Praca mgr, pomocy :]

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Magdalena1605
**

Praca mgr, pomocy :]

Post autor: Magdalena1605 »

Witam wszystkich !
Jestem na IV roku, i mam przygotować już temat pracy mgr.
Niestety bardzo ciężko mi to idzie, bo sama nie wiem o czym chcę pisać :oops:.
Ostatnio zaproponowałam temat o narkomanii, ale promotorka kazała mi to przemyśleć bo jak mówi: " w tym temacie zostało już wszystko zbadane".
Zastanawiałam się nad tematem: Rodzina rozbita a rozwój dziecka. Ale myślę, że ciężko było by mi przeprowadzić badania...
I nad jeszcze jednym: Rola/wpływ tv na rozwój i życie dziecka/młodzieży. Jakie są korzyści, pozytywne (wiedza) i negatywne skutki (przemoc i agresja w tv), może coś o reklamie itp.
Co o tym sądzicie ?? Może ktoś mi pomoże, doradzi :neutral:??
Z góry wielkie dzięki !

Pozdrawiam
Jozek

Post autor: Jozek »

Telewizja pokazuje za du¿o przemocy. Wtedy spo³eczeñstwo staje siê agresywne, a najbardziej pod wp³ywem alkoholu nie mog± opanowaæ swojej zwierzêcej natury mimo dobrej socjalizacji np.
Grzeczni i u³o¿eni ch³opcy przemieniaj± siê w agresorów i psychopatów pod wp³ywem wszelakich SPA. Za³ó¿ ankietê na forum i wtedy przeprowadzisz 'mini badanie'. Gorszy wp³yw na rozwój dziecka i jego zdrowie psychiczne ma rozwód rodziców i jego prze¿ycie, ni¿ np. wychowanie siê bez ojca (gorzej bez matki). Co do telewizji to TVmaniacy mali czy TVholicy wcale nie musz± w wiêzieniu skoñczyæ jak robi± to blokersi np. czy 'dzieci ulicy'.
Wiedza jest zawarta wszêdzie: tv, ksi±¿ki internet i ca³a reszta . . . je¶li dziecko jest inteligentne to skorzysta z wszystkiego z bardzo dobrym skutkiem, mimo wolniejszego rozwoju od rówie¶ników w szkole podstawowej czy liceum (na studiach ju¿ jest 'przesiew' najwiêkszy). IV to ju¿ powinna¶ wiedzieæ co nieco - co robi³a¶ na tych studiach ca³y czas :?:
mac77

Post autor: mac77 »

Bardzo często wśród zapytań pojawiają się tematy dotyczące patologii lub wpływu reklamy od bilbordów po TV..Przecież socjologia ma tyle do powiedzenia na innych polach. Skoro stoisz przed wyborem tematu, zastanów się nad tym co Cię interesuje i wyciągnij z tego "pierwiastek socjologiczny".
W przeciwnym razie będziesz się męczyć przez następny rok.
Awatar użytkownika
Magdalena1605
**

Post autor: Magdalena1605 »

Tak wiem, że są to tematy banalne i standardowe. Ale co mam zrobić jak takie rzeczy mnie interesują i lubię o nich pisać ??
Myślałam także o pracy na temat internetu.
mac77

Post autor: mac77 »

Skoro ten obszar Cię interesuje, to już połowa sukcesu :grin:
Roli TV też bym nie przeceniał, to już gasnące medium, o ile przedszkolaki i trochę starsze dzieci oglądają bajki to już następna grupa wiekowa skłania się ku internetowi ( o ile ma do niego dostęp). Więc dostrzegając pewną analogię i Twoją prawdopodobną chęć pisania o internecie, może skorelujesz swoje obiekty badań.
-Młodzieżowe blogi;
-E-mail kontra komunikator (sposób komunikacji,który wybierają, dlaczego?);
-Może netykieta..;
chyba za bardzo Cię na ten internet namawiam i odchodzę od Twoich zainteresowań :)
ODPOWIEDZ