które pozycje z literatury przydadzą się do metodologii...

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Timon
**

które pozycje z literatury przydadzą się do metodologii...

Post autor: Timon »

Witam, proszę o pomoc. Potrzebuję rady w jakich książkach znajdę jasne ale konkretne i względnie rozbudowane definicje pojęć kluczowych pojęć w badaniach socjologicznych. Potrzebne mi są definicje takich pojęć jak hipoteza, problem badawczy, zmienne, wskaźniki itp. . aha jeszcze jedno pytanie, Czy istnieje gdzieś poradnik do SPSS gdzie w dość prosty sposób wyjaśnione zostaną kolejne etapy postępowania, jak co robić itd.? DZięKI !
Awatar użytkownika
pablos87
**

Post autor: pablos87 »

do napisania rozdziału metodologicznego przydaja sie ksiazki: Sztumski J., Wstęp do metod i technik badań społecznych, E. Babbie- Badania społeczne w praktyce,
dodatkowo polecam zajrzeć tutaj http://forstudent.republika.pl/index1.h ... Fmeto.html
materiały dla studentów socjologii<br>
Awatar użytkownika
mc
Kontakt:

Post autor: mc »

Również korzystam właśnie z tych dwóch pozycji, przy czym Sztumskiego mam od lat i uważam, że jest bardzo przystępny. Niestety, żeby wiedzieć więcej trzeba sięgnąć po więcej. Ja ostatnio uderzam w stronę bardziej ogólnej [url=http://www.pisaniepracdyplomowych.pl/in ... topic=71.0]literatury z metodologii nauk ogólnych[url], która odpowiada na stawiane przeze mnie pytanie: jak pisać pracę naukową z zakresu nauk społecznych. Pomimo iż wydaje się, że są to zwykłe poradniki, tak oprócz praktycznych podpowiedzi mają w sobie wiele zagadnień z zakresu metodologii.
Awatar użytkownika
mc
Kontakt:

Post autor: mc »

Również korzystam właśnie z tych dwóch pozycji, przy czym Sztumskiego mam od lat i uważam, że jest bardzo przystępny. Niestety, żeby wiedzieć więcej trzeba sięgnąć po więcej. Ja ostatnio uderzam w stronę bardziej ogólnej literatury z metodologii nauk ogólnych, która odpowiada na stawiane przeze mnie pytanie: jak pisać pracę naukową z zakresu nauk społecznych. Pomimo iż wydaje się, że są to zwykłe poradniki, tak oprócz praktycznych podpowiedzi mają w sobie wiele zagadnień z zakresu metodologii.
ODPOWIEDZ