zmienne i wskaźniki, pomóżcie

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

Awatar użytkownika
grazka
**

Post autor: grazka »

"stosunek (badanych) do pracy osób psychicznie chorych" - to, myślę jeden ze wskaźników zmiennej "emocjonalny komponent ..."
i nie "w zmiennych można wymienić", ale będą to ewentualne odpowiedzi (kafeteria) w kwestionariuszu ankiety: "nie powinny, powinny w zakładzie pracy chronionej, na otwartym rynku pracy" - ale to trzeba jeszcze dopracować
"reakcja na widok osoby upośledzonej" - też będzie wskażnikiem, ale w zależności od formy zadanego pytania, odpowiedź może wskazywać na występowanie zmiennej "emocjonalny lub behawioralny komponent"
Mam nadzieję, że jasno to wytłumaczyłam :)
Awatar użytkownika
milka12
**

Post autor: milka12 »

jasno:)
Awatar użytkownika
milka12
**

mam problem z emocjonalnym komponentem, przychodzi mi tylko na myśl- odczucia wzbudzane prze psychicznie chorych.., z behawioralnym też nie najlepiej-udzielana pomoc, reakcja na widok osoby psychicznie chorej, odnoszenie się do tych osób, wszystko jakoś mi do poznawczego pasuje;)
Awatar użytkownika
milka12
**

aaa i jeszcze nie wiem co zrobić z dystansem społecznym, czy dać go jako oddzielną zmienną i wskaźniki ustalić na podstawie Bogardusa, czy jest to element któregoś komponentu?
Awatar użytkownika
grazka
**

Post autor: grazka »

Wiedza o różnych formach niepełnosprawności czy o tym w jaki sposób należy odnosić się do tych osób jest czymś innym niż podejmowanie działań wobec nich. Mogę przecież wiedzieć, ale nic nie robić, gdy widzę osobę potrzebującą pomocy, bądź udzielać pomocy wtedy, gdy nie ma takiej potrzeby. I to może świadczyć też braku wiedzy i o nierozumieniu istoty niepełnosprawności.
Poszczególne komponenty zawsze będą w pewnych zakresach nachodzić na siebie. I nie przejmuj się, że wszystko pasuje do poznawczego, bo oczywiście zawsze tak będzie.
Musisz poczytać literaturę, tam znajdziesz inne przykłady.
Jeśli chodzi o Bogardusa, myślę, że przyda się ale do omówienia wyników badań, a nie należy włączać go do zmiennych.
Awatar użytkownika
milka12
**

hej, dzięki, literatura już mi bokami wychodzi;), przeczytałam chyba wszystkie badania na ten temat i szczerze, we wszystkich jest to samo, myslisz, że nie powinnam się przejmować? ok, nie będę i ten dystans pominę, chyba, że promotor stwierdzi, że trzeba, pozdrawiam:)
ODPOWIEDZ