zmienne i wskaźniki, pomóżcie
Moderator: FrancisBegbie
zmienne i wskaźniki, pomóżcie
witam, piszę projekt badawczy na temat postaw wobec osób psychicznie chorych i upośledzonych umysłowo i stanęłam przy zmiennych i wskaźnikach, kompletnie tego nie kumam, pomożecie? 
Moim zdaniem masz jedną zmienną - globalną: postawy .... wobec psychicznie chorych i upośledzonych umysłowo. W miejsce kropek należałoby wpisać czyje postawy bedą badane (w problemie też)
A następnie należy określić zmienne szczegółowe, czyli na podstawie literatury wyszczególnić z jakimi postawami możemy mieć do czynienia. Myślę, że tak będzie dobrze, ale wszystko zależy właściwie od promotora
Możesz jeszcze określić zmienne różnicujące, w tym przypadku np. płeć, wykształcenie, wykonywany zawód, wiek (zależy od tego co wpiszesz w miejsce kropek
)itp.
A następnie należy określić zmienne szczegółowe, czyli na podstawie literatury wyszczególnić z jakimi postawami możemy mieć do czynienia. Myślę, że tak będzie dobrze, ale wszystko zależy właściwie od promotora
Możesz jeszcze określić zmienne różnicujące, w tym przypadku np. płeć, wykształcenie, wykonywany zawód, wiek (zależy od tego co wpiszesz w miejsce kropek
Ale gmina, jako taka nie prezentuje żadnych postaw, tylko ludzie, czyli np. "mieszkańców gminy ...".
Pozytywna, negatywna i ambiwalentna - to "poziomy" postaw. Myślę, że zmiennych szczegółowych szukać należy dalej. Jakie konkretnie powinny być? Trzeba dobrze przejrzeć literaturę.
Można np. uwzględnić komponenty postawy, czyli poznawczą, emocjonalną i behawioralną.
I zmienne mogą być następujące:
1. poznawczy komponent postaw mieszkańców gminy ...
2. emocjonalny komponent postaw mieszkańców gminy ...
3. behawioralny komponent postaw mieszkańców gminy ...
Przemyśl to, bo na 100 % nie jestem pewna, ale tak "na gorąco" to właśnie przyszło mi do głowy.
Pozytywna, negatywna i ambiwalentna - to "poziomy" postaw. Myślę, że zmiennych szczegółowych szukać należy dalej. Jakie konkretnie powinny być? Trzeba dobrze przejrzeć literaturę.
Można np. uwzględnić komponenty postawy, czyli poznawczą, emocjonalną i behawioralną.
I zmienne mogą być następujące:
1. poznawczy komponent postaw mieszkańców gminy ...
2. emocjonalny komponent postaw mieszkańców gminy ...
3. behawioralny komponent postaw mieszkańców gminy ...
Przemyśl to, bo na 100 % nie jestem pewna, ale tak "na gorąco" to właśnie przyszło mi do głowy.
narazie bez zmian, napewno muszę ten problem rozpatrywać biorąc pod uwagę komponenty o których pisałaś, ale wskaźnik to mierzalna cecha, więc nie mogę postawy uważać za wskaźnik, muszę znaleźć to, co wskazuje na kierunek postawy. przyszło mi do głowy, że mógłby to być np. stosunek do pracy osób psychicznie chorych i w zmiennych można wymienić: nie powinny, powinny w zakładzie pracy chronionej, na otwartym rynku pracy itp, nie wiem czy dobrze myślę, wskaźnikiem chyba może być także reakcja na widik osoby upośledzonej, jak myślicie? Może coś jeszcze komuś wpadnie.
Jasna sprawa, że postawy to nie wskaźniki, tylko zmienne
Teraz musisz zastanowić się co świadczy o występowaniu poszczególnych zmiennych szczegółowych.
Myślę, że np. wskaźnikami do pierwszej zmiennej szczegółowej, czyli do "poznawczego komponentu postawy ... wobec psychicznie chorych i upośledzonych umysłowo" może być: wiedza badanych na temat różnych form niepełnosprawności (m. in. jakie ograniczenia powoduje), wiedza o specjalnych potrzebach osób niepełnosprawnych, a także sposoby postępowania wobec nich, i tak dalej. Wszystko co wiąże się z wiedzą.
Potem odpowiednio druga i trzecia zmienna, czyli emocjonalny komponent (rozumienie osób niepełnosprawnch, ich potrzeb, konieczności udzielania pomocy bądź nie itd) i behawioralny (działania jakie podejmują badani wobec osób niepełnosprawnych, pomagają w miejscach publicznych, np. w autobusie, urzędzie, sklepie, itd).
I potem podsumowując wyniki, jeśli okaże się, że poziom wiedzy badanych jest prawie żaden, piszesz, że wiedza jest niska lub bardzo niska, bądź, jeśli był inny, to odpowiednio średnia, wysoka i tak samo w przypadku innych zmiennych.
Myślę, że np. wskaźnikami do pierwszej zmiennej szczegółowej, czyli do "poznawczego komponentu postawy ... wobec psychicznie chorych i upośledzonych umysłowo" może być: wiedza badanych na temat różnych form niepełnosprawności (m. in. jakie ograniczenia powoduje), wiedza o specjalnych potrzebach osób niepełnosprawnych, a także sposoby postępowania wobec nich, i tak dalej. Wszystko co wiąże się z wiedzą.
Potem odpowiednio druga i trzecia zmienna, czyli emocjonalny komponent (rozumienie osób niepełnosprawnch, ich potrzeb, konieczności udzielania pomocy bądź nie itd) i behawioralny (działania jakie podejmują badani wobec osób niepełnosprawnych, pomagają w miejscach publicznych, np. w autobusie, urzędzie, sklepie, itd).
I potem podsumowując wyniki, jeśli okaże się, że poziom wiedzy badanych jest prawie żaden, piszesz, że wiedza jest niska lub bardzo niska, bądź, jeśli był inny, to odpowiednio średnia, wysoka i tak samo w przypadku innych zmiennych.