Na obecną chwilę pojawił się jednak problem z hipotezami, ponieważ nic szczególnego nie przychodzi mi do głowy, same błahostki. W związku z tym proszę o pomoc w wymyśleniu dobrych hipotez. Z góry dzięki za pomoc
Jakie problemy mają Polacy pracujący za GRANICĄ?
Moderator: FrancisBegbie
Jakie problemy mają Polacy pracujący za GRANICĄ?
Witam, mam zamiar pisać prace licencjacką na temat "Praca sezonowa Polaków za granicą", jednak już na wstępie napotykam na problemy. Pomijam już sam fakt braku dostępnej literatury na tan temat - jedyne materiały, jakie znalazłem, to krótkie teksty w czasopismach.
Na obecną chwilę pojawił się jednak problem z hipotezami, ponieważ nic szczególnego nie przychodzi mi do głowy, same błahostki. W związku z tym proszę o pomoc w wymyśleniu dobrych hipotez. Z góry dzięki za pomoc
Wystarczy się skupić na migracjach ludności, w tym zarobkowych ogólnie, i czasową migracją w przypadku prac sezonowych, jako takich (literatury nie zabraknie).
Hipotezy zależeć będą od tego, w którą stronę zamierzasz się skierować w swoich badaniach.
Osoby decydujące się migrować pewnie liczą na poprawienie swojego bytu, czy to rozpoczynając nowe życie na zachodzie, czy ot - zarabiając (odkładając pieniądze) na podreperowanie budżetu domowego. W przypadku dłuższego pobytu może nawet chodzić np. o odłożenie na zakup mieszkania czy też na rozkręcenie biznesu w kraju.
Hipotezy zależeć będą od tego, w którą stronę zamierzasz się skierować w swoich badaniach.
Osoby decydujące się migrować pewnie liczą na poprawienie swojego bytu, czy to rozpoczynając nowe życie na zachodzie, czy ot - zarabiając (odkładając pieniądze) na podreperowanie budżetu domowego. W przypadku dłuższego pobytu może nawet chodzić np. o odłożenie na zakup mieszkania czy też na rozkręcenie biznesu w kraju.
-
FrancisBegbie
Inne powody to np:
*długookresowy pobyt:
- niezadowalająca sytuacja w kraju,
- kiepsko rozwinięta polityka rodzinna w kraju,
- chęć rozpoczęcia życia od nowa (w innym kraju),
- nauka języka + możliwość lepszego zarobku ludzi wykształconych (drenaż mózgów),
- wysokie bezrobocie u ludzi z wyższym wykształceniem,
- lepsze zarobki dla ludzi z zerowym wykształceniem;
*krótkookresowe migracje np.: praca sezonowa:
- chęć zarobienia pieniędzy na studia,
- odłożenie pieniędzy na jednorazowy wydatek, który jest niemożliwy dzisiaj w PL np.: zakup samochodu, j/w mieszkania etc.
- zarobek na lepszy start w PL (np. po szkole średniej, po studiach),
- z tego co słyszałem popularny jest wyjazd na 2-3 m-ce w celu spłacenia kredytu studenckiego,
- chęć spróbowania własnych sił za granicą,
- może coś o różnych programach work & travel?, work, wolontariat europejski etc?
PS: A po co Ci w ogóle ten temat? Skoro widzisz, że są problemy już na początku?
Druga sugestia - poszukaj w necie...
np. pierwsze lepsze:
http://www.pbsdga.pl/e4u.php?x=ModPages/ShowPage/594
*długookresowy pobyt:
- niezadowalająca sytuacja w kraju,
- kiepsko rozwinięta polityka rodzinna w kraju,
- chęć rozpoczęcia życia od nowa (w innym kraju),
- nauka języka + możliwość lepszego zarobku ludzi wykształconych (drenaż mózgów),
- wysokie bezrobocie u ludzi z wyższym wykształceniem,
- lepsze zarobki dla ludzi z zerowym wykształceniem;
*krótkookresowe migracje np.: praca sezonowa:
- chęć zarobienia pieniędzy na studia,
- odłożenie pieniędzy na jednorazowy wydatek, który jest niemożliwy dzisiaj w PL np.: zakup samochodu, j/w mieszkania etc.
- zarobek na lepszy start w PL (np. po szkole średniej, po studiach),
- z tego co słyszałem popularny jest wyjazd na 2-3 m-ce w celu spłacenia kredytu studenckiego,
- chęć spróbowania własnych sił za granicą,
- może coś o różnych programach work & travel?, work, wolontariat europejski etc?
PS: A po co Ci w ogóle ten temat? Skoro widzisz, że są problemy już na początku?
Druga sugestia - poszukaj w necie...
http://www.pbsdga.pl/e4u.php?x=ModPages/ShowPage/594
Dzięki wam za pomoc,
A no i jeszcze jedno - nie mam lepszego pomysłu na temat pracy
.
Po prostu - nikt jeszcze nie pisał u mnie w szkole pracy na ten temat, a po drugie - chce jakoś wykorzystać trzymiesięczny pobyt w Niemczech.PS: A po co Ci w ogóle ten temat? Skoro widzisz, że są problemy już na początku?
A no i jeszcze jedno - nie mam lepszego pomysłu na temat pracy
Jeśli chcesz pomocy dotyczącej hipotez, musisz najpierw podać jak sformułowany został problem badawczy (czyli pytanie, na które chcesz odpowiedzieć prowadząc badania).
Temat pracy, to za mało. Bez tego nie da się określić hipotez.
Poza tym, zgodnie z moją wiedzą, nie zawsze hipotezy trzeba określać. To zależy właśnie od problemu badawczego
.
Temat pracy, to za mało. Bez tego nie da się określić hipotez.
Poza tym, zgodnie z moją wiedzą, nie zawsze hipotezy trzeba określać. To zależy właśnie od problemu badawczego
No dobra przyznaję się
:
Nie mam pomysłu na pracę (myślę, że jak większość studentów), dlaczego wziąłem taki temat na jaki pisałem już wcześniej.
Pracę jestem w stanie napisać, tylko potrzebuję wiedzieć, o czym mam pisać
, chociażby mieć ten cały - problem badawczy czy hipotezy.
Proszę o pomoc i wyrozumiałość
Nie mam pomysłu na pracę (myślę, że jak większość studentów), dlaczego wziąłem taki temat na jaki pisałem już wcześniej.
Pracę jestem w stanie napisać, tylko potrzebuję wiedzieć, o czym mam pisać
Proszę o pomoc i wyrozumiałość