Poprawcie mój projekt badawczy za 100 zł.

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Apock
**

Poprawcie mój projekt badawczy za 100 zł.

Post autor: Apock »

Prześwietliłem całe to forum, zobaczyłem jakie ma zwyczaje, co toleruje a co - nie, postanowiłem napisać z prośbą o pomoc...

Chodzi o projekt badawczy. Projekt jest gotowy, ale ponoć z gruntu źle zrobiony, chociaż może fudament pracy jest ok.. W związku z tym szukam dobrej duszy, która pomogła by mi z tą pracą; jestem zdesperowany!

Czy byłby ktoś mi w stanie pomóc poprawić tą prace?? Błagam wręcz :!: .

Wiem, że nie lubicie tego, ale ja jestem w stanie docenić czyjeś staranie. Nie chodzi o napisanie projektu na nowo, chodzi o poprawe mojego.
Jestem w stanie symbolicznie zaofiarować 100 zł. Nie stać mnie na więcej, czy jest ktoś skłonny mi pomóc ???

Proszę, czekam na odzew :!:.
FrancisBegbie

Post autor: FrancisBegbie »

Opisz ten projekt szerzej, to być może komuś "stanie się bliższy" i bez "symbolicznej stówki".

Im więcej informacji tym lepiej - dla Ciebie.
Awatar użytkownika
Apock
**

Post autor: Apock »

Tak masz rację, teraz mi trochę głupio, że wyskoczyłem z tym..

No ale nic, temat pracy mam:

"Czy kobiety mają takie same poglądy i opinie na temat funkcojowania współczesnej rodziny?"

Część teoretyczną mam ponoć dobrze. Problem pojawia się z hipotezami zmiennymi i wskaźnikami... Wypiszę tutaj tak, jak ja to mam w pracy, a Wy może moglibyście mi poradzić jak powinno być to lepiej zrobione.

Chodzi o to, żeby w hipotezach wyróżnić obie zmienne, a co do wskaźników nie mam zielonego pojęcia, co jest z nimi nie tak.

Osiem HIPOTEZ:

- Niezależność jako wartość najważniejsza dla współczesnej kobiety;
- Przesunięcie momentu urodzenia dziecka, do zdobycia stabilnej sytuacji zawodowej na rynku pracy;
- Aktywne współuczestniczenie w utrzymaniu rodziny poprzez aktywną prace zarobkową;
- Bezpieczeństwo materialne ważnym czynnikiem przy podjęciu decyzji o założeniu rodziny;
- Preferowany model rodziny: Dwoje rodziców + jedno dziecko (2+1);
- Praca jako istotny aspekt życia kobiet traktowany na równi z rodziną;
- Zanik tradycyjnego modelu myślenia, w którym mężczyzna jest głową rodziny i decyduje o wszystkim bez udziału kobiety;
- Zanik modelu rodziny wielodzietnej.

Zmienne :

a) zmienne zależne:

- opinia na temat zakresu podziału ról w tworzeniu i funkcjonowaniu rodziny

b) zmienne niezależne:

WSKAŹNIKI:

- poziom wykształcenia,
- poglądy kobiet,
- stosunek kobiet do danego problemu.
Awatar użytkownika
WielkiMason

Post autor: WielkiMason »

Ta praca wydaje mi się dość tendencyjna. Ale po kolei. Czy mówimy o kobietach w Polsce, na Zachodzie, czy - w ogóle?

Hipotezy. Nie będę się rozpisywał, ale one są pisane z pozycji bizneswoman, czy tzw. "nowoczesnej, niezależnej kobiety"? Tak czy inaczej, musisz to rozszerzyć o inne grupy kobiet. Już w bogatych rodzinach rolniczych wygląda to inaczej, a w popegeerowskich wsiach na wschodzie - różnica jest ogromna.

No i te zmienne niezależne - ja bym dopisał coś w rodzaju "pochodzenie", w rozumieniu - środowisko z jakiego kobieta pochodzi.
Awatar użytkownika
grazka
**

Post autor: grazka »

Jeśli chcesz formułować hipotezy, musisz mieć najpierw określone szczegółowe problemy badawcze. Przypomnę definicję hipotezy: "Stwierdzenia, co do których istnieje pewne prawdopodobieństwo, że są właściwym rozwiązaniem sformułowanych poprzednio problemów badawczych".
Poza tym temat nie powinien brzmieć jak pytanie. Natomiast pytaniem jest "problem badawczy". Staramy się nie zaczynać od partykuły "czy", ponieważ odpowiedź (hipoteza oraz wynik badania) powinna wtedy brzmieć: tak lub nie.
Teraz sama treść zdania, które określone zostało jako temat - "...mają takie same poglądy i opinie..." - takie same jak kto? Można przecież zapytać o to w odniesieniu do poglądów kobiet np. 10, 20 lat temu, kobiet w mieście, na wsi, a także mężczyzn.
Z Twoich "hipotez" wnioskować można, że nie masz grupy odniesienia, wobec czego główny problem badawczy mógłby brzmieć:
Jakie postawy i opinie na temat funkcjonowania współczesnej rodziny prezentują kobiety (...)? W miejsce kropek można dopisać grupę, którą chcesz badać, np. z dużego miasta, ze wsi lub mieszkanki Warszawy itp.
Twoje hipotezy, moim zdaniem, nie są poprawne :-( .

Zmienna globalna to: poglądy i opinie na temat funkcjonowania współczesnej rodziny prezentowane przez kobiety... :wink:

Ale Ty tu rządzisz... :twisted:
Awatar użytkownika
WielkiMason

Definicja - "stwierdzenie, co do którego istnieje pewne prawdopodobieństwo, że jest właściwym rozwiązaniem sformułowanych poprzednio problemów badawczych".

Twoja hipotezy
"- Niezależność jako wartość najważniejsza dla współczesnej kobiety;
- Przesunięcie momentu urodzenia dziecka, do zdobycia stabilnej sytuacji zawodowej na rynku pracy;
- Aktywne współuczestniczenie w utrzymaniu rodziny poprzez aktywną prace zarobkową;
- Bezpieczeństwo materialne ważnym czynnikiem przy podjęciu decyzji o założeniu rodziny;
- Preferowany model rodziny: Dwoje rodziców + jedno dziecko (2+1);
- Praca jako istotny aspekt życia kobiet traktowany na równi z rodziną;
- Zanik tradycyjnego modelu myślenia, w którym mężczyzna jest głową rodziny i decyduje o wszystkim bez udziału kobiety;
- Zanik modelu rodziny wielodzietnej."

To jest w jakiś sposób odpowiedź na problem badawczy, nie wątpię w to. Ale w sposób n i e p e ł n y. I dlatego o tych wioskach mówiłem.
Możesz zbadać, jak to się będzie miało na wsi, i zapewniam, że te hipotezy mijają się z rzeczywistością. Zatem trzeba je przeredagować np. "dla kobiet z wykształceniem wyższym niezależność to sprawa kluczowa" i tak dalej.

Ja tu rządzę, chociaż wiem, że i tak to zakwestionujesz. Tak jak moją odpowiedź.
Awatar użytkownika
grazka
**

W zależności od "metodologicznych poglądów" promotora sprawa hipotez w ogóle może być pominięta, ponieważ są też takie opcje, które mówią, że w przypadku problemu diagnostycznego - a z takim myślę mamy do czynienia - nie formułujemy hipotez.
Ale jeśli hipotezy mają być określone, to zawsze są to odpowiedzi na konkretne pytania, czyli problemy szczegółowe :!: . A one się nie pojawiły. I jeszcze jedna sprawa - hipotezy powinny rozpoczynać się np. tak: Przypuszcza się, że...
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
WielkiMason

Ja nie wiem, czego chce promotor, ale widzę w jednym, z pierwszych postów jak byk "HIPOTEZY", więc się ich czepiam.
Awatar użytkownika
grazka
**

Swoje wypowiedzi traktuję tylko jako udział w dyskusji, nikomu niczego nie narzucam.
Uważam, że część metodologiczna powstawać powinna według określonych etapów i stąd moje uwagi dotyczące m. in. problemów i hipotez. Bo skąd mam wiedzieć czy hipotezy są prawidłowe (pomijając formę), jeśli nie wiem na jakie pytania odpowiadają :?:

A autor prośby o pomoc ostatnio nie włącza się w dyskusję i nam nie pomaga, np. podając więcej informacji.
Awatar użytkownika
WielkiMason

Aaa, bo to nie Ty to napisałaś... No tak, i wszystko jasne!

A autor prawdopodobnie nie odpisze. Efemerydy forumowe, to nie nowość.

I tak tu rządzę :wink: .
Xylomena
Kontakt:

Post autor: Xylomena »

Podpowiedzi grazki są tak trafne, że Apock na pewno już z nich skorzystał (z wyjątkiem wzoru na obowiązkowe rozpoczynanie hipotezy przypuszczeniem :wink:). Poza tym mógł znaleźć chętnych do poprawy za 100 zł. :lol:
Skończona ilość słów dotyczy tylko skończonej ilości uczuć
ODPOWIEDZ