Jaki dobór próby i ....

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
paproH
**

Jaki dobór próby i ....

Post autor: paproH »

Witam, mam zamiar machnąć badania dotyczące uzależnień (rodzaje, natężenie) w pewnej gminie - ok. 14 tys. osob. W związku z tym mam pytanie: Jaki dobór próby tutaj zastosować? Interesuje mnie cała populacja, a nie jakaś określona jej cześć, więc myślałem o próbie systematycznej, ze spisu wyborców. Jakie jest Wasze zdanie?
Jeszcze jedno pytanko: Ile osób Waszym zdaniem powinienem dobrać do próby?

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
WielkiMason

Post autor: WielkiMason »

Czy chcesz badać uzależnionych, czy też ustalić, jaki jest odsetek uzależnionych w gminie?

Jeżeli to pierwsze, to zastosuj dobór grupowy, czyli dobierasz odpowiednio dużą grupę uzależnionych, a spośród nich swoją próbę. Rzecz jasna, jeżeli nie masz na to pieniędzy, zastosuj dobór celowy, próbę adresową, albo chociaż metodę kuli śnieżnej.

Jeżeli to drugie, to dobór najlepszy byłby prosty dobór losowy. (No, chyba, że jest jakaś dokładna lista, w co wątpię, wtedy dobór losowy).

A - jak dużą? Najpierw zadaj sobie pytanie ile masz pieniędzy. Minimum 500 musisz, najlepiej 1000.
Awatar użytkownika
paproH
**

Chcę się dowiedzieć, jaki jest odstetek uzależnionych w tej gminie.

Hmm... a czy dokładną listą możemy nazwać spis wyborców?

500 luda min.? .... Kurczę, to naprawdę sporo :(
Awatar użytkownika
WielkiMason

Nie - lista wyborców, to lista dorosłych ludzi (wydaje się to najlogiczniejsze, ale uzależnione mogą być osoby poniżej 18 roku życia - nie?).

500 osób to minimum. Oczywiście, jeżeli próba ma być reprezentatywna.
Awatar użytkownika
paproH
**

Czyli trzeba uderzyć do urzędu gminy po spis mieszkańców? O losie! To będzie nie badanie, a badanisko :D

Kasa na to jest, a właściwie wydaje mi się, że jest, bo nigdy nie przeprowadzałem badań na taką skalę, więc nie wiem jakie mogą być jego koszty...
Awatar użytkownika
WielkiMason

Może niekoniecznie musisz brać reprezentatywną próbę, chyba nie zleciliby jednemu studentowi czegoś takiego prawda?

A jeżeli tak... no cóż, najpierw zaopatrz się w glejt z uczelni. I pamiętaj, że urzędy bardzo niechętnie udostępniają cokolwiek.
Awatar użytkownika
pianiwo
**

Post autor: pianiwo »

Spisu mieszkańców z Urzędu NIE DOSTANIESZ - ochrona danych osobowych (pracuję tam i dlatego już podpowiadam), a co do próby, to zrobiłabym badanie na 100 osobach. Zdecydowanie wystarczy do pracy dyplomowej czy magisterskiej :)
Awatar użytkownika
paproH
**

Studentowi, to - nie, ale pracownikowi - to i owszem :). Pracuję w MGOPS'ie i zlecono mi przeprowadzenie takiego badania na dzień dobry, więc moja przyszła kariera zależy od tego badania. Spis mieszkańców już posiadam :> Badanie ma dzielić się na 2 bloki tematyczne:
1. traktujący o uzaleznieniach, a
2. o przemocy w rodzinie.

Przemoc w rodzinie już praktycznie mam dopracowaną, jednak uzależnienia, a dokładniej, pytania do tej ankiety, sprawiają mi problem. Nie chcą złożyć się w logiczną całość.
Może macie jakieś pomysły na tą ankietę?

Pozdrawiam :)
awariant

Post autor: awariant »

Jak dla mnie, temat przereklamowany.
Awatar użytkownika
paproH
**

Jasne. Ale jak miałbyś takie zlecenie to mało by Cię to obchodziło, czy przereklamowany, czy - nie.
awariant

Post autor: awariant »

Jak by mi za takie coś płacili to bym nawet spis pijaków zrobił i częstotliwość ich tankowania. Zlecenie jest zleceniem :lol:. A tak ogólnie, to można by się pokusić o tą listę wyborców, a jeśli chodzi o próbę ja bym szedł najkrótszą linia oporu czyli losową :cool:.

Jeśli chcesz ewentualnie zabłysnąć, to można jeszcze warstwowo. Wtedy zobaczysz jaki stopień uzależnienia mają dane warstwy, które wydzielisz. Na przykład: młodzież, ludzie dorośli i starzy. Tak mi jakoś błysło. Może się przyda...
ODPOWIEDZ