Przekłamany obraz kobiety w reklamie - pomoc

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wupe
**

Przekłamany obraz kobiety w reklamie - pomoc

Post autor: wupe »

Na początku witam wszystkich. Jest to mój pierwszy post, ale liczę na przychylność i pomoc odpowiednich osób.

Zabieram się do pisania pracy magisterskiej, a problem jaki postanowiłem zbadać/opisać związany jest z nieco przekłamanym obrazem kobiety w reklamie.

Po konsultacji na pierwszym seminarium z moją promotorką za wiele nie ustaliliśmy. Pierwszy rozdział jaki na pewno napiszę będzie dość ściśle związany z kulturą masową.

Nie mam za bardzo pomysłu jak miałyby wyglądać kolejne części pracy/rozdziały oraz ciągle zastanawiam się nad formą analizy wybranych przeze mnie reklam. Owymi przykładami kobiety w reklamach byłyby na pewno kobiety reklamujące samochody, sprzęt elektroniczny oraz kobiety np. na billboardach developerów.

Proszę o pomoc związaną z planem pracy, analizą (oczywiście będzie to analiza jakościowa) wybranych obszarów reklamowych oraz pomocną literaturą. Na razie jestem w kropce i mimo, iż temat wydaje mi się dość interesujący to ciężko się do niego zabrać.

Dziękuję za wsparcie i wszelkie rady teoretyczne jak i praktyczne ;)

Pozdrawiam wszystkich użytkowników.

Wojtek
FrancisBegbie

Post autor: FrancisBegbie »

Tzn. Kobieta reklamująca samochód? czy na billboard'ach developerów - co w tym przekłamanego?:P w wizerunku kobiety.

Nie kumam w ogóle tematu odwołując do tych przykładów, a bez tego nie będę na 100% miał jak odpowiedzieć na Twoje pytania...
Awatar użytkownika
wupe
**

Post autor: wupe »

Może po prostu to źle ująłem. Jutro będę wiedział więcej i albo zmienię temat pracy albo dojdę do pewnych porozumień z promotorką, bo na razie sam nie wiem jak się do tego zabrać.
mac77

Post autor: mac77 »

Wygląda mi to na znany i lubiany "sterotyp kobiet w reklamie", raczej powinieneś analizować reklamy gdzie kobiety w szpilkach i żakiecie odkurzają pokój niż reklamujące samochody
ODPOWIEDZ