] A. Słysz, Ł. Kaczmarek (red.), Bliżej umysłu. Preferencje
poznawcze, percepcja, myślenie, Wydawnictwo Naukowe UAM, Poznań 2007
7. Burchard P., Australijczycy, Wiedza Powszechna, Warszawa 1990
8. Dobek-Ostrowska B., Komunikowanie polityczne i publiczne, podręcznik akademicki,
PWN, Warszawa 2006
9. Doliński D., Techniki wpływu społecznego, Wydawnictwo Naukowe Scholar, Warszawa 2005
10. Green K., A display That Tracks Your Movements, Technology Review, WEB:
http://www.technologyreview.com/computing/20987/page1/
11. Jagodzińska M., Obraz w procesach poznania i uczenia się, Wydawnictwo Szkolne i Pedagogiczne,
Warszawa 1991
12. Kwarciak B., Co trzeba wiedzieć o reklamie, Wydawnictwo Profesjonalnej Szkoły Biznesu, Kraków
1999
13. Lewicki A., Mechanizm odróżniania w świetle nauki Pawłowa, PWN, Poznań 1955
14. Kotler P., Armstrong G., Saunders J., Wong V., Marketing. Podręcznik europejski, tłum. W. Kisiel,
PWE, Warszawa 2002
15. P. Kotler, F. Trias de Bes, Marketing lateralny, PWE, Warszawa 2004
16. Kulesza W., Nowak A., Zastosowanie teorii koordynacji do badania relacji społecznych, [w:] A. Słysz,
Ł. Kaczmarek (red.), Bliżej umysłu. Preferencje poznawcze, percepcja, myślenie, Wydawnictwo
Naukowe UAM, Poznań 2007
17. Morreale S.P., Spitzberg B.H., Barge J.K., Komunikacja między ludźmi. Motywacja, wiedza i
umiejętności, przekł. P. Izdebski, A. Jaworska, D. Kobylińska, PWN, Warszawa 2007
18. Radgowski M., Anatomia reklamy, Polityka nr 35 (235), październik 1961
19. Skorupko S., Auderska H., Łempicka Z., (red.), Mały słownik języka polskiego, PWN, Warszawa 1969
20. Słysz A, Typ umysłu a częstość stosowania reguł heurystycznych, [w:] A. Słysz, Ł. Kaczmarek (red.),
Bliżej umysłu. Preferencje poznawcze, percepcja, myślenie, Wydawnictwo Naukowe UAM, Poznań
2007
21. Sztuka K., Psychologia dla artystów. Widzenie, słyszenie, przetwarzanie, wyrażanie, Wyższa Szkoła
Pedagogiczna w Częstochowie, Częstochowa 2001
22. Vasta R., Haith M. M, Miller S.A., Psychologia dziecka, tłum. A. Matczak, Wydawnictwo Szkolne i
Pedagogiczne, Warszawa 1995
Awatar użytkownika
mc
Kontakt:

Uważam, że pisanie pracy od końca, tj, zaczynanie od rozdziału empirycznego jest najlepszym co można zrobić bowiem wtedy, teoria jest bardziej spójna z rozdziałem empirycznym. W rozdziale teoretycznym porusz po prostu jeszcze raz, ale tym razem tylko teoretycznie, te kwestie, które są wyraźnie zarysowane w rozdziale empirycznym. No i oczywiście musisz poświęcić punkt na definicję reklamy, jej funkcje, może jakiś rys historyczny,...
Rozdział teoretyczny musisz napisać tak aby nawet laik "wszedł w temat". Ja zrobiłbym tak, że wybrałbym, przeanalizował i poruszył te problemy, które są często poruszane w książkach na temat reklamy. Zrobiłbym przegląd i zakreślił podstawowe, wprowadzające rozdziały no i później przeczytałbym je, podkreślił co w nich najważniejsze i zbudował z tego tekst.

Pisząc teorię warto sięgnąć np. do tych źródeł:

Bibliografia
1. Albin K., Reklama. Przekaz, odbiór, interpretacja, PWN, Warszawa – Wrocław 2002
2. b. a., Telewizor z internetem, CHIP, WEB: https://www.chip.pl/2009/07/telewizor-z-internetem/
3. Białecki K., Reklama, [w:] W. Pomykało (red.), Encyklopedia biznesu, Fundacja INNOWACJA,
Warszawa 1995
4. Bralczyk J., Język na sprzedaż, Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne, Gdańsk 2000
5. Brewka R., Marketing, reklama i psychologia oddziaływania, cz. 2, [w:]A. Kowalczuk, J. Wojnar,
Otwarte drzwi, Pracownia Psychoterapii i psychoedukacji, 19.03.2009
6. Broszko K., Dominiak A., Grzegorczyk A., Waleczko T., Dynamika efektywności wabików uwagi jako
technika wpływu społecznego, [w:] A. Słysz, Ł. Kaczmarek (red.), Bliżej umysłu. Preferencje
poznawcze, percepcja, myślenie, Wydawnictwo Naukowe UAM, Poznań 2007
7. Burchard P., Australijczycy, Wiedza Powszechna, Warszawa 1990
8. Dobek-Ostrowska B., Komunikowanie polityczne i publiczne, podręcznik akademicki,
PWN, Warszawa 2006
9. Doliński D., Techniki wpływu społecznego, Wydawnictwo Naukowe Scholar, Warszawa 2005
10. Green K., A display That Tracks Your Movements, Technology Review, WEB:
http://www.technologyreview.com/computing/20987/page1/
11. Jagodzińska M., Obraz w procesach poznania i uczenia się, Wydawnictwo Szkolne i Pedagogiczne,
Warszawa 1991
12. Kwarciak B., Co trzeba wiedzieć o reklamie, Wydawnictwo Profesjonalnej Szkoły Biznesu, Kraków
1999
13. Lewicki A., Mechanizm odróżniania w świetle nauki Pawłowa, PWN, Poznań 1955
14. Kotler P., Armstrong G., Saunders J., Wong V., Marketing. Podręcznik europejski, tłum. W. Kisiel,
PWE, Warszawa 2002
15. P. Kotler, F. Trias de Bes, Marketing lateralny, PWE, Warszawa 2004
16. Kulesza W., Nowak A., Zastosowanie teorii koordynacji do badania relacji społecznych, [w:] A. Słysz,
Ł. Kaczmarek (red.), Bliżej umysłu. Preferencje poznawcze, percepcja, myślenie, Wydawnictwo
Naukowe UAM, Poznań 2007
17. Morreale S.P., Spitzberg B.H., Barge J.K., Komunikacja między ludźmi. Motywacja, wiedza i
umiejętności, przekł. P. Izdebski, A. Jaworska, D. Kobylińska, PWN, Warszawa 2007
18. Radgowski M., Anatomia reklamy, Polityka nr 35 (235), październik 1961
19. Skorupko S., Auderska H., Łempicka Z., (red.), Mały słownik języka polskiego, PWN, Warszawa 1969
20. Słysz A, Typ umysłu a częstość stosowania reguł heurystycznych, [w:] A. Słysz, Ł. Kaczmarek (red.),
Bliżej umysłu. Preferencje poznawcze, percepcja, myślenie, Wydawnictwo Naukowe UAM, Poznań
2007
21. Sztuka K., Psychologia dla artystów. Widzenie, słyszenie, przetwarzanie, wyrażanie, Wyższa Szkoła
Pedagogiczna w Częstochowie, Częstochowa 2001
22. Vasta R., Haith M. M, Miller S.A., Psychologia dziecka, tłum. A. Matczak, Wydawnictwo Szkolne i
Pedagogiczne, Warszawa 1995
Awatar użytkownika
mc
Kontakt:

Admin sorry za ten dubel :cry:
Awatar użytkownika
mc
Kontakt:

Ale nie mogę już kasować postów...nie wiem, zostały mi odebrane funkcje moderatosrskie?
Awatar użytkownika
ishiclav
**

bardzo Ci dziękuje. Najwięcej czasu zajmuje mi wlasnie uporzadkowanie tego co chciałabym napisać w I rozdziale- z godziny na godzine mam inna koncepcje ale zastanawiam sie juz tylko do jutra- i przy swiecie zaczynam pisac bo zostało mi już niewiele czasu- pasuje mi 1.09 oddac pracę jeśli chciałabym się bronić we wrześniu i z moim obecnym promotorem.
Jeszcze raz dziękuje. Twoje rady są bardzo pomocne.
Awatar użytkownika
ishiclav
**

a jeszcze mam do Ciebie takie pytanie- czy uważasz, że w 1 rozdziale REKLAMA KREATOR RZECZYWISTOSCI -powinnam napisać o kształtowaniu rzeczywistości ( Berger/ Luckmann)- rzeczywistość obiektywna, subiektywna/ procesy kształtowania rzeczywistości/ reklama jakos nośnik wiedzy ogólnospołecznej (tutaj troche o socjologii wiedzy). Następnie wzorce kulturowe w reklamie - czym są wzorce kulturowe, coś może o reklamie globalnej i lokalnej.
No i chyba pierwszy rozdział najlepiej zacząć (tak jak wpsominałeś) od tego czym jest reklama w sensie socjologicznym i społeczne funkcje reklamy + reklama społeczna.
Przepraszam, ze tak zawracam Ci glowe ale tak jak pisałam mam straszny mętlik w glowie a z pracy chyba mnie już dodatkowo zwolnią bo zajmuje się tym caly czas:P
Awatar użytkownika
mc
Kontakt:

Ja bym w ogóle na początku sięgnął przede wszystkim do literatury z zakresu marketingu, przytoczył kilkanaście definicji reklamy, jej genezę, historię, funkcje i to jak reklama zmieniała się na przestrzeni lat. Spojrzałbym również na spisy treści w książkach z marketingu i wykorzystał te podpunkty, które się często powtarzają, no przede wszystkim opracowałbym podpunkt dotyczący rozwoju reklamy telewizyjnej. Ostatecznie sięgnąłbym i do literatury z zakresu socjologii i podkreślił to co socjologowie mają do powiedzenia o wzorcach społecznych w reklamie.

Przykładowo pierwszy rozdział może wyglądać tak:

I. Reklama jako nieodłączny element medium
1.1. Definicja reklamy (lit. marketing)
1.2. Geneza reklamy (lit. marketing)
1.3. Funkcje reklamy (lit. marketing)
II. Reklama jako nośnik wzorców kulturowych
2.1. Krótka historia reklamy telewizyjnej (lit.socjologiczna)
2.2. Wzorce kulturowe w reklamie telewizyjnej (lit.socjologiczna)
2.3. Wpływ reklamy na życie społeczne (lit. marketing/lit.socjologiczna)

To tylko tak szybko nakreślony plan...więc się nie sugeruj jeżeli będzie Ci pasować co innego.
ODPOWIEDZ